Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Jonatan May

Andriy Shevchenko - Ukraines bomber

Værtslandet Ukraines præstation ved den forestående EM-slutrunde, kan meget vel stå og falde med profilen Andriy Shevchenkos præstation - Indkast.dk tegner et portræt.

- EM bliver mit sidste store fodboldeventyr. Det bliver fantastisk at spille på hjemmebane. Jeg kunne ikke ønske mig en bedre måde at slutte min karriere på.

Sådan sagde den ukrainske profil Andriy Shevchenko til magasinet World Soccer, da han for en måned siden blev interviewet omkring den kommende EM-slutrunde, hvor han jo repræsenterer den ene af de to værtsnationer.

Og man må sige, at det er en glorværdig karriere der skal afsluttes. Efter at have frustreret mange af Verdens bedste forsvarsspillere i gennem de seneste 15 år, har den den rutinerede målræv nemlig manifesteret sig som en af moderne fodbolds største angribere.

Karrieren blev skudt i gang i barndomsklubben Dynamo Kyiv, hvor han i en alder af bare 18 somre, første gang fik debut på det hold, han skulle vise sig at vinde den hjemlige liga med de næste fem år.

I ligaen blev målene kun flere, i mens han samtidig begyndte at vise prøver på sit indiskutable talent i Champions League, hvor han i 1997 - 21 år gammel - kun skulle bruge de første 44. minutter af udebanekampen i mod mægtige Barcelona, før han havde scoret et hattrick. Den ukrainske hovedstadsklub blev dog slået ud i kvartfinalen da de mødte Juventus, men allerede året efter var Shevchenko tilbage!

Således nåede Dynamo Kyiv for første - og indtil videre også eneste - gang i klubbens historie Champions League-semifinalen, hvor man måtte se sig slået af Bayern München. Nederlaget ændrede dog ikke på, at ”Sheva” endte som turneringens topscorer med 8 mål, hvorfor han pludselig var et af de hotteste emner på transfermarkedet.

Da hans skifte til italienske AC Milan blev offentliggjort, var chokket derfor heller ikke tilnærmelsesvist lige så stort, som det beløb han blev hentet for.

Milaneserne måtte punge ud med hele 180 mio. kr., for at sikre sig skarpretterens underskrift - det rekordhøje beløb til trods skulle det vise sig at være billigt sluppet.

Allerede i sin første sæson blev den endnu unge ukrainer nemlig ”capocannoniere” - topscorer i Serie A - på imponerende vis. Kun fem udlændinge, heriblandt Michel Platini, havde bedrevet det samme forinden.

Og rekorderne fortsatte. I 2003 kunne målslugeren kalde sig den første fodboldspiller af ukrainsk herkomst, der havde vundet Champions League. Som prikken over i'et, hører det sig med til dén titel, at han endda blev matchvinder i finalen, da Milan slog rivalerne fra Juventus i den afgørende straffesparkskonkurrence.

Da Shevchenko fortsatte den imponerende form i årene der kom, og i 2004 vandt Ballon d'Or, endte han med i 2006 at blive den næstmest scorende Milan-spiller nogensinde, kun overgået af svenske Gunnar Nordahl, der er den næstmest scorende i Serie As historie.

Han nåede dog aldrig at overgå den svenske legende, da han i 2006 blev hentet for endnu en rekord-sum. Chelsea FC, der var kommet til penge under Roman Abramovich, landede således profilen for over 300 mio. kr. - det på daværende tidspunkt højeste beløb, en engelsk klub havde købt en spiller for.

Selvom han gjorde det efter skiftet til Milan, formåede verdensstjernen ikke at leve op til den enorme pris, han var blevet hentet for i Chelsea. Derfor blev Shevchenko efter et par skuffende sæsoner lejet til hjerteklubben Milan i et forsøg på at genoplive karrieren. Den mission lykkedes dog aldrig, da han ikke formåede at score et eneste liga-mål på en hel sæson.

Derfor hentede barndomsklubben fra Kyiv deres tidligere angrebses hjem. Her har Shevchenko spillet siden, og selvom hans karriere må siges at have entreret det famøse efterår, formår han stadig at score mål.

Af netop den årsag er han til stadighed at finde i Ukraines trup, når de om godt og vel to uger - i samarbejde med Polen - afholder EM 2012, der i øvrigt er den første EM-slutrunde i Ukraines historie.

- Sport er folkets passion, og den bringer derfor mange forskellige mennesker sammen. Ukraine har aldrig været vært ved en stor sportsbegivenhed som EM før, så selvfølgelig har der været problemer, men vi har virkelig forsøgt at forberede os ordentligt, udtaler den ydmyge angriber.

- Det er en drøm. Både for mig og min generation, men også for et relativt nyt land, der er på vej til at blive en ny stor, demokratisk nation.

Hjemmebanefordelen til trods, er det dog de færreste der levner de gule en chance for at kvalificere sig videre fra gruppen, da de her skal møde Sverige, England og Frankrig. Shevchenko er klar over udfordringen, men tror på chancen:

- Uheldigvis har lodtrækningen ikke været til vores fordel, da Frankrig, England og Sverige er virkeligt stærke hold med store fodboldtraditioner. Men at være underdogs passer os egentlig fint.

Træner Oleg Blokhin har flittigt benyttet Shevchenko i kvalifikationen, hvor han har spillet på toppen i en 4-4-2 eller en 4-2-3-1 formation. Angriberens enorme rutine betyder endda, at han ofte spiller med anførerbindet om armen. Tilliden fra træneren er da også noget der værdsættes:

- Vores træner, Oleg Blokhin, er en tidligere verdensklasse-spiller, og jeg er glad for, at han er tilbage. Vi stoler på ham, og han stoler på os, lyder det fra den taknemmelige tidligere topspiller, hvorefter han slår fast:

- Jeg har altid elsket fodbold, og jeg elsker det stadig. Jeg skylder fodbold alt.

Efter en karriere så flot som denne, efterlades man kun med ønsket om, at afslutningen på den, vil gøre den retfærdighed.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER