ALT om VM

Fodbold nyheder

Erling Haaland – a star is born

Af Torsten Brix

630.000 kroner får nordmanden i Manchester City… om dagen. Kommer der også mål, der retfærdiggør sådan en løn?
Article image
Ritzau-Scanpix
Dagen inden, at Red Bull Salzburg skulle åbne gruppespillet i Champions League 2019/20, ville holdets anfører – Andreas Ulmer – gå en stille tur med sin datter… det blev det ikke. For på et tidspunkt kørte en bil op på siden af dem med højt og velkendt musik. Tonerne var den velkendte Champions League-hymne og inde fra bilen skulle det højtlydt lyde: ”Jeg er klar til Champions League”, hvilket kom fra… Erling Haaland på 19 år!


To gruppekampe senere - efter kampe imod Genk og Liverpool - havde Haalund lavet fire mål, og dermed toppede den unge nordmand topscorerlisten. Lige pludselig var Haalund blevet til en af de mest eftertragtede unge spillere i europæisk fodbold. Sønnen af den tidligere Nottingham, Leeds og Manchester City-spiller Alf-Inge slog dermed igennem på den internationale scene på rekordtid, hvilket fik farmanden til at sige til Sportsmail:

- Det har altid været Erlings mål at spille i Champions League, fordi det er den vildeste turnering, og det har altid være en drøm.

Målene i Champions League er dog langtfra de eneste, som Haalund jr. har lavet. Da Manchester City havde annonceret skiftet for Haaland havde han lavet 85 mål for Bundesliga-holdet Dortmund i 88 kampe og på det norske landshold var det blevet til 15 mål i de første 17 kampe – og glem nu ikke, at han på det tidspunkt blot var 21 år. Kort efter den gigantiske start med mange mål i Champions League-kampene, lavede den store østrigske avis – Kronen Zeitung – en forside med overskriften:

- A star is born!

Overskriften kom med henvisning til den amerikanske film, som samtidigt med målene fra Haaland fyldte verdens biograffer. Selvom Haaland tog den europæiske fodboldscene med storm, så havde det faktisk peget i den retning længe.Ni VM-mål imod Honduras
Til U/20 VM-slutrunde lavede nordmanden ni mål i en kamp imod Honduras og sportschefen i Red Bull Salzburg – Christoph Freund – beskrev på følgende måde:

- Den ting, som jeg mest glad for ved ham, er hans personlighed. Han bliver ved med at lave mål og hans vindermentalitet er noget helt unikt, hvilket samlet gør, at han er noget ganske specielt af sådan en ung fyr at være.

Så selvom holdkammeraterne beskriver ham som en ung fyr, der godt kan lide at lave lidt ”larm i gaden”, som ved den føromtalte episode med Red Bull Salzburg-anføreren, så er han også meget seriøs. Han kan blandt andet bruge timer på at se sine idoler – Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic – spille fodbold. Haaland er blandt andet også seriøs i forhold til sin kost og levestil, men også i forhold til alkohol, som han ikke drikker.


Går i fars fodspor
Som barn var det også tydeligt, at der var tale om noget helt unikt. Da han lavede et hattrick i Champions League-debuten imod Genk i september 2019, var reaktionen fra hans ungdomstræner Alf Ingve Berntsen… "Whoosh!"

Berntsen gav senior-debut til Haaland, da Haaland som 15-årig fik en kamp for Bryne i den næstbedste fodboldrække i Norge. Berntsen så noget ”helt anderledes” og det har holdt ved. Berntsen har fulgt Haaland tæt lige siden og det, som har overrasket ham mest, er, at selv om modstanderen er blevet hårdere og hårdere, så er Haaland bare fortsat med at lave utrolig mange mål.

Nu tager Haaland nok et skridt med skiftet til Manchester City, hvilket frembringer en stor stolthed i Bryne, hvor der bor 12.000 mennesker, hvor faderen Alf-Inge Haaland også startede sin karriere og hvor faderen også sluttede den, efter hans familie forlod – jah gæt engang… Manchester City i 2003. Erling er dog født i Leeds, men han er vokset op med broderen Astor, der er fem år ældre, og som også beskrives som stor, lys, hurtigt og stærk, hvilket gør Jan Åge Fjortofts beskrivelse af Haaland som en viking endnu mere præcis.

I januar 2020 skiftede denne viking til Dortmund under forudsætning af, at klubben accepterede en forholdsvis lav frikøbsklausul, som Manchester City nu udløser og som samtidig giver en voldsom kontrakt til den unge angriber.

Men de mange penge kommer fra Manchester City, der reelt er ejet af Forenede Arabiske Emirater, som Haaland tidligere har taget stor afstand til. Til en VM-kvalifikationskamp mod Tyrkiet i marts 2021 var Haaland iført en T-shirt med skriften ”Human rights. On and off the pitch” som protest imod VM-slutrunden i Qatar, men dette var glemt et år senere, hvor Haaland og den benhårde – nu afdøde - agent Mino Raiola forhandlede med ejerne fra Abu Dhabi. Lønchecken skulle være den første i Premier League på over 500.000 britiske pund – om ugen. Altså en dagsløn på ca. 620.000 kroner. Meget godt for en knægt på 21 år, så måske ”A star is born”.

Mere om Erling Haaland

Mere om Dortmund

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik