Torsten Brix

Teemu Pukki – kun overgået af Kane og Ronaldo

Angriberen har spillet i seks forskellige ligaer og været meget igennem - før den franske præsident pludselig stod med hans fodboldtrøje…
For fem år siden blev Teemu Pukki kasseret i Celtic, men siden kan den finske angriber se tilbage på en tid, hvor han spillede Premier League for første gang, blev kåret til Championship Player of the Year, scorede flere mål, end nogen Norwich-spiller har gjort i en sæson siden 1956 og blev den første spiller for ”Canaries” nogensinde til at blive kåret til månedens spiller i Premier League. Læg dertil at Pukki blev gift med sit livs kærlighed – Kirsikka – og efter ti mål i ti kvalifikationskampe var med sikre Finland deres første deltagelse i en stor slutrunde nogensinde. Jo jo… det kører for Pukki, men hvordan startede det hele?

Pukki var som ung fascineret af landsmanden Jari Litmanen, som tørnede ud for FC Barcelona i et par sæsoner. Det var med til at åbne hans øjne for spansk fodbold. Derfor tøvede han heller ikke, da han blev kontaktet af Sevilla i en alder af blot 17 år. Sevilla havde opdaget Pukki på det finske ungdomslandhold, og her imponerede han tilstrækkeligt til, at den spanske storklub tilbød ham en kontrakt. Vejen til den spanske drøm var banet.

Den nyudnævnte Sevilla-spiller fik sin mor med sig til Spanien. Det gav ham et fast holdepunkt i et nyt land, hvor ingen af medspillerne var i stand til at tale engelsk. Pukki faldt langsomt mere og mere til i byen og i klubben, og han lærte nogle spanske gloser. Samtidig var præstationerne på reserveholdet så gode, at han langsomt arbejdede sig ind på førsteholdet. Alligevel udviklede opholdet sig aldrig, som han havde håbet på. En bænkplads på Santiago Bernabéu og én enkelt ligakamp blev det til, før han vendte hjem til HJK i hjemlandet.


Raúl og Huntelaar
I HJK fik Pukki igen minutter i benene. Han nåede at spille 25 ligakampe og score 13 mål. Men det var ikke i den hjemliga liga, han imponerede mest. I kvalifikationen til Europa League løb den finske hovedstadsklub ind i hård modstand, da Schalke 04 blev trukket op af hatten. Pukki scorede begge mål i 2-0-sejren i første opgør, og selvom Schalke vandt returopgøret med 6-1, var det igen Pukki, der stod for målet. Han havde imponeret tyskerne så meget, at de hentede ham til klubben to dage senere. I Schalke nåede finnen 37 ligakampe. De fleste af dem var som indskifter, fordi angrebskollegaerne hed Raúl og Klaas-Jan Huntelaar. To angribere han tog ved lære af:

- Jeg startede ikke inde i så mange kampe, men det er normalt, når man konkurrerer med Raúl og Huntelaar. Man kan få mange gode tips ud af bare at se dem spille. Huntelaar er den bedste målscorer, jeg kender. Han er altid inde i boksen. Han kan scorede med venstre, højre og hovedet. Raúl er en nydelse at se spille. Han var så god. Han er meget rolig, og gjorde ikke sig selv til stjerne, fortalte Pukki til Tipsbladet.

Opholdet i Schalke var ligesom i Sevilla præget af manglende spilletid. Pukki ville spille regelmæssigt, så han kunne udvikle sig bedst muligt. Med så hårde konkurrenter i angrebet måtte han endnu engang se i øjnene, at det var tid til at søge nye græsgange.


Jagten på spilletid
Derfor skiftede han Schalke ud med Celtic, og her nåede han hele 27 kampe på én sæson. Sæsonen i Celtic tilføjede et nyt lag til den hurtige angribers spil. Han tog ved lære af den fysiske spillestil, og særligt Georgios Samaras var en god læremester på det punkt. Pukkis udvikling og syv scoringer var dog ikke nok for de grøn- og hvidstribede, og efter første sæson i Skotland var beskeden fra klubben klar: Find en ny klub.

Valget faldt som bekendt på Brøndby, som stod klar med en et-årig lejeaftale. Det var Lukas Hradecky, der på vegne af klubben tog kontakt til sin landsmand, og det han hørte, tiltalte ham. Pukki ville have fast spilletid og vigtigst af alt, ville han have selvtilliden tilbage – det fik han.

55 Superliga-mål lavede han i Brøndby, inden han forlod klubben ved kontraktens udløb og skiftede i sommeren 2018 til Norwich. Dermed har den omrejste angriber spillet i Finland, Spanien, Tyskland, Skotland, Danmark og England – altså seks forskellige lande og ligaer… men det hele har ikke været ligeså succesbelagt som nu.

På landsholdet havde Pukki en periode på over et år, hvor han ikke fik scoret, men også helt tilbage til teenagertiden, hvor han blev kasseret som 16-årig efter en prøveperiode hos Chelsea eller om den vanvittige varme tid i Andalusien og Sevilla, hvor klimaet var noget helt andet end i barndomsbyen Kotka, der ligger tæt på den russiske grænse. Det var sproget og kulturen også…

Fodboldrejsen rundt om i Europa har også budt på pudsige historier, som da Celtic-træneren Neil Lennon var rejst til Helsinki og for at scoute på Pukki. Lennon fik ikke set ret meget af kampen, da den blev spillet i Turku, hvilket er et par hundrede kilometer fra den finske hovedstad, men han havde også set nok og købte Pukki for 25 millioner kroner. Tiden blev som tidligere nævnt ikke god i Celtic, hvilket de sikkert er glade for i Brøndby, hvor især Alexander Zorninger fik det maksimale ud af angriberen, som lavede 48 mål i de sidste to sæsoner for Brøndby – i alle turneringer.


Norwich manglende en angriber – sagde de.. og det fik de
Da kontrakten udløb med Brøndby, havde Pukki mange muligheder, men han valgte lidt overraskende Norwich, der i sæsonen før hans ankom blot sluttede som nr. 14 i Championship og netop havde solgt deres talisman – James Maddison – til Leicester. Men efter en samtale med Norwich-manager Daniel Farke og sportsdirektør Stuart Webber var Pukki overbevist. Forklaring: De to Norwich-bosser viste statistisk materiale, der beviste, at de havde et hold, der producerede masser af chancer, men de havde ikke en angriber til at score på chancerne – det fik de i Pukki.

Først skulle han dog flyttes fra en position som offensiv midtbanespiller til den centrale angriber efter landskampspausen i efteråret 2018. Efter han fik den plads, scorede han i de efterfølgende tre kampe og sluttede på vanvittige 29 mål i den Championship-sæson. Flest mål af en Norwich-spiller siden Ralph Hunt 63 år tidligere havde sat rekord. Kort tid efter startede Premier League-sæsonen, hvor Pukki startede med at lave et hattrick imod Newcastle, hvilket var det første PL-hattrick af en Norwich-spiller siden Efan Ekoku i 1993 imod Everton.

Samtidig med succesen i England lavede Pukki mange mål for det finske landshold, hvilket frembragte reaktioner fra mange steder. Blandt andet blev den franske præsident Emmanuel Macron en smule overraskende fotograferet med en trøje med Pukkis navn på ryggen, efter en finsk politiker havde besøgt Paris. Så Pukki tog verden med storm efter skiftet fra Superligaen, og i EM-kvalifikationen var der kun to spillere, der lavede flere mål, hvilket var Harry Kane og Cristiano Ronaldo – så mon ikke de fortryder i Celtic.