Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

David Silva – ”Chino” med appelsiner og City-stop

Michael Laudrup-fanen var med til at vinde den første City-pokal i 35 år. Siden er det blevet til fire engelske mesterskaber, to FA Cup-titler og fem Liga Cup-triumfer… nu er det snart slut!
301 Premier League-kampe har David Silva spillet for Manchester City, 57 mål og 90 assists er det blevet til, men nu er det snart slut. Kontrakten udløber til sommer, og den bliver ikke forlænget. Dermed stopper profilen, efter han har været med til at skabe 778 chancer til det succesbelagte hold.

Om få dage kommer bogen ”El Mago” på gaden, og heri storroser Silva den argentinske angriber Sergio Agüero og omvendt. De to kom næsten til klubben på samme tid og har i den grad været med til at forme fodboldklubbens succes. Den 34-årige Silva kom til City for ti år siden fra Valencia og kostede omkring 200 millioner kroner, men hvem er den lille boldkunstner?

Den 8. januar 1986 blev David Josué Jiménez Silva født i den lille fiskerby Arguineguin, der er en del af de kanariske øer - søn af Fernando Jiménez, der senere blev sikkerhedsvagt på Mestella, og Eva Silva der har japanske aner, hvilket forklarer hans østerlandske udseende og hans kælenavn ”Chino”, der oversat til dansk betyder ”kineseren”.

Jobbet som vagt til trods, lå fodbold ikke langt fra faderen Fernando. Således spillede han for det halv-professionelle hold Santa Agueda, der skulle vise sig at få endnu et medlem af Silva-familien på holdkortet, da David fik en rolle som reserve på holdet, allerede inden han blev teenager.

Disse to ting, familie og fodbold, var dét David holdt allermest af at bruge sin tid på i sine unge år - eksempelvis blev han ofte passet af bedstemoren Antilnia, der gav ham kartofler og appelsiner at spille fodbold med. En dag forbarmede Antilnia sig dog over David og hans foretrukne medspiller, fætteren Ranzel, og lavede en bold til dem ud af gamle klude. Appelsin, kartofler eller hjemmelavet klude-bold - resultatet var det samme. Hvis David spillede, så vandt han...

- David har været virkelig god med en bold siden han var dreng. Jeg er et år ældre end ham, men han har altid været bedre, erindrer Ranzel, der endnu ofte er i kontakt med David.

Den lille teknikers familie blev opfordret til at tage ham til prøvetræning i nogen af Spaniens større klubber. Som sagt så gjort - familien Silva drog til hovedstaden, hvor en prøvetræning med en af verdens største klubber - Real Madrid - ventede. Vicente Del Bosque, der trænede ”Los Blancos” på daværende tidspunkt, valgte dog endeligt ikke at skrive kontrakt med den lille kreatør, hvis store idol altid har været danske Michael Laudrup, da Bosque ikke mente, at Silva havde den fornødne fysik.


Hjemve gav familie-flytning
Tilsyneladende tillagdes fysik ikke den samme værdi i Valencia som i Real Madrid. I hvert fald var “Flagermusene” fra østkysten ikke sene til at skrive kontrakt med den 14-årige Silva, efter han var blevet afvist i Madrid. Derfor forlod den ny-erklærede Valencia-spiller de kanariske øer og flyttede til fastlandet, hvor han skulle vise sig at få en svær start på opholdet. Kort tid efter ankomsten fik den endnu unge spiller, der var blevet forvænt med hele tiden at have sin familie omkring sig, nemlig hjemve. Den nære familie tog konsekvensen af det og gik umiddelbart efter i Davids fodspor, der førte til Valencia.

Hjemveen skulle dog vise sig at være en bagatel i forhold til den tragedie, der ventede Silva-familien. Da David var 15 år døde hans kun fem-årige kusine, Cynthia Jiménez, således af cancer - noget der påvirkede det store talent kraftigt.

- Det påvirkede ham meget. Han har hendes navn skrevet på sine fodboldstøvler, og han tænker altid på hende, når han scorer, fortæller farmand Fernando ifølge The Sun om sin søn, der enten kysser sin arm eller op mod himlen, hver gang han scorer, for at ære sin afdøde kusines minde.

Trods dødsfaldet tog karrieren fart for den vævre dribler i de efterfølgende år. Efter succesfulde lejeophold i henholdsvis Eibar og Celta de Vigo, hvor han spillede næsten alle kampe, vendte han tilbage til Valencia i sommeren 2006, hvor han hurtigt erobrede en plads i klubbens startopstilling i en alder af blot 20 år. Silvas karriere skød mod stjernerne med ekspresfart, og den unge playmaker så sig ikke tilbage. I stedet valgte han weekend efter weekend at henrykke tilskuere og tilhængere, når han på Mestella viste prøve på sin kunnen - enten med flotte oplæg eller mageløse mål!

Efter de til første sæsoner var status, at det var blevet til 14 mål i imponerende 94 kampe - en bedrift klubben valgte et belønne med en kontrakt, der løb endnu fem år. Skønt interesse fra både inden- og udenlandske klubber valgte Silva, der var blevet en vaskeægte fan-favorit, at underskrive forlængelsen. I takt med Silva blev både ældre og bedre, steg interessen for ham, ligesom hans interesse for at spille for en større klub gjorde det samme.

I 2010 valgte den populære playmaker at bryde med den klub der havde givet ham hans fodboldopdragelse, da han blev solgt til Manchester City, der for alvor havde fået sammensat en stjernespækket trup. Spilleren selv har sidenhen udtalt, at han afviste interesse fra både Barcelona og Real Madrid for at tørne ud for City. Om det var penge eller den potentielle succes der lokkede teknikeren til City kan man kun gisne om, men faktum er, at Silva har fået masser af sidstnævnte og sikkert også en del af førstnævnte, men han er ikke kommet sovende til det.

Ligesom tilfældet var i Valencia, havde spanieren svært ved at vænne sig til livet i England på grund af de store kulturelle og meteorologiske forskelle - og ikke mindst det faktum, at han ikke havde sin familie omkring sig. Alt dette, sammenholdt med det faktum, at han ikke kun få det til at flyde på banen, fik pressen til at spekulere i, om han allerede var på vej hjem til Spanien, inden hans debut-sæson var færdigspillet.

En væsentlig forskel på ankomsten i Manchester City og den i Valencia var dog, at Silva nu var en af verdens bedste til det han gjorde; nemlig at skabe plads til sine medspillere og ikke mindst at fodre dem med knivskarpe afleveringer - noget han fik bevist efter andre sydlændinge i truppen, blandt andre Carlos Tévez, havde hjulpet ham med at indfinde sig i det engelske.

I oktober 2010 vandt han således fortjent ”Månedens Spiller-prisen” i Manchester City - en bedrift han gentog allerede den følgende måned, og i december lykkedes det ham at sætte prikken over i'et, da han fuldførte et Månedens Spiller-hattrick. Disse tre priser fik den engelske sportspresse til at spekulere på noget ganske andet, end hvilken klub Silva mon kunne være på vej til. I stedet blev der nu grublet over, hvilke superlativer der kunne påduttes hans prangende præstationer, der fortsat betog britiske fodboldentusiaster. At den svære start og tilvænningsproblemerne er en saga blot understregedes af assistent-træner Lombardo:

- Vi læste kommentarerne i de engelske og spanske aviser, hvor det så ud som om, at Silva ikke brød sig om byen eller klubben, og da vi var overbeviste om, at det ikke forholdt sig sådan, talte vi med ham. Han insisterede på, at avisernes påstande var falske, og at han blot manglede at tilpasse sig. Men så scorede han endelig for første gang mod Blackpool, hvor vi vandt 3-2 på Bloomfield Road. Det fik hans selvtillid til at vokse, og lidt efter lidt har han arbejdet sig ind i en god position på holdet, udtalte Lombardo ifølge Tipsbladet.

Den forrygende formkurve måtte dog knække på tidspunkt - og det gjorde den. I løbet af foråret 2011 mistede den snu kreatør lidt af den gode form, hvilket resulterede i flere udskiftninger. På samme måde slog den daværende City-manager Mancini fast, at Silva ikke har ramt toppen hele foråret, men at det kun er naturligt, at man bliver træt på et tidspunkt, og den italienske manager slog samtidig fast, at han var sikker på at Silvas niveau igen ville stige.

I sæsonen 2011/12 lavede Silva vanvittige 15 assists, da han startede 33 Premier League-kampe, men selvom at den 170 cm høje midtbanespiller ikke helt har holdt samme niveauet, har han udviklet sig til en Premier League-profil. Den tidligere City-holdkammerat Carlos Tévez kaldte Silva for det bedste indkøb, som City havde lavet i nyere tid – og der har været mange og store…

I den føromtalte sæson blev Silva én af fire City-spillere, der kom på “Årets hold” fra PFA, og i efteråret 2012 blev Silva belønnet i City med en ny fem-årig kontrakt med store tal på, og 18 måneder senere stod Manchester City og Silva med Premier League-trofæet.

Det samme trofæ som Silva de sidste to sæsoner har vundet – efter City har hentet vanvittige 198 point. Kan de gøre det igen og dermed sætte et unikt punktum for City-karrieren for ”Chino”, der startede karrieren med at spille med appelsiner, og som nu har vundet 11 trofæer på 9 år…

En af disse var klubbens første pokal i 35 år, da City i 2011 vandt FA Cuppen, og Silva var også med til at sende City på tredjepladsen og dermed sikre Champions League-fodbold til City i over 42 år. Den føromtalte bog – udgivet af Manchester City – hedder i øvrigt ”El Mago – a decade of Magic”… så det er en magiker, der snart takker af!

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER