Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Sepp Blatter – den sorte ridder

Skal man grine eller græde over valget af Sepp Blater som FIFA-boss de næste fire år. Den 75-årige taler om at håndtere problemerne indenfor ”familien”, men det er vel det hele verden frygter?
- Går ud fra at du kommer til at være representeret på pressekonferancen og stille nogle gode spørgsmål?

Sådan var den henkastede kommentar fra min gode norske ven tidligere på ugen, da det internationale fodboldforbund FIFA's magtfulde præsident – Sepp Blater - valgte at genopstille som eneste kandidat til den attraktive position. På det efterfølgende pressemøde slog Blatter fast:

- Vi er ikke i krise. Vi har nogle besværligheder, men dem håndterer vi inden for familien.

Denne udtalelse blev et mareridt-billede på FIFA's problem. For organisationen er propfyldt med begrundede anklager om korruption, magtmisbrug og bestikkelse. Jah… FIFA minder meget om den italienske mafia, der som bekendt også har stærke familie-relationer, og derfor blev ovenstående citat fra fodbold-bossen næsten komisk. For som iagttager ved man jo faktisk ikke, om man skal grine eller græde.

Fakta er, at Blatter - i en alder af 75 år - uden modkandidater fik nok en fireårig periode som fodboldens mest magtfulde mand. Blatters modkandidat - Mohamed Bin Hammam – måtte trække sig efter massive beskyldninger om bestikkelse i forbindelse med fordelingen af værtskaber for VM i 2018 og 2022. Derudover blev vicepræsidenten Jack Warner også suspenderet, efter Chuck Blazer fra FIFA's eksekutivkomité havde efterspurgt en undersøgelse af de to. De kunne tilsyneladende ikke tåle et eftersyn, og derfor røg de begge.

Tidligere har engelske medier bevist, at Hammam - fra Qatar - med Warners hjælp havde forsøgt at købe 25 officials' stemmer til præsidentvalget til en kvart million kroner pr. stk. Det lykkedes ikke, men ikke desto mindre endte de to værtskaber hos henholdsvis Rusland og Qatar.

Ruslands kriminelle standard er kendt over det meste af verden, og derfor blev det næsten betragtet som værende en formalitet, at de skal have deres værtskab. At VM skal afvikles i Hammams hjemland – Qatar – gør, at tårerne kommer frem i stedet for den føromtalte latter.

Det er svært at finde ord for at den lille ørkenstat skal være vært for verdens største fodboldturnering. SKANDALE – rækker ikke. Hvordan det bedste fodbold i verden skal spilles i et klima, hvor temperaturerne nærmer sig 50 graders varme, findes der ingen sportslig begrundelse for. Her kan det kun – ligesom valget af Rusland – være beskikkelse, der ligger til grund for det urimelige valg, der næsten bliver grotesk.

Kort efter udnævnelsen begyndte tvivlsspørgsmålene at poppe op, og svarene på disse blev mere og mere groteske, som tiden gik. Værtslandet lovede f.eks. stadions i det fri med aircondition blandt tilskuerne – ved deres fødder. Men hvad med de spillere der skal præstere under disse umulige vilkår?

FIFA's opgave er at varetage og tilgodese fodboldspillets interesse på verdensplan, og det er ikke sket i størstedelen af de store valg de seneste år. Et af de lande, der er blevet kasseret som VM-vært, er England, og måske af den grund ønskede de, at ugens præsidentvalg ikke skulle gennemføres, når der kun var en kandidat. Det engelske fodboldforbunds formand - David Bernstein – opfordrede til at udskyde valget, indtil en troværdig kandidat til præsidentposten var fundet. Deres forslag blev nedstemt da 117 af 203 stemmeberettigede takkede nej til forslaget. Heriblandt Danmark!!

Meget overraskende mente DBU's formand Allan Hansen, at det danske forbund havde tillid til Sepp Blatter. Har DBU fuldstændigt overset de klare beviser og mange indicier, der er mod toppen af FIFA? Det må de have, ellers har de helt andre bevæggrunde for deres overraskende valg.

Udover de alvorlige beskyldninger mod Hammam og Warner er FIFA's generalsekretær - Jerome Valcke - også kommet meget galt af sted efter han i en mail har erkendt, at Hammam havde "købt" VM 2022. Så trods alvorlige anklager mod FIFA's generalsekretær, præsident og vice-præsident giver DBU stadigvæk sin støtte til FIFA-toppen. Det forekommer meget overraskende, at Europas demokratiske værdier ikke er trængt igennem til det bureaukratiske DBU.

I vores naboland – Sverige – sidder den tidligere UEFA-præsident Lennart Johansson, der stillede op mod den netop genvalgte Blatter i 1998. Onsdag fortalte den store svensker på svensk tv, hvordan en nær medarbejder havde set "brune konvolutter" skifte hænder kort før afstemningen.

Allerede sidste år afslørede ”Times”, at to medlemmer af FIFAs eksekutivkomité var villige til at sælge deres stemme, og siden er anklagerne, beskyldningerne og beviserne kun blevet værre og mange flere. Om DBU's afvisning af at udsætte valget af Blatter har kommunikationschef Lars Berendt sagt til Tv2-sport:

- Vi mener, det er for sent at komme på banen med nogle andre kandidater på det her tidspunkt. Vi vil i stedet opfordre FIFA til at benytte den kommende valgperiode på at køre en eller flere kandidater i stilling til næste valg.

Så grundet tidsmangel skal FIFA de næste fire år leve med den 75-årige Blatter, der har alvorlige anklager rettet mod sin person.

Nok engang ved man ikke, om man skal grine eller græde. Den australske senator Nick Xenophon valgte i hvert fald den komiske version. Han sammenlignede Blatter med den komiske ridder fra Monty Pytho-filmen.

- Sepp nægtede alt. Han lignede Monty Pythons sorte ridder. FIFA har ikke blot fået et 'kødsår'. Forbundet ligger på jorden og bløder ukontrollabelt, sagde Nick Xenophon.

Filmen 'Monty Python And The Holy Grail' fra 1975 er blevet historisk og især den nedenstående scene, hvor ridderen trods mangel på både arme og ben ønsker at fortsætte kampen. Jah… så Sepp Blatter ligner vel ”Den sorte ridder”.


MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER