Fodbold nyheder

Mino Raiola - pizzeria-ejer og storagent

Af Torsten Brix

Raiola er ikke kendt i folkemunde, og det er lidt mærkeligt, da han virkelig har slået igennem som spiller-agent… blandt andet for den meget ombejlede Paul Pogba - samt været i skyggen af Zlatan Ibrahimović.

Article image
Ritzau-Scanpix

Da Dennis Bergkamp i 1993 skiftede fra Ajax til Inter, blev Mino Raiola brugt som tolk, men han benyttede også lejligheden til at fotokopiere hele kontrakten, således at han kunne bruge den i fremtiden, og det har Raiola gjort.

Den 48-årige spilleragent har blandt andet været agent for store navne som Zlatan Ibrahimović, Pavel Nedved og Mario Balotelli – men også den nye Manchester United-spiller Henrikh Mkhitaryan, Romelu Lukaku samt den hotte Paul Pogba.

Den anerkendte engelske journalist Joe Bernstein mener at vide, at årsagen til Raiolas succes skal findes i total loyalitet overfor spillerne og benhård attitude overfor klublederne og managerne. Således skulle han have sat selveste Sir Alex Ferguson på plads, og han er også røget i unåde hos Pep Guardiola.

Den benhårde agent har derudover fået tilnavnet ”Mr. Three Hundred Million”, som henviser til beløbet i Pund, som han har solgt spillere for – til trods for at han for få år siden var pizzeria-ejer i Holland.


Ibrahimovic – synes han var tosset
Udover ”Mr. Three Hundred Million” er Raiola er også blevet sammenlignet med spilleragenten Jerry ”Show me the money” Maguire fra filmen ”Any Given Sunday”, hvor Tom Cruise spiller den meget loyale agent, der næsten udvikler et venskab til sine klienter.

Det havde Zlatan Ibrahimović dog ikke lyst til ved første øjekast, og han kaldte Raiola for tosset. Alligevel endte agenten med at være den ansvarlige, da svenskeren skiftede til både Barcelona og Inter, men hvordan kan dette ske?

Raiola beskrives som lynede intelligent og taler blandt andet syv sprog. Han har også læst jura – og desuden beskrives han som et handelstalent. Netop det faktum, at Zlatan mente, at Raiola og ham var lige tossede, skulle have gjort forskellen på svenskerens lyst til at starte et samarbejde med den kontroversielle agent, der troppede op til mødet med superstjernen i slidte cowboybukser. Den kraftige Raiola er nemlig ligeglad med, hvad andre synes om ham, og det må siges at være en fællesnævner med Zlatan.

Ibrahimovic faldt for Raiola, men indså også, at hvis Raiola skulle imponere nogle af de italienske storklubber, skulle han tage noget andet tøj på og låne Zlatans Porsche. Det skete, og resten er historie, men det er langt fra den eneste store transfer, som Raiola har lavet. Blandt andet blev Robinho solgt dyrt til Manchester City.


Ikke venner med De Laurentiis
Igennem det meste af livet har Raiola været fan af fodboldklubben Napoli, men han er fuldstændig mislykkedes med at lave forretninger med klubpræsidenten Aurelio De Laurentiis, der kaldte Raiola for et ”horn i siden” på fodbolden.

Så De Laurentiis og Guardiola, som Raiola kaldte for en ”Scumbag”, er ikke pjattede med agenten. Det var Sir Alex Ferguson heller ikke, da den 19-årige Paul Pogba forlod Old Trafford i 2012. Om den episode har Sir Alex tidligere fortalt, at Raiola og ham var som vand og olie, hvortil den hidsige agent svarede, at han var ligeglad med den daværende Manchester United-manager, for han tænkte kun på spilleren, og han ville have det bedst med et skifte til Juventus.

Raiola fik ret og United mistede et gigantisk talent. Trods dette var han også agent for Henrikh Mkhitaryan, da han skiftede til Old Trafford i sommer. Dette var dog ikke uden problemer, for da forhandlingerne gik lidt i hårknude, ødelagde Raiola nærmest et mødelokale i Dortmund, efter han havde kastede rundt med borde og stole.

Gal eller genial? Mkhitaryan fik sit drømmeskifte til Manchester United, og mange mener faktisk, at Dortmund ikke fik nok for deres spiller. Kan Raiola have haft nogen indflydelse på dette ?


Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik