Christian Bang Jensen

Bemærkelsesværdige hold – Malaga 2012/13

For lidt over ti år siden havde Malaga en gylden mulighed for at komme i Champions League-semifinalen. I dag er Malaga rykket ned i den tredjebedste spanske række. Indkast.dk præsenterer her historien om holdet fra den spanske solkyst.
Historien om Malagas optur i begyndelsen af 2010’erne starter en sommerdag i 2010. Malaga CF er i meget alvorlige økonomiske problemer efter finanskrisen. På Costa del Sol sidder klubbens præsident Fernando Sanz og vil gerne sælge, og i juni 2010 lykkes det. Ind kommer den arabiske sheik Abdullah ben Nasser Al-Thani.

Umiddelbart ligner det endnu en oliesheik, som kun vil bruge klubben som sit dyre legetøj, men det bemærkelsesværdig ved Abdullah ben Nasser Al-Thani er, at han det første stykke tid ikke investerer i dyre spillere. Manden, der mest af alt ligner en filmstjerne med et veltrimmet overskæg, har tålmodighed, en kærlighed til byen Malaga og til fodbold. Han kigger mod FC Barcelona og Villarreal, og der finder han det, han ville have. Et offensivt spillende hold og til det kræves der den rigtige træner.

Derfor bliver den første store signing for Malaga den chilenske træner Manuel Pellegrini. Den gråhårede træner havde været med til at føre Villarreal op fra en lille landsbyklub til en europæisk storklub, og det samme projekt ønsker Al-Thani på Costa del Sol.

De første spillere, som kommer ind, var argentinske Martín Demichelis fra Bayern München og brasilianske Júlio Baptista fra Real Madrid. De er med til at redde Malaga fra en nedrykning i 2011, og den følgende sommer blev der ikke bare skruet op for varmen i Malaga, men også for pengepungen. Ind kom vigtige spillere som Santi Carzola, Nacho Monreal, Jérémy Toulalan, Joaquín og en meget ung offensivspiller ved navn Isco. Med den stamme slutter Malaga 2011/12 sæsonen på en fjerdeplads efter Real Madrid, FC Barcelona og Valencia. Foran dem venter Al-Thanis største drøm: Champions League.

Malaga kvalificerer sig ved at slå græske Panathinaikos, og i gruppen venter de rutinerede europæiske hold Zenit, Anderlecht og AC Milan. Ubesværet og ubesejret går Malaga sikkert videre på gruppens førsteplads, og i første knockout runde stod de overfor FC Porto. Første kamp tabes i Portugal, men La Rosaleda har omfavnet holdet, Pelligrini og Al-Thani. Derfor er det en tung heksekedel, som FC Porto kommer ned til på solkysten, og efter en pragtpræstation af især Isco, vinder Malaga 2-0 og står nu overfor Dortmund i kvartfinalen.

Første opgør ender 0-0 i Malaga og returopgøret i Dortmund bliver en af de mest mindeværdig og forfærdelige oplevelse for ”Los Malaguistas." Oppe 2-1 går kampen ind i dommerens tillægstid, og her får Dortmund først udlignet og senere bragt sig foran til slutresultatet 3-2. Malaga er ude, og selvom klubben opnår en sjetteplads i La Liga-sæsonen 2012/13, slutter eventyret, den 9. april i Dortmund på overtidsscoringer af Marco Reus og Felipe Santana.


Once de Galla

Willy Caballero, Argentina, 47 kampe, 0 mål

Jesús Gámez, Spanien, 43 kampe, 0 mål
Weligton, Brasilien, 50 kampe, 2 mål
Martín Demichelis, Argentina, 45 kampe, 5 mål
Eliseu, Portugal, 41 kampe, 7 mål

Ignacio Camacho, Spanien, 50 kampe, 3 mål
Jérémy Toulalan, Frankrig, 30 kampe, 0 mål

Joaquín, Spanien, 46 kampe, 8 mål
Júlio Baptista, Brasilien, 18 kampe, 4 mål
Isco, Spanien, 49 kampe, 12 mål

Roque Santa Cruz, Chile, 45 kampe, 12 mål

*Alle turneringer fra sæsonen 2012/13 er medregnet i antal kampe og mål.

Kampen vi husker
Dortmund – Malaga 3-2
Se højdepunkterne her

I kampens efterspil sagsøger Abdullah Al Thani UEFA, men sagen bliver ligesom kampen tabt. Senere bliver Malaga udelukket fra europæisk fodbold i en årrække, da man ikke overholdte de gældende finansielle regler.


Hvad skete der efterfølgende
Efter fjerdepladsen i La Liga-sæsonen 2011/12 og Champions League-eventyret som sluttede på grufuld vis en forårsdag i 2013, bliver Malaga-truppen splittet for alle vinde. Pengekassen hos Abdullah Al Thani lukkes i, sheiken mister lysten til fodbold efter nederlaget, og klubben har derfor ikke længere råd til at beholde de største spillere.

Den følgende sommer mister Malaga halvdelen af den startopstilling, der havde kæmpet bragt for en Champions League semifinaleplads. Martín Demichelis tog til Atlético Madrid, hvor en anden argentiner havde overtaget holdet, Jérémy Toulalan tog videre til Monaco, hvor han gjorde sig bemærket på et andet bemærkelsesværdigt hold, Joaquín tog til Fiorentina og er senere er vendt hjem til barndomsklubben Real Betis og Júlio Baptista tog hjem til Brasilien.

Det største tab den sommer var dog den 20-årige Isco, der havde braget igennem og derfor blev købt af Real Madrid for cirka 220 millioner kroner. Også succestræneren Manuel Pellegrini røg videre i systemet i sommeren 2013. Chileneren kom til Manchester City, som han den følgende sæson gjorde til engelske mestre.

I sommeren 2014 var det endegyldigt slut med Malagas bedste hold. Willy Caballero tog til Manchester City, Jesús Gámez tog til Atlético Madrid, mens Eliseu og Roque Santa Cruz tog hjem til henholdsvis Portugal og Chile. I løbet af to somre blev Malaga sendt tilbage til udgangspunktet som midterklub i La Liga, og mens fansene på La Rosaleda drømte sig tilbage til foråret 2013, rykkede Malaga i 2018 ned i Segunda Division. Men tager man på stadionrundtur, hænger minderne om sæsonen 2012/13 stadig på væggene i katakomberne under banen på La Rosaleda.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER