Verden: VM
M. Batshuayi (44)
X A. Davies (11)
Daniel Fisker

Aldrende belgiere slog overlegne canadiere

Belgien og Canada tørjede sammen onsdag aften, og selvom førstnævnte var favoritter, forløb kampen mest af alt på de forbigåede canadieres præmisser.
Selvom Belgiens gyldne generation efterhånden kan betegnes som den grå generation – med en gennemsnitsalder på 30,5 år i startopstillingen – ændrede det dog ikke på, at belgierne forud for den første VM-kamp mod Canada var favoritter.

Canadierne havde tilsyneladende ikke planer om at lægge sig fladt ned, hvilket de beviste ved at matche Belgiens høje pres og intensitetsniveau.

Det var tilmed ”Les Rouges”, der kom frem til kampens første mulighed, da Jonathan David, som næsten formåede at snyde sin oppasser, inden Lille-angriberen sendte et skudforsøg afsted, som dog blev afrettet til et hjørnespark.

I kølvandet på hjørnesparket forsøgte Club Brügge-profilen Tajon Buchanan sig med et skudforsøg, som dog også blev afrettet. Den efterfølgende VAR-gennemgang viste dog, at det var Yannick Carrascos hånd, der kom i vejen for Buchanans skudforsøg, hvorfor kampens dommer pegede på straffesparkspletten.

Alphonso Davies formåede dog ikke at udplacere Thibaut Courtois, der havde luret det lave skudforsøg fra 11-meterpletten, og selvom Bayern München-backen var først på returbolden, nåede han ikke at gøre noget ved den, før muligheden løb ud i sandet.

Belgierne fik endnu en straffesparksforskrækkelse umiddelbart herefter, da David, som blev dømt offside, efter han blev nedlagt i det belgiske felt. Derfor blev det ved forskrækkelsen, selvom det kunne se ud til, at David blev dømt offside på en tilbagelægning.

Det var ikke desto mindre canadierne, som fortsatte med at presse på, hvorfor Courtois havde rigeligt at se til i kampens første kvarter, hvorefter 29-årige Michy Batshuayi, der var under den belgiske gennemsnitsalder, stemplede ind på sine holdkammeraters vegne.

Eden Hazard spillede en indledende rolle i det belgiske opspil, som resulterede i, at Kevin De Bruyne satte Batshuayi i scene med en fantastisk aflevering, som Fenerbahce-angriberen dog ikke formåede at få under kontrol. Bolden løb i stedet fra Batshuayi, hvorfor chancen løb ud i sandet.

Belgierne fik endnu en straffesparksforskrækkelse, da Axel Witsel blev kørt rundt på bagende og albuer af Richie Laryea, hvorefter den 33-årige midtbanedynamo tilsyneladende stemplede Laryea. En VAR-gennemgang konkluderede dog, at der ikke var straffespark.

Canada havde leveret særdeles angrebsivrigt spil i hele første halvleg, hvor belgiernes angrebslyst i de første 45 minutter var begrænset til korte afleveringer i bagkæden, hvorefter bolden – i høje afleveringer – blev sendt opad i banen.

I de døende minutter gav den uambitiøse taktik pote, da det canadiske forsvar for en gangs skyld sov i timen. Den lange aflevering mod Batshuayi fik således lov til at hoppe fremad, før den belgiske angriber trykkede af og placerede bolden helt oppe i krogen til en belgisk pauseføring.

Canadierne havde øjensynligt ikke mistet modet af at være gået glip af to straffespark. De undertippede canadiere fortsatte således med at være angrebsivrige, hvilket resulterede i flere tilløb til chancer i de første fem minutter af anden halvleg.

Det belgiske forsvar fortsatte med at vakle, men det var ikke noget, som canadierne formåede at få fuldt udbytte af. Kampen udviklede sig i løbet af anden halvleg til en rodet affære bestående af talrige boldtab hos begge mandskaber. Belgierne fik ikke det store ud af de canadiske boldtab, men ”Les Rouges” forsøgte sig med kontraangreb, som truede den tilsyneladende skrøbelige, belgiske defensiv.

Den belgiske defensiv var dog ikke så skrøbelig, at det lykkedes for canadierne at realisere den forløsende udligning. Manglen på en canadisk udligning kunne dog også tilskrives, at de ellers angrebsivrige og håbefulde underdogs trods alt manglede de sidste marginaler, før de for alvor blev farlige.