Fodbold nyheder

Hirving Lozano - ”El Chucky”

Af Kasper Duelund Jensen

Hirving Lozano har alle forudsætninger for at blive et vaskeægte VM-hit. Indkast.dk tager dig med tættere på Mexicos unge guldfugl.
Article image
Ritzau-Scanpix
Næsten alle mexicanske fodboldspillere render i dag rundt med et øgenavn, som de blev givet under deres barndom. Anderledes forholder det sig ikke med Hirving Lozano, der skal forsøge at guide Mexico til VM-succes i Rusland.


Legenden har det, at Lozano som ungdomsspiller fandt stor glæde i at skræmme sine holdkammerater fra vid og sans, når holdet var afsted til stævner. Det gjorde han ved at gemme sig under sin seng for derefter at springe frem i et overraskende øjeblik. Holdkammeraterne fandt til sidst ingen anden udvej end at sammenligne Lozano med dukken ”Chucky”, der første gang figurerede i gyserfilmen Child's Play fra 1988, hvorfor han siden da er blevet refereret til som ”El Chucky”.

Succes fra første kamp i Pachucha
Det er ikke kun under sengen, at Lozano har formået at virke skræmmende. Det kan hans modstandere fra de senere år på grønsværen skrive under på. Det hele begyndte tilbage i 2014, hvor han fem minutter inde i sin debut for Pachucha scorede sit første seniormål i karrieren. Lozano var stadig kun 18 år, men hans debut var så overbevisende, at han i resten af sæsonen blev belønnet med en fast plads på førsteholdet.

Tre år senere fik Lozano så den ultimative oplevelse med opholdet i Pachucha, da det lykkedes ham og holdkammeraterne at vinde CONCACAF Champions League med en 2-1-sejr over Monterrey i finalen. Lozano selv scorede undervejs otte mål i otte kampe og spillede derfor en vigtig rolle på vejen mod pokalen.

Har taget Æresdivisionen med storm
Efter triumfen med Pachucha stod flere europæiske storklubber klar med en kontrakt til Mexicos unge guldfugl. To af dem var Manchester City og Manchester United, men mens alle regnede med, at Lozano var på vej til det nordvestlige England, så overraskede han ved i stedet at skifte til hollandsk fodbold.

PSV Eindhoven fik hans underskrift på en kontrakt, der gælder frem til 2023, og det glædede naturligvis klubbens sportsdirektør Marcel Brands. Han gav kort efter købet følgende udtalelse:


- Jeg er glad for, at det endelig lykkedes. Vi har brugt mere end seks måneder på denne transfer, og der var brug for noget kreativitet for at få den i hus.

Man kan et år senere godt forstå, hvorfor PSV gjorde så meget for at få hentet Lozano til Philips Stadion. Den 22-årige mexicaner har simpelthen taget Æresdivisionen med storm. Det vidner et hollandsk mesterskab, 17 mål og en 5.-plads på topscorerlisten selvfølgelig om. Men målene har langt fra været det eneste, som Lozano har imponeret de fodboldglade hollændere med. Han har nok så vigtigt vist sig at være underholdende i sin måde at spille fodbold på, for i Æresdivisionen er det en dyd, der bliver lagt ekstra meget vægt på. Lozano har helt præcist brugt den overståede sæson på at være hurtig, udfordrende og teknisk stærk – tre egenskaber, der nu også skal bære Mexico langt ved VM.

Mexicos VM-håb
Det har i mange år været svært at pege på en klar stjerne på Mexicos landshold. Javier ”Chicharito” Hernández har vel været tættest på at have denne status, men han er alligevel ofte blevet overgået af det samlede fællesskab, som i de sidste mange VM-slutrunder har været udslagsgivende for gode mexicanske præstationer. Mexico har seks gange i træk været repræsenteret i VM's ottendedelsfinaler, og det har ikke været på baggrund af individuelle kvaliteter.

Individuelle kvaliteter er dog netop det, som Lozano besidder. Han giver med andre ord en helt ny dimension til mexicansk landsholdsfodbold, og det skal derfor blive spændende at se, hvordan han kommer til at klare sig i Rusland. Én ting er sikkert. Den lille troldmand fra PSV er blevet skudt i stilling som Mexicos VM-håb.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik