Torsten Brix

Luka Modrić – fra flygtning til verdens bedste

Den lille ”10'er” blev den største… efter en meget trist opvækst som flygtning og bedstefarens dødsfald!
Efter godt 80 minutters spil af gruppekampen til VM2018 mellem Kroatien og Argentina var sydamerikanerne voldsomt pressede til at score et mål, da modstanderen Luka Modrić modtog bolden et par meter udenfor målfeltet.

Kroatien førte på daværende tidspunkt med 1-0, så Argentina havde brug for et mål. Men i stedet for Lionel Messi blev det en anden anfører på 171 cm med 10-tallet på ryggen, der drev gæk med et par modstandere, inden han flot scorede til... ikke 1-1 men 2-0. Total ydmygelse af Argentina… manden med 10-tallet var Luka Modrić.

Efterfølgende blev Modrić kåret til turneringens bedste spiller, og den 24. september 2018 vil han nok heller aldrig glemme, for her blev han kåret til ”Verdens bedste fodboldspiller”. I takketalen sendte han en særlig tak til den tidligere kroatiske landsholdsanfører Zvonimir Boban og 1998-landsholdet, der vandt VM-bronze i Frankrig. Dengang var Modrić en knægt på et dusin år. Indkast.dk har kigget nærmere på ham.


Soldater-penge startede karrieren
Modrić blev født i 1985 i Jugoslavien. Hans barndom faldt sammen med den kroatiske uafhængighedskrig, og som seks-årig blev hele familien nødt til at flygte fra hjemmet efter hans bedstefar var blevet skudt tæt på barndomshjemmet af de serbiske soldater. Barndomshjemmet blev brændt til jorden og familien flyttede i en flygtningelejr, hvor Modric begyndte at spille fodbold.

Da hans far kom hjem fra hæren, brugte han de få penge familien havde, på at melde Luka ind i det lokale sportsakademi, og det blev starten på vejen til at blive verdens bedste. Efter opholdet på akademiet skrev Modric en kontrakt med Dinamo Zagreb som 17-årig i 2002. Efter en sæson med Zagrebs ungdomshold, blev han lejet ud til den bosniske klub Zrinjski Mostar. Mens han spillede her, blev han kåret til ”Årets Spiller” i ligaen - alder kun 18 år. Ligaen er kendt for at være hård og fysisk, og det var her hans alsidige spillestil begyndte at udvikle sig.

Året efter blev han igen lånt ud. Denne gang til Inter Zapresic i Kroatien. Han hjalp dem til en andenplads i ligaen og til en billet til UEFA Cup-kvalifikation. Han blev derudover kåret til ”Årets Unge Fodboldhåb” og så var det slut med at blive lånt ud.


28 point ned til nr. 2
I 2005 vendte han tilbage til Dinamo Zagreb og hans indflydelse her er ikke til at tage fejl af. Han spillede 112 kampe mellem 2005 og 2008 - og alle tre år vandt holdet den kroatiske liga samt to pokalturneringer. I 2008 vandt de endda med 28 point ned til nummer to!

Modric hjalp desuden holdet til at spille sig i gruppespillet i UEFA-cuppen i 2007, hvor de dog ikke kom videre fra. I hans sidste hjemmekamp for Dinamo Zagreb modtog han stående bifald og fansene holdt bannere med støttende meddelelser.

2008 var året hvor en af hans drømme kom til virkelighed, nemlig at komme til at spille i Premier League. Tottenham havde sprængt transferbudgettet for at få råd til den lille kroat. Omkring 150 millioner danske kroner kostede han for Juande Ramos, men han brugte Modrić noget overraskende på den defensiv midtbane, og fik derfor ikke det optimale ud af ham. Med Harry Redknapps ankomst blev Modrić rykket længere frem og spillede på sin mere vante offensive midtbaneplads.

Sæsonen efter, altså i 2009-10, lykkedes det "Spurs" at spille sig til en fjerdeplads i Premier League og derved sikre sig adgang til kvalifikationen til Champions League. Holdet begyndte at blive bygget op omkring Modrić og det gav resultater. På trods af at han sad ude i fire måneder med et brækket ben var hans indflydelse enorm. Tottenham gav ham en ny seksårig kontrakt i slutningen af sæsonen.

I 2010-2011 sæsonen skulle han for første gang spille Champions League. Selvom Gareth Bale stjal meget af rampelyset, vil man vide, at Modrić havde en finger med i spillet ved størstedelen af Tottenhams chancer. Det lykkedes Tottenham at spille sig helt til ottendedelsfinalen, hvor de dog måtte se sig slået af et stærkt Real Madrid-hold.


Masser af pokaler i Real Madrid
Kort tid efter skiftede Modrić til netop Real Madrid for godt 300 millioner kroner. Trods den store indkøbssum fik Modrić i begyndelsen ikke meget spilletid, da den centrale midtbane for ”Konge-klubben” blev varetaget af Xabi Alonso, Sami Khedira og Mesut Özil.

Sidenhen har Modrić dog ikke kigget sig tilbage, og han har vundet en plads i Real Madrids startopstilling samt et hav af trofæer. Blandt andet fem Champions League-pokaler, men perioden i Real Madrid har ellers været præget af mange trænere blandt andet Jose Mourinho, Carlo Ancelotti, Rafael Benitez og Zinedine Zidane.

Store personligheder som har det tilfælles, at de alle var begejstrede for deres kroatiske midtbanespiller, og da James Rodríguez smuttede til Bayern München, fik Modrić den flotte hvide trøje med ”10-tallet” på ryggen. Samme nummer som Modrić havde på – da han på argentinsk maner scorede til 2-0… foran Lionel Messi, og som sikkert var stærkt medvirkende til, at han blev til Luka Modrić – verdens bedste… i 2018.

Hænderen kom også i hus efter Kroatien havde spillet sig i VM-finalen med en stærkt spillende anfører – i Luka Modrić. Ligesom på klubholdet har Modrić på landsholdet været meget kampafgørende. På det kroatiske landshold rundede Modric i kvalifikationen til VM2021 landskamp nr. 135 og kom dermed foran den tidligere rekordholder, som var forsvarsspilleren Darijo Srna. Efterfølgende fik Modric stående ovationer i landskampslejren og den daværende 35-årige brød grædende sammen. Det er også langt at gå fra flygtning i en forfærdelig borgerkrig til at blive nationalhelt og verdens bedste…
Mange tænkte, at nu karrieren for Modrić være slut, men sådan blev det ikke. For selvom han var blevet 36 år spillede han syvende mest af alle Real Madrid-spillerne i succes-sæsonen 2021/22. Hele 40 gange var han i startopstillingen og han gjorde en forskel, som da han flot satte Rodrygo op i den vanvittige comeback imod Chelsea.

Dette gjorde, at han i sommeren 2022 underskrev en kontraktforlængelse på yderligere et år efter han tidligere har forlænget kontrakterne med ”Konge-klubben” tre gange tidligere. Karrieren i Real Madrid har givet fem CL-trofæer, tre spanske mesterskaber, en pokaltriumf og fire gange klub-verdensmesterskaber samt fire spanske Super Cups for Ballon d ' Or-vinderen, der nu skal spille i Real Madrid indtil 2023 og dermed sin sæson nr. 11.