Fodbold nyheder

Optakt: Frankrig - Kroatien

Af Daniel Fisker

De færreste havde sikkert gættet på, at Frankrig skulle stå over for Kroatien i VM-finalen, da sommerens slutrunde blev fløjtet i gang. Det er ikke desto mindre tilfældet på søndag, hvor begge mandskaber har chancen for at blive verdensmestre. Den største chance tilhører dog sandsynligvis franskmændene.

Kommentar:
Frankrig og Kroatien har sammenlagt indkasseret ni mål i løbet af sommerens VM-slutrunde. Tre af disse mål blev indkasseret af Frankrig i ottendedelsfinalen mod Argentina, som franskmændene vandt 4-3. Kroatien har dog ikke holdt målet rent i løbet af knockout-kampene, mens de i semifinalen havde store problemer med at håndtere englændernes hurtighed. Frankrig har – med Kylian Mbappés enorme hurtighed – gode chancer for at udnytte denne kroatiske svaghed.

Det er stort set umuligt at adskille finalisterne, hvad angår midtbanespillerne. De kan begge prale af midtbanetrioer i verdensklasse. ”Les Bleus” kan prale af N'Golo Kante, Paul Pogba og Blaise Matuidi, mens kroaterne kan nyde godt af Ivan Rakitić, Marcelo Brozovic og Luka Modrić som omdrejningspunkt. Den taktiske del af VM-finalen kommer uden ret meget tvivl til at foregå på midten af banen.

Frankrig har uden tvivl et af de stærkeste angreb ved VM-slutrunden. Kylian Mbappé og Ousmane Dembélé sørger for en enorm fart på kanterne, mens Olivier Giroud med hans styrke har tilføjet en ny dimension til det franske angreb. Antoine Griezmann bidrager desuden til angrebet fra den offensive midtbane, hvorfra han dirigerer spillet. Kroatiens angreb skal dog på den anden side ikke undervurderes. Først og fremmest har kroaterne den hårdkogte angrebsveteran Mario Mandzukic som spydspids, mens Ivan Perišić og Ante Rebic er farlige på kanterne. De undertippede kroater skal dog levere en indsats ud over det sædvanlige, hvis angrebet skal kunne hamle op med de suveræne franskmænd.

Didier Deschamps har været fransk landstræner siden 2012. Han har dog et CV, som de fleste kun kan drømme om. For det første så var han anfører på det franske landshold, som vandt VM-slutrunden i 1998. Derudover har han som spiller også vundet Champions League to gange. Han mangler dog endnu en krone på værket som landstræner. Meget kunne tyde på, at kronen på værket bliver et verdensmesterskab, når han skal stå ved siden af Zlatko Dalic på sidelinjen på Luzhniki Stadium i Moskva. Dalic har formået at få det kroatiske landshold til at overpræstere og ikke mindst overraske de fleste ved at nå til VM-finalen.

De to største spørgsmål inden VM-finalen lyder som følger: Hvor trætte og udkørte er Kroaterne af deres hårde vej til finalen? Kan Frankrig holde styr på nerverne, når den anden slutrundefinale på to år sparkes i gang? Franskmændene har revanche til gode fra EM-finalen i 2016, hvor Portugal trak det længste strå, og kroaterne har været ude i forlænget spilletid tre gange for at nå finalen. Det er dog et ubesvaret spørgsmål, hvad de ekstra minutter på banen har gjort ved den nok største overraskelse ved sommerens VM-slutrunde.


Karantæner og skader:
Både Frankrig og Kroatien har frit valg på alle hylder, hvad angår valget af spillere til startopstillingen. Der er således ingen af finalisterne, der er hæmmede af skader eller karantæner.


Forventede startopstillinger:
Frankrig (4-2-3-1):Kroatien (4-2-3-1):
Bud på kampens profil:
Den kun 19-årige teenage-sensation Kylian Mbappé, som i skrivende stund er fransk VM-topscorer sammen med Antoine Griezmann, har gode chancer for at blive en bemærkelsesværdig profil i VM-finalen – måske sparker han endda VM-guldet til Frankrig. Meget kan i hvert fald tyde på, at Mbappé og hans enorme hurtighed bliver en evig trussel for det kroatiske forsvar.


Bud på kampens resultat:
Buddet herfra bliver, at Frankrig lever op til favoritværdigheden – endda i den ordinære spilletid, hvilket efterhånden er usædvanligt for en VM-finale. De seneste tre VM-finaler er enten i forlænget spilletid eller straffesparkskonkurrence. Det bliver dog ikke tilfældet i denne VM-finale, som ender 2-0 til Frankrig - hvilket du kan spille på hos 888sport.dk


Formkurve:
Frankrig:V-V-V-U-V
Kroatien:V-U-U-V-V


Seneste kampe Frankrig:
2018-07-10FrankrigBelgien1 - 0
2018-07-06UruguayFrankrig0 - 2
2018-06-30FrankrigArgentina4 - 3
2018-06-26DanmarkFrankrig0 - 0
2018-06-21FrankrigPeru1 - 0


Seneste kampe Kroatien:
2018-07-11KroatienEngland2 - 1
2018-07-07RuslandKroatien2 - 2
2018-07-01KroatienDanmark1 - 1
2018-06-26IslandKroatien1 - 2
2018-06-21ArgentinaKroatien0 - 3


Seneste interne opgør:
2011-03-29FrankrigKroatien0 - 0
2004-06-17KroatienFrankrig2 - 2
2000-05-28KroatienFrankrig0 - 2
1999-11-13FrankrigKroatien3 - 0
1998-07-08FrankrigKroatien2 - 1


Kampen spilles søndag d. 15/7 klokken 17.00 og kan følges på DR1.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik