ALT om VM

Fodbold nyheder

Jürgen Klopp – ”Bingo” i Jeans og Liverpool-helt indtil 2026

Af Torsten Brix

”Normal one” har taget Liverpool med storm – efter han selv havnede i et stormvejr i Dortmund. Nu fortsætter han efter en snak med konen Ulla…
Article image
I starten af februar 2015 var Dortmund i overtal imod Augsburg, men foran 80.667 hårdtprøvede hjemmefans tabte Jürgen Klopps tropper med 0-1 på Signal-Iduna Park. Stemningen var elektrisk, da storholdet Dortmund dermed fortsat var i nedrykningsfaren, og for at glatte stemningen lidt ud blev de to anførere – målmand Roman Weiderfeller og den alt for skadede Mats Hummels – sendt ned til ”Sudtribune” for at dulme de mest hardcore fans.


Presset var enormt på Jürgen Kloop, og pludselig virkede det – ellers helt utænkelige – at Klopp skulle fyres ikke så usandsynligt længere. Den ellers så populære træner var næsten blevet synonym med Dortmund, så hvordan kunne disse to adskilles?

I slutningen af januar, hvor Dortmund var vanvittige 29 point fra Bayern München, sammenlignede filosoffen og den anerkendte debattør – Wolfram Eilenberger – Dortmund med en sekt og hævdede, at klubben var ligeså afhængig af Klopp, som Apple var af Steve Jobs. Implicit i dette lå, at Apple godt kunne fungere efter Jobs død, men også at Dortmund godt kunne fortsætte, hvis Klopp ikke længere var i klubben, men i guder hvor ville han blive savnet – ligesom Jobs. I april blev presset for stort på Klopp, og han annoncerede, at han ville stoppe i sommerpausen, da han ønskede at have et sabbatår i sæsonen 2015/16 – men det fik han ikke…

For den 8. oktober 2015 - efter længere tids rygter - blev Klopp ansat som manager for kriseramte Liverpool, og på pressemødet slog Klopp fast, at hans nye job var det sværeste i fodboldverdenen. Alligevel tog den sympatiske tysker imod udfordringen, og han virker også til at være den rette mand for Liverpool.

Presset var Klopp vant til fra Dortmund, hvor om muligt de endnu mere engagerede fans huserer, men derudover havde han fået masser af Champions League-erfaring, som Liverpool hungrede efter. Desuden er han en mester i talentudvikling, mandskabsbehandling og i at styre store egoer. Et godt eksempel på dette var da det så værst ud i Dortmund. Trods dette overtalte Klopp sin helt store profil – Marco Reus – til at forlænge kontrakten. Efter forlængelsens pressemøde gik Reus ned i omklædningsrummet, hvor Klopp havde sendt alle spillerne ned, og de dannede en cirkel om Reus, imens de klappede af holdets profil. Dette blev et vendepunkt for Dortmund.

Det er sådanne aktioner, der har gjort Klopp til en højtelsket træner i Tyskland af fansene, men også af spillerne. Mange af spillerne skylder også Klopp meget, da han har udviklet dem fra ordinære fodboldspillere til internationale stjerner. Robert Lewandowski og Shinja Kagawa kostede tilsammen blot 35 millioner kroner, da de ankom til Signal-Iduna Park – og her udviklede de sig helt unikt.


I den forfærdelige sæson for Dortmund var mange af disse stjerner solgt eller skadet – ligesom profilerne Mats Hummels og Ilkay Gundogan - hvilket giver noget af forklaringen på den dårlige tid for Dortmund. Ikke mindst fordi mange af Klopps indkøbserstatninger ikke nåede samme niveau, og afgangen med Dortmund åbnede op for ankomsten til Liverpool, som blev speciel.


Ankom i jeans fra Hope Hotel
Klopp blev manager nr. 20 i Liverpool, men udover dette var der meget symbolik i ankomsten. Inden pressemødet havde Klopp fået morgenmad på HOPE Hotel, og hans afslappede facon smittede straks af på alle omkring Anfield, hvor håbet hurtigt fik nye højder.

Således blev der på de sociale medier sammenlignet billeder af Rodgers og Klopps ved ankomsten til Anfield. Den nordiske manager stod meget stift i sit jakkesæt, mens Klopp var langt mere afslappet og dermed straks solgte ”billetter” til den engelske presse, da han blandt andet kaldte sig for ”Normal One” sat i forhold til Chelsea-kollegaen Jose Mourinho, der ved samme lejlighed som bekendt kaldte sig for ”Special One”, hvorefter han slog fast med henvisning til The Beatles og Liverpool-tekstforfatteren John Lennon:

- This is the best thing I can imagine…

Årets sportsreporter Martin Samuel beretterede fra pressemødet med Klopp, at hans smil var større end Bingo fra ”The Banana Splits”, hvilket er en meget glad og bredmundet bamse med briller… efterfølgende fik resultaterne og spillet også det store smil frem hos Klopp.

Det smittende humør ramte alle, og ”Klopp-effekten” blev et meget brugt ord omkring Anfield, men der blev også ryddet kraftigt op. Den første kamp var den 17. oktober 2015, hvor startopstillingen var:

Mignolet
Clyne, Skrtel, Sakho, Moreno
Milner, Can
Leiva, Coutinho, Lallana
Origi

Syv år efter er det svært at genkende ret meget fra denne opstilling – navne og formationer er stort set totalt ændret, og det har givet vanvittige resultater. Efter 372 kampe og 233 sejre annoncerede Klopp, at han har forlænget kontrakten med yderligere to år til – 2026, og klubben slog denne video på Twitter:

- Jeg har noget at meddele. Som sidste gang vil nogen kunne lide det, andre vil ikke kunne lide det så meget. Jeg bliver i to år mere. Og ikke kun mig. Også alle mine hjælpetrænere, som er det vigtigste.

- Det er nu seks og et halvt år siden, at FSG (ejergruppen bag klubben, Fenway Sports Group, red.) mente, at det ville være en god idé at hente en tysk fyr ind. Og her er vi. Vi bliver i to år mere, hvilket gør det til fire år mere fra nu af. Wow. Det er lang tid i fodbold. Jeg håber, at vi alle vil nyde tiden sammen.

Siden Klopp blev ansat har Liverpool vundet Champions League og Premier League. Deres første mesterskab i 30 år. Liverpool rider på en succesbølge, der gør dem til et af Europas bedste hold. Hvem havde turdet drømme om dette for seks år siden? Da Jürgen Klopp – ”Bingo” kom til Beatles-byen i jeans…

Mere om Liverpool

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik