Torsten Brix

Hvad skete der – efter Eriksen fik hjertestop?

Historien fortsætter med at udvikle sig… for hvem tog den groteske beslutning om at spille kampen imod Finland færdig og hvor mange muligheder var der egentlig?
Kampen i Parken var set frem til meget længe, og indtil der var spillet 42 minutter og 11 sekunder lignede det en mulig tiltrængt folkefest. En fest hvor de danske spillere lige pludselig viste stor medmenneskelighed og som en flok store kammerater samt nogle rigtige mandfolk, men kampen skulle aldrig have været færdigspillet – en time efter hændelsen. Man kan måske også passende spørge… hvis ikke en hændelse som denne skal aflyse en kamp for at spille den senere, hvad skal der så til for at dette kan ske?

Sådan skrev Indkast.dk kort efter sidste sommerens dramatiske EM-kamp imod Finland var færdigspillet. En kamp hvor Christian Eriksen faldt livløs om i græsset omkring sine holdkammerater og vendte tilbage til livet igen.

Lederen hed Ikke en magisk aften – men et mareridt… som aldrig skulle have været færdigspillet. I timerne og dagene efter kampen har Indkast.dk aldrig oplevet så mange reaktioner på en artikel som denne, og mange mente, at vi var helt skæv på den, når vi mente, at kampen ikke skulle færdigspilles. I DR’s glimrende dokument ”Landsholdet bag kulissen” fortæller landsholdsanføreren og den nære ven til Christian Eriksen – Simon Kjær – om situationen i Parken.

- Vi skulle aldrig nogensinde have spillet den kamp færdig. Vi skulle have sat os ind i bussen og været kørt hjem. Der var ikke en eneste nede i det omklædningsrum, der var i stand til at tage en beslutning om, hvad vi skulle.

I den føromtalte leder står der også:

- Beslutningen om, at kampen skulle spilles færdigt, var forkert og på grænsen til det groteske, hvilket bedst kan illustreres ved, at beslutningen om, at kampen skulle spilles færdig – ifølge DBU – blev taget af de to holds anførere. Glem nu ikke at den danske anfører Simon Kjær måtte udgå af kampen. Det virkede til, at han ikke kunne spille under omstændighederne – så hvordan kan han kort forinden have insisteret på, at kampen skulle spilles færdigt.

DBU hævdede, at Simon Kjær var en del af beslutningen sammen med den finske anfører, men til Politiken har den finske anfører Tim Sparv givet overraskende udtalelser:

- Efter at vi gik fra banen, sad vi i omklædningsrummet som store spørgsmålstegn. Vi vidste ikke, hvad der skulle ske. Der kom ikke nogen fra Uefa eller noget i den stil og sagde, at vejen frem er sådan og sådan. Vi spillere savnede en tydelighed om, hvad der skulle ske, men der manglede en protokol eller nogle retningslinjer for, hvad man skal stille op i så ekstrem en situation.

- Vi tænkte vel alle sammen først og fremmest på, hvordan det gik med Christian Eriksen, men også, hvad der skulle ske med kampen. Hvad sad vi og ventede på? Hvem havde ansvaret i situationen? Hvem skulle beslutte, hvad der skulle ske? Der var så mange spørgsmål, men ikke ret mange svar. Jeg synes, at der blev lagt lidt for meget ansvar over på spillernes skuldre.

Så var det de to anførere, der tog beslutningen om at spille kampen færdig eller hvem tog beslutningen og hvilke muligheder gav UEFA? Ifølge DBU og landstræner Kasper Hjulmand var der to muligheder:

1. Spil kampen færdig
2. Spil næste dag – søndag - kl. 12.

Men ifølge den normalt så troværdige Weekendavisen, så er det ikke korrekt. Der var også muligheden for at spille søndag aften eller mandag middag – altså 40 timer efter kampafbrydelsen. Denne påstand kommer fra journalisten Asker Hedegaard Boye og får DBU’s direktør Peter Møller til at rase ud i Ekstra Bladet:

– Jeg har ikke behov for at forsvare mig selv eller unionen, men jeg har behov for at forsvare vores landstræner. Jeg synes, at det er så langt ude. Det er en billig omgang. Jeg har mest af alt ondt af Weekendavisens læsere, som skal lægge ører til en historie, der ikke er sand.

– Asker Hedegaard har en agenda om, at han vil have skovlen under Kasper (Hjulmand, red.), og nu kan han ikke finde noget på det sportslige, så nu angriber han andre ting. Jeg kan på det kraftigste afvise, at det her skulle være sandt.Efter Christian Eriksens hjertestop den 12. juni 2021 sendte alle EM-nationer og dommerne en hilsen til Eriksen… se den her: