Fodbold nyheder

Álvaro Morata – udskældt helt

Af Torsten Brix

Den spanske angriber er havnet i Juventus, efter han har været meget omrejst, siden han blev kom ud af skyggen - på Raúl.
Article image
Kort efter at sommerens transfer-vindue smækkede i 2017, lavede den spanske sportsavis Marca en liste over de spillere, som ville blive savnet mest i La Liga. Listen havde store fodboldnavne som James Rodríguez, Neymar og Pepe – men også Álvaro Morata… den spanske angriber var blevet solgt fra Real Madrid til Chelsea, men også efter han tidligere var blevet kasseret i ”Konge-klubben” og sendt til Juventus. Hvad er det med denne angriber? Indkast.dk har kigget nærmere på Álvaro Borja Morata Martin… som har meget til fælles med selvester Raúl.


Karrieren for Morata startede for alvor, da han som 13-årige blev optaget på Atlético Madrids ungdomsakademi – ligesom Raúl også gjorde. Derefter skiftede Morata til en anden Madrid-klub, Getafe, hvor han spillede et par sæsoner i ungdomsrækkerne, inden han blev opdaget af kongeklubbens talentspejdere i 2008.

Den første sæson for Real Madrids ungdomshold, Juvenil C, var en stor succes for den unge spanier. Han var manden eller drengen, om man vil, bag 34 mål, som derfor var en stor årsag til, at Juvenil C vandt to titler den sæson. De præstationer gav ham en forfremmelse til Real Madrids reservehold, Castilla, i juli 2010. Moratas debut for Castilla kom i en træningskamp mod AD Alcorcon midt i august 2010. Kampen blev vundet 1-0... på mål af Morata.

Moratas præstationer gik heller daværende Real Madrid-træner Jose Mourinhos næse forbi, og han blev inviteret med til USA på Pre-seasontour, og midt i december 2010 kom debuten for Morata så endelig for Real Madrids førstehold, da han blev indskiftet med få minutter igen i 3-1-sejren over Zaragoza.

Dermed var drengedrømmen gået i opfyldelse, efter Morata havde tilspillet sig en plads i Real Madrid ved at få en stor del af sin fodboldopdragelse i Madrid og på de spanske ungdomslandshold. Han har scoret imponerende ni mål i 13 kampe for U-17, U-18 og U-19, mens han også scorede to mål i fire kampe under FIFA U-17 VM.

Så det var en ung angriber med mål i støvlerne, som Real Madrid havde udviklet, og derfor blev han sammenlignet med klublegenden - Raúl. Mest pga. skarpheden foran mål, men også fordi de begge er kommet fra rivalerne fra Atlético Madrids ungdomsakademi og senere har taget springet fra Real Madrids ungdomsrækker til seniorbold i kongeklubben.Til Chelsea via ”Den Gamle Dame”
En smule overraskende var mange, da Morata i sommeren 2014 blev solgt til Juventus, men her stoppede dramatikken ikke. For i den efterfølgende sæson endte ”Den Gamle Dame” i Champions League-finalen, hvor Morata scorede, men kort tid efter var der ballade i sommerens træningskampe. Morata spillede nemlig kun 26 minutter i sommerens træningssejr imod Lechia Gdansk. Da han blev udskiftet, stormede en tydeligt irriteret Morata ned i omklædningsrummet, og Juventus-træner Massimiliano Allegri var efterfølgende ikke tilfreds med sin angribers attitude.

- Det var ikke Moratas dag, og jeg brød mig ikke om hans attitude. På trods af tekniske fejl var det reelle problem hans attitude. Det er derfor jeg skiftede ham ud. Han gjorde mig sur, men så gjorde han det godt igen ved at gå ud og træne for sig selv.

Så nok engang var Morata i overskrifterne… og balladen skulle have været medvirkende til, at Morata i sommeren 2016 blev sendt tilbage til Real Madrid. I den efterfølgende sæson spillede han 26 kampe for ”Konge-klubben” og lavede 15 mål, men det var ikke nok for Real Madrid og træner Zinedine Zidane. For trods småbelastende dåbsattester for angriberne Karim Benzema, Gareth Bale og Cristiano Ronaldo så blev Morata solgt til Chelsea i sommerpausen 2017.

Morata skulle være den direkte afløser for ballademageren Diego Costa, der var røget helt i unåde hos manager Antonio Conte. Kort forinden havde Costa været et stort aktiv for Premier League-mestrene fra Chelsea, men Conte orkede ikke mere og grinede, når Costa blev nævnt af journalisterne til Chelseas pressemøder. Taget denne saga i betragtning kom der et gigantisk pres på Morata om at præstere direkte fra sæsonstart i Premier League. Noget som mange andre angribere har haft problemer, men ikke Morata.

Efter fire kampe har han lavet tre mål og to assists, hvilket gjorde, at det ikke kun var Conte, der grinede af Costas komiske udmeldinger. Italienske Conte havde fået nok af spanske Costa og i stedet fundet en landsmand som afløser.

Mod slutningen af transfervinduet i januar 2019 vendte han tilbage til Atlético Madrid, efter han tolv år forinden havde forladt klubben, men det blev ikke til lang tid i den spanske hovedstad, for i september 2020 blev han udlånt til Juventus.

Så cv’et beretter om klubber som Getafe, Real Madrid, Juventus, Chelsea og Atletico Madrid – men trods dette er det samlede billede lidt flodset i siderne. Den spanske angriber er aldrig blevet den helt, som klubberne ellers berettiger til. Til VM2018 blev han ikke udtaget, da landstræner Julen Lopetegui havde mere tiltro til Iago Aspas, Rodrigo og føromtalte Diego Costa.

Det blev han dog til EM2020, hvor landstræner Luis Enrique viste ham stor tiltro – hele vejen, men efter flere misbrugte chancer, sendte hjernedøde fans dødstrudsler til Moratas familie. Trods denne vanvittige oplevelse var angriberen på plads i overtiden, da Spanien mødte Kroatien i København, og han sluttede unikt ved at tæske bolden op i nettaget. I semifinalen imod Italien blev Morata nok engang både helt og skurk. For han scorede Spaniens ene mål i 1-1-kampen med endte også med at brænde det sidste forsøg i straffesparkskonkurrencen. Så han var en spansk helt… men blev udskældt!


Mere om Álvaro Morata

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik