ALT om VM

Fodbold nyheder

Nani – 30 år

Af Torsten Brix

“Den lille Ronaldo” er efter otte år på Old Trafford blevet meget omrejst, men nu fylder han rundt.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den 17- november 1986 - altså for præcist 30 år siden - kom Luís Carlos Almeida da Cunha, bedre kendt under navnet Nani, til verden på den eksotiske ø, Kap Verde, men siden er der sket meget for den driblestærke portugiser.


Nanis forældre emigrerede nemlig til Portugal og senere blev han hentet i Manchesters satellitklub, Sporting Lissabon, i 2007. Efterfølgende tilbragte han otte meget blandende år på Old Trafford, hvor især de sidste år gik op og ned.

”Den lille Ronaldo” blev kendt for sine akrobatiske jubelscener, men han gik også fra at være et umodent problembarn til en nøglespiller for sidenhen at blive reservespiller i den røde del af Manchester. Overraskende nok underskrev Nani i efteråret 2013 en forlængelse med Manchester United, selvom han i sæsonen før kun havde startet ni United-kampe i alle turneringer, og den offensive spiller fik heller ikke scoret nogle Premier League-mål i den efterfølgende Premier League-sæson.

Kontraktforlængelsen var også en smule overraskende, da Nani flere gange havde brugt medierne til at vise sin utilfredshed, hvilket den tidligere United-manager Sir Alex Ferguson - netop af den grund - har fyret mange spillere for.

Desuden har Nani i sin karriere generelt været indblandet i mange kontroverser, og han har fået flere tåbelige røde kort. Efter en vanvittig tackling på Aston Villa-spilleren Stilian Petrov i februar 2010 blev Nani sendt i bad med et direkte rødt kort. Manager Sir Alex Ferguson erkendte, at kendelsen var korrekt og sagde dengang:

- Det var til rødt. Nani gik ind i tacklingen med begge fødder forrest, og det skal man ikke gøre.


Tidligere har spillere som David Beckham, Jaap Stam og Ruud van Nistelrooy forladt Manchester United efter kontroverser med Ferguson, men sådan gik det ikke med Nani, der blandt andet har været utilfreds med den manglende spilletid mod andre storhold.

Sådan var det ikke i sæsonen 2010/11… det har været den bedste for Nani, hvor det blev til hele ni mål og 14 assists. Opturen kom, efter Nani havde fået masser af spilletid, da Antonio Valencia var ude med en brækket ankel. Præstationen fik tankerne tilbage på Nanis landsmand og personlige ven Cristiano Ronaldo, som det er så oplagt – men også urimeligt – at lave sammenligninger med.

Arsenal-kampen som endte i ballade
I 2008 blev Arsenal ydmyget på Old Trafford i FA-Cuppens fjerde runde, hvor Nani op til flere gange drev gæk med Arsenal-spillerne ved stillingen 4-0. Den driblestærke midtbanespiller, som scorede og lagde op til to mål i kampen, provokerede Arsenal-spillerne med sin spillestil. Manchesters nr. 17 lavede utallige driblinger, som blot havde til formål at gøre ydmygelsen værre, og det resulterede i, at gæsterne begyndte at slagte den usportslige Manchester-spiller. Efterfølgende undskyldte hovedpersonen for at bryde det etiske kodeks, som findes på grønsværen:

- I Portugal har jeg gjort det her mange gange, men det er kun for at underholde og ikke af mangel på respekt for mine modstandere. Jeg er professionel og har altid respekt for alle mine modstandere, men jeg kan godt se nu, at det måske har set skidt ud. Efter kampen talte Ferguson med mig, og han krævede, at jeg ikke gjorde det igen, for det ville give mig problemer, fortalte Nani dengang til Daily Mail.

Det er dog ikke kun Arsenal, der har døjet med Nani, for det danske landshold har flere gange stiftet bekendtskab med den hurtige spiller. Portugiseren, som fik debut på landsholdet mod netop Danmark i en venskabskamp på Brøndby stadion tilbage i 2006, markerede sig i kampen ved at komme på måltavlen. Dengang vandt Danmark den ubetydelige kamp med cifrene 4-2.

Sidenhen har boldkunstneren scoret tre gange mod de danske tropper. Den evigt udfordrende midtbanespiller blev danskernes bøddel i EM-kvalifikationen i Portugal, da han udnyttede to klokkeklare danske fejl og omsatte dem til mål. I kampe som disse har der været store forventninger til Portugal, hvilket skal findes i, at holdet har en af verdens bedste fodboldspillere – Cristiano Ronaldo, der har udviklet sig til en helt unik spiller – jah vel meget komplet spiller. Hovedstødsstærk, hurtige driblinger, unikke frisparksmål osv. Dette virker også til at være målet for Nani, der tidligere har sagt:

- Som spiller ønsker jeg at blive en komplet spiller, og jeg er ved at være tæt på mit mål. Nu kan jeg tillade mig at sige, at jeg er blandt verdens bedste fodboldspillere. Jeg vil være den bedste i verden. Jeg er ikke bange for at spille de største kampe, da det er de mest vidunderlige. Man spiller med en vældig høj kvalitet, sagde Nani tilbage i 2010 til Sky Sports.

Sommeren 2014 vendte han tilbage til Lissabon, men blot for en enkelt sæson og inden han fik en treårig kontrakt i Valencia, var han et smut omkring Fenerbahce.

Inden skiftet til Valencia vandt Nani EM i 2016 og efter Ronaldos skade i finalen fik Nani anførerbindet på armen - der må ses som karrierens højdepunkt. Nu må fremtiden vise, om Nani kan komme tættere på det ambitiøse mål om at blive en komplet spiller – efter han er blevet 30 år.

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik