Fodbold nyheder

Tysk VM-hold med Kanaker vs. Kartofler

Af Torsten Brix

Overraskende historie fra Der Spiegel har bragt sindene i kog i Tyskland – efter deres historisk ringe VM-slutrunde, og inden Joachim Löw skal give sit bud på, hvordan det kunne ende med ”Löwfald”…

- Bernd Holzhauer (tysk politiker, red.) kaldte mig en gedeknepper og Werner Steer (teaterchef, red.) bad mig pisse hjem til Anatolien. Jeg vil slet ikke komme ind på de mange hademails, truende telefonopkald og alt det, der er skrevet på de sociale medier. Det er med et tungt hjerte og efter stor overvejelse, at jeg ikke længere vil spille for Tyskland. På grund af de seneste begivenheder har jeg en følelse af at opleve racisme og stor mangel på respekt. Jeg er immigrant, når vi taber, og tysker, når vi vinder.

Sådan sagde Mesut Özil i forbindelse med, at han stoppede på det tyske landshold. De havde netop afsluttet den historisk ringe VM-slutrunde, hvor de regerende verdensmestre sluttede sidst i deres gruppe efter Sydkorea, Sverige og Mexico. I dag skal landstræner Joachim Löw så for første gang forklare sig – for hvordan kunne det gå så vanvittigt galt for de forsvarende verdensmestre?

En af årsagerne er Der Spiegel kommet med op til evalueringsmødet i München. De hævder ifølge Berlingske, at det tyske landshold under VM var opdelt i to lejre. Den ene bestod af spillere med anden etnisk herkomst som Jérôme Boateng, Mesut Özil og Ilkay Gündogan – som i truppen skulle være blevet kaldt for ”kanaker”, hvilket er et meget racistisk ord om udlændinge i Tyskland.

I den anden lejr skulle de ”almindelige” tyskere som Thomas Müller, Mats Hummels og Joshua Kimmich være, og de skulle have kaldt sig selv for ”kartoflerne”, hvilket er tyskernes egen måde at betegne sig selv på.

Ifølge Der Spiegel skulle der slet ikke have været nogen kontrakt mellem de to lejre på det tyske landshold under slutrunden, og det giver blot endnu et billede på de racistiske kampe, der foregår i Tyskland – lige nu. Henover sommeren har kansler Merkel og hendes indenrigsminister Horst Seehofer haft en indædt duel om muligheden for at afvise asylansøgere ved grænsen.

Derudover er der for tiden voldsomme demonstrationer flere steder i Tyskland, hvor den ene part er nynazister – blandt andet efter den nye indenrigsminister Seehofer i februar 2018 sagde, at ”Islam ikke var en del af Tyskland”. Dette var et direkte angreb på Merkel, der i 2010 sagde, at Özil var et eksempel på, at ”Islam hører til Tyskland", efter han havde scoret for det tyske landshold imod Tyrkiet.


Er Özil et billede på mislykket integration i Tyskland?
Fornyelig udsendte Özil sin selvbiografi, som pudsigt nok hedder ”I Skudlinjen”, og i denne beretter han åbenhjertigt om, hvordan det er at opvokse i et tyrkisk hjem i Tyskland, om hvordan han stort set kun talte tysk i de få timer, hvor det var på skemaet i skolen, og hvordan han har to hjerter: et tysk og et tyrkisk. Samlet set giver bogen og beretningen et klart billede af mislykket integration i Tyskland. I forbindelse med Özils stop på landsholdet skrev den socialdemokratiske justitsminister, Katarina Barley, på Twitter:

- Det er alarmerende, når en stor tysk fodboldspiller som Mesut Özil ikke længere føler sig ønsket i sit land og ikke føler sig respekteret af det tyske fodboldforbund på grund af racisme.

Men Barley var langt fra den eneste, der kommenterede på Arsenal-spillerens bratte stop, og fredagens overraskende historie i Der Spiegel har også frembragt voldsomme reaktioner. Doris Schröder-Köpf, der er ansvarlig for integration i delstaten Niedersachsen, sagde blandt andet:

- Hvis artiklen er rigtig, viser den, at der har været selvafgrænsning frem for fællesskab og integration. Det er sørgeligt, da landsholdet skulle være et forbillede for integration.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik