Kasper Petersen

Carlos Tévez - argentinsk arbejdshest

Carlos Tévez er udset til at skulle føre Juventus det sidste stykke tilbage til den absolutte top af europæisk fodbold. Succes er et varemærke for Tévez, men kan han føre det med til det italienske?
Carlos Alberto Tévez er navnet på den mand, som skal overtage det prestigefyldte nummer 10 i Juventus, som senest er blevet båret af klublegenden Alessandro Del Piero. Mange Juve-fans var skeptiske, da det blev offentliggjort, at Tévez skulle overtage netop dette nummer, da det i deres øjne er nærmest helligt. Men med forbilledlig arbejdsmoral og flotte præstationer på banen i sæsonens indledning har den arbejdsomme angriber taget første skridt på vejen til at gøre denne skepsis til skamme.

Tevez blev født i Ciudadela, Argentina i Buenos Aires-området. Som 8-årig begyndte han i den lokale klub All Boys, inden storklubben Boca Juniors i 1997 fik øjnene op for det store talent. Efter fire år i hovedstadsklubben fik Tévez debut i Boca som bare 16-årig. Her fik han også tilbudt kosmetisk hjælp til de ar, han har fra højre øre og ned langs halsen. Han afslog dog tilbuddet med begrundelsen, at arrene var en del af den person han var, og den person han er i dag. Tévez pådrog sig arrene, da han blev ramt af skoldhed vand som barn.

Efter tre år på højeste niveau i Boca, hvor Tévez nåede at vinde The Double i 2003-sæsonen, pungede den brasilianske klub Corinthians op med omkring 100 millioner kroner for den dengang 19-årige angriber, som underskrev en femårig aftale med klubben. Handlen gjorde Tévez til den dyreste spiller handlet mellem to sydamerikanske klubber, men investeringen skulle vise sig at være det hele værd.

Tévez blev nemlig udnævnt til anfører for holdet og ikke mindst kåret til den bedste spiller i den brasilianske liga i 2005, som den første ikke-brasilianer siden 1976. Denne sæson vandt klubben også mesterskabet. Handlen, der sendte Tévez til Brasilien, var dog en noget kompliceret sag, viste det sig, da det brasilianske politi undersøgte omstændighederne. Købet var nemlig finansieret af tredjepartsorganisationer. Selskabet MSI (Media Sports Investment) ejede således 35 % af Tévez, mens Just Sport Limited havde ejerskab over den resterende del. Begge selskaber stod registreret i de Britiske Jomfruøer – himlen for hemmelighedsfulde selskaber, som ikke ynder at betale skat.

D. 23. august meddelte Sky Sports, at Tévez nægtede at spille mere for Corinthians, og otte dage senere bekræftede argentineren på sin hjemmeside, at han og landsmanden Javier Mascherano noget overraskende skiftede til West Ham. Ifølge flere medier takkede flere storklubber nej til Tévez grundet udsigten til at handle med tredjepartsselskaber.

West Ham lå gennem hele sæsonen i overhængende fare for at rykke ned, og de skulle helt frem til sidste spillerunde for at få ”The Hammers” skæbne var forseglet. Manchester United hed modstanderen i sæsonens sidste kamp, og med det eneste mål i opgøret sikrede Tévez West Hams overlevelse i Premier League.

Efter en enkelt sæson i West Ham afslørede engelske medier, at Tévez havde skrevet under på en kontrakt med storklubben Manchester United. West Ham var dog hurtige til at melde ud, at de ville blokere transferen, hvis ikke de fik størstedelen af transfersummen, selvom spilleren ikke var ejet af dem. Grundet sagens noget utraditionelle natur søgte klubberne assistance hos FIFA, men den nåede dog aldrig til retten, da Premier League godkendte en aftale mellem West Ham og MSI, hvilket indebar, at MSI skulle betale West Ham to millioner pund for at få Tévez' kontrakt opløst.

D. 10. august 2007 skiftede Tévez til Manchester United på en to-årig lejeaftale. Den lille argentiner havde straks succes hos ”De Røde Djævle”, og han var en vigtig del af det hold, som vandt The Double i 07/08-sæsonen. Den følgende sæson faldt succesen dog til en noget mere moderat niveau, og mod slutningen af sæsonen udtrykte Tévez utilfredshed med ikke at blive tilbudt en permanent kontrakt og såede i samme ombæring tvivl om hans fremtid i klubben. Den følgende kamp sad Tévez på bænken, og det lignede et exit fra Old Trafford.

Manchester United forsøgte dog alligevel at tilknytte Tévez på permanent basis, da de betalte 250 millioner kroner, og tilbød ham en femårig kontrakt, men en af Tévez' rådgivere meldte tilbage, at hans klient ikke længere var interesseret i at spille for klubben.

Derfor gik turen i stedet for til den blå del af Manchester, hvor City var godt i gang med at opruste. ”The Citizens” købte Tévez fri af sit tredjepartsejerskab for en ikke offentliggjort overgangssum, som dog angiveligt lå på omkring 250 millioner. I City høstede Tévez med 52 mål i 84 kampe og et mesterskab stor succes de to første sæsoner. Tredje sæson startede også nogenlunde for den lille argentiner, men under en CL-kamp mod Bayern München, hvor Tévez var blevet henvist til bænken fra kampens start, opstod der problemer mellem ham og City-manager, Roberto Mancini.

Ifølge Mancini nægtede Tévez at gå på banen, da han fik besked herpå, men Tévez selv kaldte det en stor misforståelse. Resultatet blev at Tévez blev suspenderet fra førsteholdsfodbold i City og tildelt flere bøder af City. Efter episoden forlangte Mancini angiveligt Tévez' afgang fra klubben. Tévez var dog heller ikke helt tilfreds med situationen, og under en landsholdssamling i februar 2012 udtalte han, at Mancini havde behandlet ham som en hund i tiden efter Bayern-episoden.

På trods af begge aktørernes udbrud var Tévez tilbage på holdet efter en offentlig undskyldning halvanden måned senere, da han blev skiftet ind til sin første kamp i fem måneder i en 2-1-sejr over Chelsea. Tévez var tilbage på banen, men selvom det blev til næsten yderligere halvandet år i klubben, formåede han blev aldrig at blive helt den samme toneangivende spiller for City, som han var før den fem måneder lange karantæne.

Det havde gennem længere tid ligget i kortene, at Tévez skulle forlade City og sidst i juni offentliggjorde Juventus, at de havde hentet Tévez på en treårig kontrakt. Overgangssummen lød på 90 millioner kroner med mulighed for at stige til 110 afhængig af spillerens præstationer. Tévez er som sagt kommet glimrende i gang hos ”Den Gamle Dame”, og kan han holde niveauet, bliver han uden tvivl en stor gevinst for klubben i jagten på både national og international succes.