Fodbold nyheder

Schmeichel: Snart klar til trænerjob

Af Jonas Knudsen

Peter Schmeichel har primært været engageret i fodbold gennem mediejobs siden karrierestoppet. Men det kan snart ændre sig.

Peter Schmeichel er af mange regnet som en af de bedste målmænd i fodboldhistorien. Som aktiv vandt han Champions League og flere Premier League-titler med Manchester United, EM med Danmark, mens han var med på det Brøndby-hold, der i starten af 90'erne var ved at skabe et historisk resultat i UEFA Cup'en.

Efterfølgende har Schmeichels liv budt på forskellige udfordringer. Han har blandt andet gjort sig som ekspert og vært på fodboldudsendelser, men indtil nu har han ikke involveret sig direkte i sporten. Og det var indtil nu.

For nu er "The Great Dane" måske klar til at tage trænergerningen op. Til januar tager han sin pro-licens, og derfra er han klar til at tage en ny udfordring op.

For Schmeichel har muligheden for at fortsætte som træner efter karrieren altid luret i baghovedet, men en specifik oplevelse i karrierens efterår fik slået trænergerningen bagerst i køen.

Det skete, da han som den sidste klub spillede i Manchester City. En af de bærende årsager til hans kontroversielle beslutning om at skifte til Manchester Uniteds lokalrivaler var, at han ville se, hvordan Kevin Keegan håndterede trænerfaget og suge noget erfaring til sig.

Det gik dog ikke så godt for Keegan, der trods sin egen stjernestatus havde svært ved at håndtere Premier League-stjernerne.

- Det, der altid har ligget i baghovedet på mig, har været træneren eller manageren. I mine sidste år som aktiv begyndte jeg at tage trænerkurserne. Men jeg opdagede også pludselig, hvor svært det kan være at være manager, hvis man ikke er dygtig nok. Eller klar til det, skriver Schmeichel på Spillerforeningens hjemmeside, inden han uddyber oplevelsen med Kevin Keegan:

- Den trup skulle have været styret og kontrolleret, men det formåede den manager, vi havde, bare ikke. Kevin Keegan var ellers én af de såkaldte største og én af de væsentligste grunde til, at jeg tog til Manchester City. Jeg ville gerne se, hvordan han arbejdede og lære fra ham. Men oplevelsen slog mig altså lidt ud af kurs, og jeg tabte modet til at gå den vej efter den aktive karriere. Jeg fik syn for sagen og kunne jo se, at man ikke bare går fra at være spiller og så ind og styrer en stor gruppe unge spillere, der tjener mange penge, er rige og har agenter, der kan fortælle dem alt muligt.

Netop håndteringen af privilegieblinde unge fodboldspillere vil være et fokuspunkt for Peter Schmeichel, når han eventuelt sætter sig til rette i et trænersæde i fremtiden. Og i den forbindelse føler han, at han har en særlig ballast at trække på.

Han oplevede nemlig selv overgangen til professionel fodbold i Danmark, hvor folk pludselig greb den mulighed, der blev dem givet af de nye vilkår.

- Jeg føler, at mange spillere ikke rigtigt forstår, hvilke muligheder, de har. Mulighederne skal tages lige nu. Jeg oplevede det i Brøndby. Vi var en slags fodbold-pionerer som fik muligheden for at blive fuldtidsprofessionelle i 1986. Jeg blev det selv i 1987. Vi havde Ebbe Skovdahl som træner, fik Birger Peitersen og igen Ebbe Skovdahl. Og så kom Morten Olsen. Det var øjeblikket for os, skriver Schmeichel.

Og det er netop noget af det - at gribe chancen i øjeblikket - han vil forsøge at give videre til de unge fodboldspillere, selvom de ikke selv står i helt samme situation som Brøndby-spillerne i 80'erne..

- De af os, der opdagede, at det er nu, de tog fat og fik de her oplevelser, vi havde i Europa og kom på landsholdet. Og der var en spiller som Bjarne Jensen for eksempel, der aldrig ville være kommet på landsholdet, hvis ikke han havde forstået, at det er nu og gjort det, træneren sagde. Det er det, der ligger i min tanke, at det er det, spillerne skal kunne. Det er det, jeg gerne vil lære fra mig.

Derudover råder Schmeichel alle fodboldspillere til at holde sig beskæftiget uden for banen - f.eks. ved at spille musik og tage sig en uddanelse. Det er også et råd, han har givet videre til sin søn og nuværende landsholdsmålmand Kasper Schmeichel - og det går ifølge farmand ganske godt.

Hvad præcist Kasper Schmeichel får tiden til at gå med, afslører han ikke, men for hans eget vedkommende kan tiden altså snart blive udfyldt med et trænerjob.

Læs hele Schmeichels indlæg på Spillerforeningens hjemmeside ved at klikke her.

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik