Torsten Brix

Lucas Andersen – bolddreng for Ronaldo

”Den fortabte søn” er vendt hjem – til Aalborg. Det virker til, at han jagter glæden ved fodbold igen, og den skal nok komme på Hornevej. Sådan virkede det i hvert fald, da Indkast.dk mødte AaB's nye nr. 10.
Blot 16 år og 174 dage var Lucas Andersen, da han i starten af marts 2011 fik debut på AaB's Superligahold. Han blev dermed den yngste spiller nogensinde til at optræde for det nordjyske fodboldflagskib, og den daværende sportsdirektør Lynge Jakobsen omtalte ham straks i positive vendinger. Den folkekære sportsdirektør kaldte ham blandt andet for ”det største salgsobjekt siden Jesper Grønkjær”.

Lucas Andersen blev også – blot lidt mere end et år senere – solgt til Ajax i sommeren 2012, hvor han stødte til en klub med en flok andre danskere. Den 185 cm høje nordjyde bliver også lidt stolt og løfter skuldrene lidt, når han skal huske tilbage på tiden i Amsterdam.

- Da jeg tager til Ajax, er jeg lige blevet 18 år, men jeg træner med førsteholdet. Jeg spiller dog mest kampene på Jong Ajax. I den efterfølgende sæson bliver det til mere spilletid for førsteholdet, og jeg bliver blandt andet indskiftet en del gange, mens jeg den tredje sæson stortset starter inde i hver kamp. Det var virkelig en lærerig periode og helt fantastisk udviklingsmæssigt. Mit nuværende niveau skyldes i høj grad alt det, jeg lærte i Ajax.

- Men desværre får jeg en sygdomsperiode, og i en klub som Ajax så kan man meget let miste sin plads, hvis man er ude af holdet i en periode, og det skete for mig. Derudover havde klubben vundet mesterskabet flere år i træk inden denne sæson, men det gjorde vi ikke i denne. Jeg havde lige forlænget min kontrakt, men PSV blev mestre og sammenlagt kommer jeg ”lidt ud i kulden”. På det tidspunkt ville jeg gerne spille en masse kampe og det kunne de ikke love, så jeg tog på udlån.

Den danske offensive midtbanespiller tog til WillemII, hvor han stortset spillede alle sæsonens kampe, og hans mål var blandt andet meget afgørende for, at klubben ikke rykkede ud.

- Jeg havde en meget vigtig rolle på holdet, og jeg laver blandt andet to hattrick, som er meget afgørende for, at vi ikke rykkede ud. Jeg var glad og fungerede godt på holdet og var meget tilfreds, efter jeg endte med at lave ti mål og seks assists. WillemII er ikke en storklub, og de ville rigtig gerne, at jeg blev i klubben, men træneren røg til Heerenveen, og der skete en masse i klubben. Jeg viste under mit ophold, at jeg havde niveauet til noget større, så jeg ville gerne videre og præstere i en større klub.


Skidt klubhop til Grasshopper
I sommeren 2016 blev knægten, der startede fodboldopdragelsen i Aalborg Freja, solgt til Zürich-klubben Grasshopper, men ”hoppet” til dem blev aldrig helt godt. Den danske kantspiller startede stortset næsten i alle deres kampe, men ansigtsudtrykket på Lucas Andersen ændrer sig, når snakken falder på tiden i Schweiz.

- Grasshopper var et spændende projekt, som der var gigantiske forventninger til. Jeg fik ikke helt indfriet de forventninger, der var til mig, og klubben indfriede heller ikke dem, som jeg havde til den. Det blev sgu lidt… noget rod. Jeg fik lyst til at komme væk, efter jeg havde mistet spilleglæden.

- Jeg vågnede op en dag og havde ikke længere samme lyst til at komme på træningsbanen, så jeg mistede vel glæden ved fodbold, og det ender med at være årsagen til, jeg gerne ville væk. Det virker også til, at klubben gerne ville af med mig, for denne sæson og sommerens træninger viste, at klubben ikke længere ønskede at bruge mig så meget som i de første to sæsoner. Jeg synes simpelthen, at mine rivaler fik rigtig, rigtig mange chancer, og jeg kommer slet ikke ind. Jeg tænker ofte: ”hvad fanden foregår der”. Selvom jeg flere gange blev indskiftet og gjorde det godt, så starter jeg ude i næste kamp. Jeg har ikke ondt at sige om træneren, men han roste mig ekstremt meget, men jeg spillede bare ikke. Så lysten gik nedad, og jeg begyndte ikke at kunne kende mig selv på banen. Jeg orkede ikke at lave flere klubhop og havde et stort behov for at finde mig selv igen, og det vidste jeg, at jeg kunne i AaB.


En ung mand vender hjem
Så efter seks år i udlandet var den unge mand, der vente tilbage til Limfjordens vande. Returen til det nordjyske er blevet mødt med stor begejstring, og man kunne næsten mærke på den ellers altid så velovervejede sportsdirektør Allan Gaarde, at noget stort var i støbeskeen, da nordjyderne solgte VM-deltageren Edison Flores og den hårdtarbejdende angriber Jannik Pohl. På det tidspunkt vidste Gaarde godt, at de et par dage senere kunne præsentere Lucas Andersen, og det er også en signing, som den daværende træner Morten Wieghorst virkede glad for, da Indkast.dk mødte ham:

- Lucas er godt nok en god spiller, der kan bruges på mange forskellige positioner. Han er teknisk stærk, og han kan forhåbentlig være med at sætte vores spil op, for selvom han ikke er ret gammel, har han masser af rutine. Han har ofte en vision, som kan løfte holdet, fordi han er så god til at spille i de mellemrum, der er på modstanderens hold. Han har ofte en meget afgørende fod med i målene, men han laver også de 7-8 mål i løbet af sæsonen, som kan blive meget afgørende.

Første mål for anden gang i AaB-trøjen kom i storsejren over Hobro, og efterfølgende løb Lucas Andersen straks ud til de mange udebanefans i lokalopgøret. Det lignede kærlighed ved første blik, for AaB-fansene havde ikke glemt klubbens yngste spiller nogensinde – ligesom han er den yngste danske landsholdspiller nogensinde – men han er også bare en glad dreng, der forlod Aalborg tidligt og kom tilbage for at finde glæde ved fodbold igen. En glæde som han tidligere har vist, da han var bolddreng til AaB's kampe - blandt andet foran mægtige Manchester United.

- Jeg er bolddreng i kampen mellem Manchester United og AaB i Champions League. På daværende tidspunkt spillede jeg på AaB's U/15-hold, men var også bolddreng en gang imellem på stadion. Jeg smuglede min telefon med ind til kampen for at se, om jeg kan tage nogle billede af Ronaldo. Jeg var helt begejstret for at møde ham, men det blev endnu mere fantastik to år senere, for da var det mig, der fik lov at spille på banen, beretter nordjyden, inden han med et stort smil slår fast:

- Jeg er på vej imod min bedste fodboldalder, og den skal kickstartes her i Aalborg…

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER