ALT om VM

Fodbold nyheder

Iker Casillas – skidt eftermæle

Af Torsten Brix

Den tidligere ”Verdens bedste målmand” blev sendt ud af Real Madrid, blev syg og vil nu kæmpe om en stor præsidentpost i Spanien, men er karrieren slut?
Article image
Ritzau-Scanpix
Efter 16 år i Real Madrid fik Iker Casillas ikke en særlig flot afsked i klubben. I de mange år i den spanske hovedstad spillede han sammen med – Raúl. Et par år tidligere forlod Raúl tyske Schalke04 og fik en unik afsked, selvom det blot blev til et par sæsoner i det sydtyske. Underlig oplevelse for Casillas – og mange postede billeder på Facebook – af de to vidt forskellige oplevelser.


Herefter tog Iker til Porto for at få sportslig oprejsning for den pokalrige målmand. Tre år før skiftet løftede Casillas EM-trofæet ”Coupe Henri Delaunay” for anden gang i træk, og imellem de to spanske EM-triumfer formåede de jo også lige at vinde VM. Historisk bedrift af det spanske landshold, men også af anføreren Casillas, men efter triumfen gik det gået ned af bakke for den ellers så solide målmand.

Først blev Casillas smidt på bænken til alle La Liga-kampene i den klub, som han har høstet så store triumfer med, og i det knusende 1-5-nederlag i VM-slutrunden 2014’s første kamp mod Holland lignede den spanske målmand en slagen mand, som var færdig på det spanske landshold.

Noget af en nedtur for målmanden, der har spillet over 100 kampe på det spanske landshold, og som har en vanvittig lang liste af rekorder. Derudover havde han sat en ny personlig rekord, da han kom op på 378 spilleminutter i træk, uden der blev scoret mod ham i La Liga. En rekord han senere udbyggede i de to følgende kampe. I kampene mod både Zaragoza og Atlético var Real Madrid flere gange på hælene, men i de situationer var Casillas klar, ligesom han har været så mange gange før for det spanske storhold.


Kongen Casillas
Den spanske “konge” Casillas har været et kendt navn i fodboldkredse i snart 25 år. Han blev født den 20. maj 1981 i Madrid-forstaden Móstoles og er endnu et produkt af Real Madrids ungdomsafdeling. Her startede han som juniorspiller i sæsonen 1990-91. Det var dog først i 1998-99 sæsonen, at han debuterede for ”Los Merengues”, og allerede året efter var han en fast del af startopstillingen - i en alder af blot 18 år.


Casillas var også med på de spanske ungdomslandshold, der vandt U-16 VM i 1997 og U-20 VM i 1999, og i 2000 blev han den yngste målmand nogensinde til at spille i og vinde en Champions League-finale… bare 19 år og 4 dage gammel. I 2001 vandt han sit første spanske mesterskab, men allerede sæsonen efter blev han andetvalg efter en række mindre gode præstationer og måtte overlade pladsen til Cesar Sanchez.

Sanchez beholdt positionen, indtil en skade gjorde, at han måtte forlade Champions League-finalen 2002 imod Leverkusen. Casillas kom ind som erstatning og var i mange år herefter førstevalget i Real Madrid.
Afgangen af Raùl og Guti i løbet af sommeren 2010 gjorde, at Casillas fik anførerbindet fra den legendariske nummer 7, men også på landsholdet blev han anfører. Casillas debuterede på det spanske landshold i en venskabskamp mod Sverige, men blev ikke brugt i den efterfølgende EM2000. Det gjorde han til gengæld i Japan og Sydkorea, hvor VM fandt sted i 2002. Her var Casillas førstevalg og blev spansk folkehelt, da han var manden, der sendte Spanien i kvartfinalen via en sejr på straffespark over Irland.


Verdens bedste smækkede med døren
Casillas blev kåret til "Verdens bedste målmand" i sæsonen 2007/08, hvilket kom, efter Spanien, som tidligere nævnt, vandt EM2008. Efterfølgende skiftede keeperen til Porto på en “fri-transfer”, og han virkede lykkelig over at komme væk fra ”Kongeklubben”.

- Den største grund til, at jeg skiftede til Porto, er den tillid og forståelse, jeg har til Julen Lopetegui (Porto-træner, red.). Jeg havde nogle tilbud, men de var ikke så attraktive, og jeg ville gerne forlade Spanien. At skrive under med Porto var en måde at frigøre mig fra min tid i Real Madrid og Spanien, og ligeledes engagere mig i en klub uden for mit land…

Sådan sagde Casillas til Portos officielle magasin, og gennemlæser man citatet, lyser skuffelsen ud af den tidligere så folkekære spanske målmand, der jagtede genrejsning – udenfor Spaniens grænser… og langt fra Real Madrid.

Det fik han ikke helt, selvom han slog en masser rekord i Champions League – blandt andet for flest kampe, men i maj 2019 blev den hårdtprøvede målmand ramt af et hjerteanfald og siden har der været meget tvivl om den 38-årige vil indstille karrieren.

Denne uvished blev ikke mindre efter han indstillede sig selv til præsident for det øverste sportslige organ i Spanien – RFEF – og udfordrerede dermed den nuværende præsident Luis Rubiales. Måske i håb at få et bedre eftermæle, hvilket næsten virker komisk for en mand, der har spillet 169 landskampe for Spanien og vundet stort set alt – blandt andet tre Champions League-trofæer.Mere om Real Madrid

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik