Torsten Brix

Leandro Damiao – fra gaden til landshold

For tre år siden levede Leandro Damiao udenfor professionel fodbold. Nu står europæiske topklubber i kø for at sikre sig den ombejlede angriber.
- Enhver fodboldspiller drømmer om Real Madrid, men jeg er kun 23 år, og der er masser af tid til at tage det skridt…

Dette en den virkelighed, som Leandro Damiao skal forholde sig til. Helt vanvittigt at den brasilanske angriber skal forholde sig til at spille for store europæiske klubber, når han selv for fem år siden var amatørspiller, så lad os gå lidt tilbage i tiden…

I 2010 skiftede Damiao til Internacional, men indtil angriberen var 18 år havde han kun spillet for amatør-klubber og været til et hav af prøvetræninger - uden succes. Klubber som Corinthians, Palmerias og Santos har alle haft Damiao til prøvetræning, uden at klubben har kunnet se noget unikt talent. Faktisk skulle angriberen have været afvist efter hele ti prøvetræninger ved forskellige brasilianske klubber.

Til forskel fra alle disse klubber kunne én far til en af Damiaos holdkammerater se noget unikt, og han tilbød at hjælpe ham med at spille for en større klub. Det startede med en amatørklub i det sydlige Brasilien, men det blev kun til fire kampe for satelitklubben, inden den professionelle klub – Atlético Ibirama - var klar med en kontrakt, som Damiao naturligvis underskrev.

Herefter kom han til Internacional, hvor han fortsatte med at lave mål. Damiao startede med at blive topscorer for deres U-20 hold, og først i 2010 fik han sin første professionelle kontrakt og blev rykket op i førsteholdstruppen. I Libertadores-finalen kom han på banen og scorede, hvilket sammen med topscorerværdigheden fra OL i London og en udtalelse til A-landsholdet fik flere europæiske storklubber frem i transfer-skoene.

Nu er Damiao blevet 23 år og har kontrakt med Internacionale til 2015, men så længe kan man ikke forvente, at han bliver i Brasilien. Måske grundet OL-præstationerne – eller debutmålet for det brasilanske landshold på Fulhams hjemmebane - er London-klubberne Arsenal og især Tottenham flere gange blevet sat i forbindelse med Damiao.

Da troværdige World Soccer fornyelig offentliggjorde listen over de spillere, der havde størst transferchance i januars transfervindue, var Internacional-topscoreren med 14 træffere fra sidste sæson på syvendepladsen på listen, og Damiao har også resepten klar for fremtiden.

- Lige nu skal jeg bare fortsætte med at forbedre mig og score mål. Jeg elsker at være i Internacional, og der er ingen trang til at komme af sted lige nu. Men det er helt sikkert, at jeg en dag forlader Brasilien for at spille i Europa, siger Damiao til UOL og fortæller, at der er et konkret bud på ham.

- Der er kommet et godt bud på mig fra Tottenham, men Internacionale accepteterede det ikke. Jeg er meget glad for at spille i Brasilien, men jeg vil helt sikkert videre på et tidspunkt, siger angriberen til FourFourTwo.

Et godt bud kunne være, at den angriberfattige klub – Tottenham – ender med at sende et bud på omkring 150 milllinoer kroner, hvilket burde være nok for en angriber, der for forholdsvis kort tid siden levede som amatørspiller...