Rune Gjerulff Petersen

Jorge Valdívia - "El Mago"

Jorge Valdívia er udstyret med et fodboldtalent udover det sædvanlige, men skader og skandaler har betydet, at han aldrig for alvor har udløst sit gigantiske potentiale.
I disse dage fremhæves spillere som Arturo Vidal, Alexis Sanchez og Eduardo Vargas som de største chilenske profiler op til VM-slutrunden. Spørger man den chilenske landstræner, Jorge Sampaoli, er der dog en anden spiller, der har en mindst lige så stor nøglerolle for Chile som de tre førnævnte - nemlig Jorge Valdívia.

- Jorge er et uerstatteligt talent for os. Lige nu er han nøglen til den form for fodbold, vi vil spille, fordi han er en spiller i sin helt egen klasse - ligesom Messi for Argentina, Ronaldo for Portugal og Ribery for Frankrig. Vi har brug for, at han spiller op til sit bedste.

Sådan sagde Sampaoli, efter Chile kvalificerede sig til VM-slutrunden. Hos den chilenske landstræner er der altså store forventninger til, at den 30-årige playmaker, der går under tilnavnet "El Mago" (Troldmanden red.), kan gøre en forskel i Brasilien. Det kræver dog, at Valdívia, der er kendt for millimeter præcise afleveringer og en gudsbenådet teknik, kan holde fokus på banen - noget, der ikke altid har været lige let for den 30-årige offensivspiller.

Fodboldbegavet enfant terrible
I løbet af karrieren har Valdívia fået masser af positiv omtale på grund af sin seværdige spillestil, men udenfor banen har den chilenske playmaker et noget blakket ry. Allerede da han som helt ung brød igennem i barndomsklubben Colo-Colo, havde han disciplinære problemer, og for at modne det dengang unge stortalent blev chileneren sendt til Universidad de Concepción, hvor han imponerede på lån. Derefter blev Valdívia udlånt til først spanske Rayo Vallecano og dernæst schweiziske Servette, men uden den helt store succes.

Siden skiftet fra Servette har Valdívia ikke spillet i Europa, men til gengæld har han i mange år beriget andre dele af verden. I 2005 - som 22-årig - kom gennembruddet i Colo-Colo, hvor Valdívia gjorde det så godt, at han blev solgt til brasilianske Palmeiras. Opholdet i Palmeiras fra 2006 til 2008 skulle vise sig at blive ekstremt succesfuldt. Den personlige hæder væltede ned over Valdívia, der blandt andet to gange blev kåret til den mest værdifulde spiller i den brasilianske liga. I 2008, hvor chileneren var med til at føre Palmeiras til den brasilianske ligatitel, blev han sågar fremhævet som den bedste spiller i Brasilien af Pelé, mens det colombianske landsholdskoryfæ Carlos Valderrama kaldte ham "en af de bedste spillere i verden".

I mellemtiden brød Valdívia igennem på det chilenske landshold, og han var blandt nøglespillerne i Marcelo Bielsas trup til Copa América i 2007. Turneringen endte dog helt galt for Valdívia, der var impliceret i en større skandale, da han - sammen med en række andre chilenske landsholdsspillere - fejrede avancementet til kvartfinalen mod Brasilien. Den chilenske tv-station Canal 13 rapporterede, at de omtalte spillere seksuelt forulempede to kvindelige tjenere, og som et resultat deraf blev de alle tildelt 20 spilledages karantæne af det chilenske fodboldforbund. Karantænen blev dog senere halveret til 10 spilledage, og i august 2008 var Valdívia tilbage på landsholdet.

Samme år tog Valdívia noget overraskende skiftet til Al Ain FC fra de Forenede Arabiske Emirater. Her fortsatte succesen på banen, og chileneren blev en så populær skikkelse i Al Ain, at klubbens præsident, Mohamed bin Zayed Al Nahyan, tilbød ham en livstidskontrakt. Valdívia ville dog nødig binde sig for længe, og efter at have deltaget ved VM i 2010 skiftede han tilbage til Palmeiras. Siden tilbagekomsten til Palmeiras er det imidlertid kun i glimt lykkedes Valdívia at vise den form, der i sin tid gjorde ham til en af de mest hypede spillere i den brasilianske liga. Selvom chileneren til tider har leveret fremragende præstationer, er det i mindre grad hans spil på banen, der har taget overskrifterne de senere år.

I stedet har Valdívias andet ophold hos Palmeiras været præget af en kavalkade af skader såvel som skandaler. En måneds tid efter sit skifte kylede Valdívia eksempelvis arrigt en vandflaske i græsset, da Luiz Felipe Scolari, der dengang var træner for den brasilianske klub, skiftede ham ud. Chileneren afsluttede 2010 med at rage uklar med ledelsen, da han nægtede at skrive under på, at han ville være forsigtig under sin ferie, og i 2011 stillede han sig på kontroversiel vis op og tissede på banen under en kamp. Året efter fik Valdívia sig i øvrigt en ubehagelig oplevelse, da han sammen med sin kone blev kidnappet af en mand med en pistol, som først satte dem fri efter tre timer. Efterfølgende udtalte Valdívia, at han ville væk fra Brasilien, men han er ikke desto mindre blevet i Palmeiras, hvor han har været hårdt plaget af skader i de forgangne sæsoner. Selv i skadespauserne har han dog fået masser af opmærksomhed på grund af sin medvirken i forskellige tv-shows samt de konstante rygter om, at han er utro over for sin kone.

Også på landsholdet har Valdívia tiltrukket sig masser af overskrifter de senere år. I 2011 blev Valdívia og Jean Beausejour beskyldt for at have mødt berusede op til en landsholdssamling, og samme år var han - sammen med blandt andre Arturo Vidal - involveret i den såkaldte "Bautizazo-skandale". Efter at have været til sin datters dåbsfest dukkede Valdívia og fire andre spillere for sent op til træning og blev nægtet adgang af Chiles daværende landstræner, Claudio Borghi, der hævdede, at spillerne var voldsomt alkoholpåvirkede. Valdívia gav efterfølgende udtryk for, at han mente, at Borghi overdrev, og affæren medførte, at offensivspilleren blev smidt af landsholdet.

Nøglerolle hos Sampaoli
Da Borghi blev fyret i 2012, overtog den nuværende chilenske landstræner, Jorge Sampaoli, og han tøvede ikke med at udtage Valdívia i september 2013, hvor den lille tekniker igen havde fundet formen i Palmeiras. "El Mago" strøg direkte ind i startopstillingen, og han var med på holdet i Chiles sidste tre kvalifikationskampe, hvor holdet viste storform. Nu forventes det, at Valdívia kan fortsætter takterne ved VM-slutrunden, hvor han kommer til at optræde enten som offensiv midtbanespiller eller "falsk 9'er".

Mange andre spillere ville givetvis have fået et endegyldigt farvel, hvis de havde lavet ballade i det omfang, som Valdívia har, men nu har chileneren altså igen fået muligheden for at vise sit ekstraordinære fodboldtalent frem. Dette skyldes givetvis, at det - med den klasse, Valdívia unægteligt besidder - er lettere at se igennem fingre med de mange unoder, han laver. Det er bestemt heller ikke for ingenting, at han har fået tilnavnet "El Mago" og sammenlignes med spillere som Messi og Ronaldo. Det er nu Sampaolis forhåbning, at Valdívia kan svinge tryllestaven ved VM-slutrunden - for når "El Mago" gør det, skaber han magi.


Få et indblik i, hvad Valdívia har at byde på, i dette videoklip: