ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

SCHWEIZ - Bryder alpe-landet 83 år gammel forbandelse ved slutrunden

Af Kristoffer Nørgaard

Det schweiziske landhold har ikke evnet at gå videre fra en knockout-runde siden 1938. Der bør dog være gode muligheder ved sommerens EM-slutrunde, hvor landstræner Petkovics tropper skal stræbe efter at blive nummer to i puljen efter Italien.

Article image
Ritzau-Scanpix

En 83 år gammel forbandelse hjemsøger det schweiziske landshold, der dog bør have gode muligheder for at bryde den ved dette EM. Schweiz har nemlig ikke formået at spille sig videre fra en knockoutkamp ved en større international turnering siden 1938. Den foreløbige 29 mand store trup, der skal barberes ned til 26 spillere, ser skarp ud. Størstedelen af spillerne slår sine fodboldfolder i en af de fem store ligaer, heraf 12 i den tyske bundesliga.

Schweiz er havnet i gruppe A, der tæller Italien, Tyrkiet og Wales. Sidstnævnte hold bliver første udfordring i gruppespillet, og det kan godt blive en vanskelig åbningskamp. Ved det seneste EM gik de waliske drager nemlig helt til semifinalen. Det bliver derfor yderst vigtigt, at spillerne i den Schweiziske trup er fit for fight, når kampen fløjtes i gang den 12. juni kl. 15.00.

Schweizerne endte som bekendt med at snuppe førstepladsen i kvalifikationspuljen, hvor Danmark måtte nøjes med andenpladsen. Det var en holdindsats, der førte holdet til slutrunden, hvor 14 forskellige spillere scorede og var med til at bidrage til holdets i alt 19 mål. Topscoren blev Rangers Cedric Itten med tre kasser.


Træneren
Allerede inden VM i 2014 stod det klart, at Vladimir Petkovic skulle overtage landstrænerposten efter legenden Ottmar Hitzfeld, som ikke fortsatte efter slutrunden. Det er siden blevet til to ottendedelsfinaler ved henholdsvis EM 2016 og VM 2018, men det er tid til, at Schweiz under ledelse af Petkovic tager det næste skridt.

Ved overtagelsen af landtrænerposten videreførte den bosnisk-fødte træner sin forgængers taktiske dispositioner og formation, hvilket var en 4-2-3-1. De seneste år har dette dog ændret sig, hvor holdet ved flere lejligheder har afprøvet en 3-4-2-1 i stedet for.

Det bliver derfor interessant at følge holdet og se, hvordan Petkovic ræsonnerer holdets muligheder ud fra de to formationer, som ikke lægger op til samme form for fodbold. Vil han sværge til den konservative 4-2-3-1, der har givet holdet to ottendedelsfinaler, eller vil den nyere 3-4-2-1 være nøglen til at tage næste skridt?


Profilen
Selvom han til tider har været udskældt de seneste år og fik frataget anførerbindet i Arsenal, må man stadig anse Granit Xhaka som Schweiz’ store profil og katalysator for succes. Tidligere holdkammerat Borussia Mönchengladbach og holdets førstemålmand Yann Sommer bliver Xhakas højre hånd i jagten på et godt resultat, da en god keeper ofte kan bringe et hold langt ved store slutrunder.

Den 28-årige landsholdskaptajn har haft en stabil sæson hos the Gunners, hvor det er blevet til 31 Premier League-kampe og 45 i alt fordelt over alle turneringer. For en Xhaka i topform kan betyde en spiller, der har evner i begge ender af banen. Offensivt har han et godt, tungt riv af et spark, som kan volde en hvilken som helst målmand problemer. I den anden ende kan han være med til at sikre stabilitet og ro med sine defensive egenskaber i erobringsspillet og sin erfaring i form af 93 landskampe.

Udover Xhaka bliver det vigtigt, at spillere som Akanji, Freuler og Seferovic kan steppe op og tage ansvaret på sig, for så ser det schweiziske hold fornutigt ud i en international kontekst.


Forventet startopstilling (3-4-2-1):
Yann Sommer
Nico Elvedi-Manuel Akanji-Loris Benito
Kevin Mbabu-Denis Zakaria-Granit Xhaka-Steven Zuber
Remo Freuler-Xherdan Shaqiri
SeferovicBruttotruppen:
Målmænd:
Yann Sommer (Borussia Mönchengladbach)
Yvon Mvogo (PSV)
Jonas Omlin (Montpellier)
Gregor Kobel (Stuttgart)

Forsvarsspillere:
Ricardo Rodriguez (Torino)
Manuel Akanji (Borussia Dortmund)
Nico Elvedi (Borussia Mönchengladbach)
Silvan Widmer (Basel)
Loris Benito (Bordeaux)
Kevin Mbabu (Wolfsburg)
Eray Comert (Basel)
Becir Omeragic (Zürich)
Fabian Schär (Newcastle United)
Jordan Lotomba (Nice)

Midtbanespillere:
Granit Xhaka © (Arsenal)
Xherdan Shaqiri (Liverpool)
Steven Zuber (Eintracht Frankfurt)
Denis Zakaria (Borussia Mönchengladbach)
Remo Freuler (Atalanta)
Edimilson Fernandes (Mainz)
Djibril Sow (Eintracht Frankfurt)
Christian Fassnacht (Young Boys)
Dan Ndoye (Nice)
Andi Zeqiri (Brighton)

Angribere:
Haris Seferovic (Benfica)
Admir Mehmedi (Wolfsburg)
Breel Embolo (Borussia Mönchengladbach)
Mario Gavranovic (Dinamo Zagreb)
Ruben Vargas (Augsburg)

Mere om Schweiz

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik