Fodbold nyheder

Bemærkelsesværdige hold – FC Nordsjælland 2012/13

Af Niklas Gerster

Vi har igen taget et kig i historiebøgerne på Indkast.dk. Denne gang er turen kommet til FC Nordsjællands historiske 2012/13-hold, som tog fusen på alt og alle ved at cruise direkte i Champions League-gruppespillet.
Article image
Ritzau-Scanpix
Flere danske hold har netop startet deres jagt på succes i Europa. Både FC Midtjylland, Brøndby IF og Viborg FF har taget hul på deres kvalifikationskampe. I den forbindelse er vi her på Indkast.dk nok engang dykket i arkiverne over de mest opsigtsvækkende danske præstationer i Europa i tidens løb. Denne gang skruer vi tiden tilbage til da FC Nordsjælland i 2012/13-sæsonen, snuppede en højst overraskende tur i Champions League. Her fik det lille danske hold fra Farum-området lov til at krydse klinger med nogle af de ypperste fodboldklubber i Europa.


Det gyldne mesterskab
For at forstå hvordan det kunne lade sig gøre, at FC Nordsjælland pludselig havnede i Europas fineste klubselskab, skal vi dog tilbage til 2011/12-sæsonen i Superligaen. Danmarksmesterskabet i denne sæson var nemlig mesterskabet alle ville vinde. Det var der en helt særlig grund til, da den danske mester ville stryge direkte i Champions League. Som oftest var de danske klubhold ellers vant til at skulle igennem flere drabelige kvalifikationskampe, for at kunne booke den eksklusive Champions League-billet. Men efter et par gode europæiske sæsoner i streg hvor især FC København skrabede masser af koefficientpoint sammen til Danmarks UEFA-rangliste, kunne en dansk mester altså hoppe de svære knockout-kampe over og gå direkte til armlægningen med storklubberne.

Man forventede da også, at netop FCK som var altdominerende i den danske andedam på dette tidspunkt, ville snuppe det danske mesterskab i 2011/12 med lethed. Sæsonen forinden havde de fejet al modstand af banen i den hjemlige liga, og blev danske mestre med hele 26 point ned til OB på 2. pladsen. Et spirende trænertalent med en klar spillestil satte dog en kæp i hjulet på FC Københavns store dominans. Kasper Hjulmand formåede med sine nordsjællandske tropper at tage fusen på alle. FCN snuppede DM-titlen med blot to point foran FCK. Dermed bookede de Champions League-billetten for næsen af hovedstadsklubben, som samtidigt missede muligheden for deres fjerde DM-titel i streg. Den unge nordsjællandske klub fra 2003 skulle dermed deltage i deres første europæiske gruppespil nogensinde.

David mod Goliat
Det blev en voldsomt hård lodtrækning for FCN i det fine europæiske selskab. De forsvarende Champions League-mestre Chelsea, de italienske mestre Juventus samt de ukrainske mestre fra Shakhtar Donetsk var udfordrerne. Drengene fra Farum var ikke spået nogen levende chance for at gå videre, og det ville være en sensation i sig selv, hvis den danske underdog formåede at skrabe så meget som blot et enkelt point sammen i gruppen.

Endnu en indikator på FC Nordsjællands manglende europæiske ballast var det faktum, at deres vanlige hjemmebane i Farum ikke måtte bruges i Champions League, da stadionet ikke levede op til UEFA’s krav. Derfor blev Parken i stedet midlertidig hjemmebane for FCN. De startede dog den europæiske rejse i Ukraine imod Shakhtar Donetsk. Umiddelbart var ukrainerne det hold, som FCN kunne spejde en lille chance for at få point imod. De ukrainske mestre var dog dengang inde i en voldsomt god europæisk periode, og havde spillet sig hele vejen til kvartfinalen i Champions League sæsonen forinden. Derudover bestod holdet af flere profiler, som efterfølgende fik endnu større klubber på CV’et. Willian, Fernandinho og Henrikh Mkhitaryan var blot nogle af de iøjnefaldende navne.

Danskerne kæmpede bravt imod østeuropæerne, men måtte se sig slåede 2-0. I den efterfølgende spillerunde blev modstanden ikke ligefrem lettere for FCN, da Chelsea kom til Parken. På trods af hjemmebanen og den historiske kulisse kunne de intet stille op imod det mægtige Premier League-hold. 0-4 blev resultatet i en kamp, hvor nordsjællænderne dog næsten stod lige med Chelsea i statistikkerne. FCN havde imponerende 48 procent af boldbesiddelsen, og tabte blot skudstatistikken med 12-10. Resultatet løj derfor en smule, men Chelsea udviste simpelthen en helt anden kynisme. Nul point og nul mål var dermed faktum for FCN efter de første to kampe.


En perle i Parken
Optimismen burde umiddelbart ikke være stor forud for den næste klassemodstander, der ventede i rækken. Juventus drog til Parken, og forventede formentligt en overkommelig opgave. I hvert fald blev det ikke ligefrem barnemad for Juventus at løbe hen over danskerne. 0-0 var pausestillingen, og FCN kunne pludselig øjne pointchancer. Forhåbningerne blev styrket kraftigt, da den teknisk begavede Mikkel Beckmann skulle tage sig af et frispark på kanten af feltet i det 50. minut. En sand målmandslegende i form af Gianluigi Buffon stod i kassen og dirigerede sin mur. Beckmann tog dog fuldkommen fusen på den italienske keeper, og drejede en frisparksperle op i krydset. 1-0 og kæmpe eufori i Parken. FCN havde kurs imod en sensationel sejr, og det lignede længe en realitet. Men i det 81. minut gik det galt, da Mirko Vucinic udlignede til 1-1. Det blev slutresultatet, men på trods af den sene indkassering var det et historisk flot resultat af danskerne.

Træerne voksede dog ikke ind i himlen for FC Nordsjælland, som blev banket 4-0 i det omvendte opgør imod Juventus. Dernæst ventede Shakhtar Donetsk hjemme i Parken i det, der lignede nordsjællændernes bedste chance for at vinde en kamp i Champions League. Det startede da også godt, da Morten Nordstrand bragte hjemmeholdet foran i det 24. minut. Men herefter opstod en skandaløs hændelse, da Luiz Adriano ikke overholdt en fairplay-situation. I stedet for at lade bolden ligge afdriblede han Jesper Hansen i målet, og udlignede til 1-1. FCN svarede godt igen med en flot 2-1-scoring af Kasper Lorentzen. Den store moral var dog ikke nok, og herefter skruede ukrainerne op for niveauet. De vendte kampen komplet på hovedet, og opgøret endte 2-5.

Naiviteten revses
FC Nordsjællands rolle i Champions League var udspillet, men de fik en sidste oplevelse på Stamford Bridge imod Chelsea. London-holdet skulle vinde stort for at avancere, og de udviste ingen nåde over for det danske hold. FCN fik sat et hårdt punktum på turneringen med et 6-1-nederlag. FC Nordsjælland kunne ikke stille meget op i den store europæiske turnering, og sluttede med en samlet målscore på 4-22 i seks kampe. Dermed forlod de turneringen med et blandet aftryk, og fik både ros og kritik. Daværende redaktør på TV2 Sport, Thomas Færch Kvist, indbefattede det samlede indtryk af FCN’s præstation i turneringen meget godt:

- Jeg hører ikke til dem, der vil hylde FC Nordsjælland for deres indgang til turneringen. Jeg synes, det har været naivt. FC Nordsjælland angreb Juventus på samme måde, som de ville angribe Randers FC. Og den blinde tro på egne evner førte dem troskyldigt direkte ind i kniven flere gange. Man må selvfølgelig rose FC Nordsjælland for en fodboldskole, der har bragt dem tre trofæer på få år. Men der er en verden til forskel på Superligaen og Champions League. Man slår ikke nødvendigvis Chelsea og AC Horsens med samme koncept. Og den burde de danske mestre nok have luret. Romantikeren i mig kunne sagtens begå lange oder om provinsklubbens modige angreb på Europas største fodboldklubber. Kynikeren i mig korser sig over, at nordsjællænderne ikke fokuserede lidt mere på at få sat proppen i. Måske var de danske mestre bare ikke bedre. Men de gjorde heller intet for at forbedre deres odds. Der manglede i høj grad en Plan B. Selvom et musehul indimellem havde været at foretrække.

Starting XI:

Jesper Hansen

Michael Parkhurst
Jores Okore
Ivan Runje
Patrick Mtiliga

Enoch Adu
Nikolai Stokholm

Andreas Laudrup
Kasper Lorentzen
Joshua John

Mikkel Beckmann

Kampen vi husker
Tirsdag d. 23. oktober 2012


Hvad skete der efterfølgende

Det europæiske gruppespil har indtil videre været en enlig svale for FC Nordsjælland. Sidenhen har klubben bevæget sig i en noget anden retning. Holdet fra 2012/2013-sæsonen var præget af flere ældre og mere erfarne spillere såsom Nikolai Stokholm og Patrick Mtiliga. Efter den flotte periode har klubben i stedet satset benhårdt på talentudvikling.

Gennemsnitsalderen er i den grad blevet forynget siden den sensationelle Champions League-rejse for FCN. Det medførte gennembrud for markante fodboldspillere. De nuværende landsholdsprofiler Andreas Skov Olsen og Mikkel Damsgaard var nogle af de flotte talentsalg, som klubben lavede. Derudover har klubben indgået et samarbejde med det ghanesiske fodboldakademi Right to Dream. Et samarbejde de blandt høstede frugterne af ved at sælge Kamaldeen Sulemana til Rennes for 150 millioner kroner. Et salg der fortsat er Superliga-rekord.

Den boldbesiddende spillestil er desuden fortsat klubbens varemærke, og faktisk var det netop i 2012, at FCN besluttede at skifte underlaget på deres hjemmebane til kunstgræs i stedet for almindeligt græs. En beslutning som indikerede, at klubben ville satse 100 procent på en strategi og rekruttering af fodboldspillere, der evnede det hurtige fodboldspil langs jorden.

Mere om FC Nordsjælland

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik