Torsten Brix

Erling Haaland – a star is born

630.000 kroner får nordmanden i Manchester City… om dagen. Kommer der også mål, der retfærdiggør sådan en løn?
Dagen inden, at Red Bull Salzburg skulle åbne gruppespillet i Champions League 2019/20, ville holdets anfører – Andreas Ulmer – gå en stille tur med sin datter… det blev det ikke. For på et tidspunkt kørte en bil op på siden af dem med højt og velkendt musik. Tonerne var den velkendte Champions League-hymne og inde fra bilen skulle det højtlydt lyde: ”Jeg er klar til Champions League”, hvilket kom fra… Erling Haaland på 19 år!

To gruppekampe senere - efter kampe imod Genk og Liverpool - havde Haalund lavet fire mål, og dermed toppede den unge nordmand topscorerlisten. Lige pludselig var Haalund blevet til en af de mest eftertragtede unge spillere i europæisk fodbold. Sønnen af den tidligere Nottingham, Leeds og Manchester City-spiller Alf-Inge slog dermed igennem på den internationale scene på rekordtid, hvilket fik farmanden til at sige til Sportsmail:

- Det har altid været Erlings mål at spille i Champions League, fordi det er den vildeste turnering, og det har altid være en drøm.

Målene i Champions League er dog langtfra de eneste, som Haalund jr. har lavet. Da Manchester City havde annonceret skiftet for Haaland havde han lavet 85 mål for Bundesliga-holdet Dortmund i 88 kampe og på det norske landshold var det blevet til 15 mål i de første 17 kampe – og glem nu ikke, at han på det tidspunkt blot var 21 år. Kort efter den gigantiske start med mange mål i Champions League-kampene, lavede den store østrigske avis – Kronen Zeitung – en forside med overskriften:

- A star is born!

Overskriften kom med henvisning til den amerikanske film, som samtidigt med målene fra Haaland fyldte verdens biograffer. Selvom Haaland tog den europæiske fodboldscene med storm, så havde det faktisk peget i den retning længe.


Ni VM-mål imod Honduras
Til U/20 VM-slutrunde lavede nordmanden ni mål i en kamp imod Honduras og sportschefen i Red Bull Salzburg – Christoph Freund – beskrev på følgende måde:

- Den ting, som jeg mest glad for ved ham, er hans personlighed. Han bliver ved med at lave mål og hans vindermentalitet er noget helt unikt, hvilket samlet gør, at han er noget ganske specielt af sådan en ung fyr at være.

Så selvom holdkammeraterne beskriver ham som en ung fyr, der godt kan lide at lave lidt ”larm i gaden”, som ved den føromtalte episode med Red Bull Salzburg-anføreren, så er han også meget seriøs. Han kan blandt andet bruge timer på at se sine idoler – Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic – spille fodbold. Haaland er blandt andet også seriøs i forhold til sin kost og levestil, men også i forhold til alkohol, som han ikke drikker.


Går i fars fodspor
Som barn var det også tydeligt, at der var tale om noget helt unikt. Da han lavede et hattrick i Champions League-debuten imod Genk i september 2019, var reaktionen fra hans ungdomstræner Alf Ingve Berntsen… "Whoosh!"

Berntsen gav senior-debut til Haaland, da Haaland som 15-årig fik en kamp for Bryne i den næstbedste fodboldrække i Norge. Berntsen så noget ”helt anderledes” og det har holdt ved. Berntsen har fulgt Haaland tæt lige siden og det, som har overrasket ham mest, er, at selv om modstanderen er blevet hårdere og hårdere, så er Haaland bare fortsat med at lave utrolig mange mål.

Nu tager Haaland nok et skridt med skiftet til Manchester City, hvilket frembringer en stor stolthed i Bryne, hvor der bor 12.000 mennesker, hvor faderen Alf-Inge Haaland også startede sin karriere og hvor faderen også sluttede den, efter hans familie forlod – jah gæt engang… Manchester City i 2003. Erling er dog født i Leeds, men han er vokset op med broderen Astor, der er fem år ældre, og som også beskrives som stor, lys, hurtigt og stærk, hvilket gør Jan Åge Fjortofts beskrivelse af Haaland som en viking endnu mere præcis.

I januar 2020 skiftede denne viking til Dortmund under forudsætning af, at klubben accepterede en forholdsvis lav frikøbsklausul, som Manchester City nu udløser og som samtidig giver en voldsom kontrakt til den unge angriber.

Men de mange penge kommer fra Manchester City, der reelt er ejet af Forenede Arabiske Emirater, som Haaland tidligere har taget stor afstand til. Til en VM-kvalifikationskamp mod Tyrkiet i marts 2021 var Haaland iført en T-shirt med skriften ”Human rights. On and off the pitch” som protest imod VM-slutrunden i Qatar, men dette var glemt et år senere, hvor Haaland og den benhårde – nu afdøde - agent Mino Raiola forhandlede med ejerne fra Abu Dhabi. Lønchecken skulle være den første i Premier League på over 500.000 britiske pund – om ugen. Altså en dagsløn på ca. 620.000 kroner. Meget godt for en knægt på 21 år, så måske ”A star is born”.