Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Jonas Knudsen

Sofiane Feghouli - også den nye Zidane

Sofiane Feghouli har netop afsluttet endnu en - personligt - god sæson for Valencia, og nu skal han skabe overraskelser med Algeriet.
Sofiane Feghouli er én af de få profiler på det algeriske landshold, der i løbet af sommeren skal forsøge at snige sig videre foran hold som Belgien, Rusland og Sydkorea ved sommerens VM-slutrunde. Derfor er forventningerne også tårnhøje til den offensive Valencia-spiller i det fodboldgale ørkenland. Men de skal, til en start, nok bare stille sig tilfredse med, at de overhovedet kan gøre brug af Feghouli.

Ville spille for Frankrig
Som så mange andre franske spillere med algerisk baggrund, blev Sofiane Feghouli i en tidlig alder sammenlignet med Zinedine Zidane. Det skyldtes først og fremmest hans elegante omgang med bolden, men naturligvis er sammenligningen med Zidane også oplagt på grund af de fælles rødder Algeriet, ligesom en spiller som Samir Nasri, der ligeledes har måtte lade sig påklistre prædikatet 'den nye Zidane'.

På et vist punkt har Feghouli dog i allerhøjeste grad formået at adskille sig fra legenden. Han har nemlig valgt at tørne ud for Algeriet. I sine unge år forsvor han ellers, at det var på det franske landshold, at han ville slå sine folder i fremtiden.

Det var da også for Frankrig, at han i en ung alder fik sin debut på U18-landsholdet - og her bar han trøje nummer 10, der kun underbyggede de førnævnte sammenligninger med Zidane. Om det var derfor han på U21-holdet valgte at skifte til nummer otte kan man kun gisne om, men det gjorde han i hvert fald.

Men selvom han var en lovende spiller, der blandt andet var med til at rykke Grenoble op i sin første hele sæson, blev det kun til fem landskampe i Frankrig inden han senere valgte at tørne ud for Algeriet.

Et tilbud han ikke kunne modstå
Og det var faktisk først mens han spillede i Valencia - eller rettere sagt Almería, da han i denne periode var udlejet - at han valgte at dedikere sin internationale karriere til det nordafrikanske land. Lige fra han skiftede til det spanske havde den algeriske fodboldpræsident forsøgt at overtale Feghouli, der dog umiddelbart holdt stædigt fast.

Men da Algeriet i 2011 var på træningslejr i Spanien modtog Feghouli alligevel en invitation til at træne med det algeriske landshold - helt uden forpligtigelser naturligvis. Den gestus rørte angiveligt Feghoulo så meget, at han besluttede sig for at lægge drømmen om at gå i Zidanes fodspor på det franske landshold på is.

Siden da har han været en stor profil på det algeriske landshold, og hans målgennemsnit er højere for landsholdet, end det har været i hans klubkarriere. Det vidner om en spiller, der tager ansvar på et hold, hvor han da også er forpligtiget til det, som én af de få der gør sig i en europæisk topklub.

En ægte ti'er - bare på højrekanten
Når det før blev nævnt, at hans målgennemsnit for det algeriske landshold er højere end for klubholdet, skal det ikke forveksles med et højt målgennemsnit i alt. For landsholdet er det blevet til fem mål i 19 kampe, mens han for Valencia har scoret 15 gange i 101 ligakampe. For Grenoble nåede han ikke engang at få hul på bylden i Ligue 1.

Til gengæld er Feghouli en spillertype, der altid skaber fare og chancer til sine medspillere. Således kan man godt betegne ham som en ægte ti'er. Med det forbehold, at han som regel foretrækker at ligge med udgangspunkt i højreside, hvorfra han kan søge sine udfordringer.

Og det er han dygtig til. Når han modtager bolden på Mestalla i Valencia, hvor han har optrådt siden 2011, med et enkelt afbræk i form af et udlån til Almería, kan man altid mærke forventingen på tribunerne; nu kommer der til at ske noget.

Og det gør da også. Når han konfronterer sin direkte modspiller, ved denne aldrig om han går til højre eller til venstre, om han bruger sin fremadstormende back til at kombinere sig igennem eller om han søger det tidlige indlæg, som han kan slå med en uhyggelig præcision.

Og det er disse evner, der gør, at Belgien, Rusland og Sydkorea formentlig vil være en tand ekstra opmærksomme på algeriernes højreside, hvor Feghouli huserer. Hvis han da gør det, og ikke bliver lagt ind på midten for at kreere og være målfarlig. For med den algeriske landsholdstrøje over hovedet er Feghouli nemlig trådt ud af Zidanes skygge. Derfor bærer han nu igen trøje nummer 10 i internationalt regi.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER