Torsten Brix

Dušan Tadić – den hjemvendte søn

I skyggen af snakken om de mange Ajax-talenter står serbisk angriber – med mange mål i støvlerne…
100 millioner kroner… det var hvad Ajax betalte for Dušan Tadić, da de i sommeren 2018 hentede ham i Southampton. En lidt besynderlig handel, for oftest er det Premier League-klubberne, der henter angribere i hollandsk fodbold til sådanne priser. Men det er langt fra det eneste, der er lidt specielt for den 33-årige angriber med mål i støvlerne.

I de første 32 kampe for Ajax lavede Tadić 24 mål, men han stod alligevel lidt i skyggen på Amsterdam-holdet, som alle talte om, efter de havde lavet over 100 mål i den hollandske Eredivisie, og så absolut også fordi de havde lavet flotte resultater i Champions League imod storhold som Bayern München, Real Madrid og Juventus – men hvem er denne Dušan Tadić?


Optimistisk humørbombe
Man behøver ikke bruge særlig lang tid i selskab med den engagerede serber for at indse hans usædvanlig positive syn på livet. Optimisten Dušan Tadić er afslappende i en sådan grad, at han nærmest fremstår lalleglad – intet er så irriterende, at det skal ødelægge hans humør. Og denne tilgang til hverdagen anvendte han også på træningsbanen, hvor den daværende manager Ronald Koeman i Southampton ikke ville kede den offensive kantspiller med lange konditionstræningspas eller fysisk træning, der kunne polstre ham til Premier League-fysikken. I stedet skulle han lege med bolden.

Den kreative kantspiller kom til det sydengelske efter fire succesfulde år i Holland, hvor han først var i Groningen, hvorefter turen gik til Twente. Det tog derefter ikke den daværende 25-årige mange uger at falde til på St. Mary's. Dette blev hjulpet godt på vej af serberens fremragende engelskkundskaber, der gjorde det let at falde i tråd med resten af truppen. Samtidig passede hans kreative tilgang til spillet godt ind i fodboldfilosofien under Ronald Koeman i Southampton.


- De vil bare have dig til at slås…
Tadić bliver decideret vred ved tanken om strenge trænere, som, i Tadić øjne, vil indskrænke det naturlige talent og hindre spilleren i en kreativ udvikling blot for at fastholde en given spillestil.

- De vil bare have dig til at slås. Der er masser af den slags trænere i Serbien, fortæller Tadić, mens han kaster armene opgivende i vejret.

- For at udvikle sig som spiller er det en nødvendighed at føle sig fri og dermed lave de fejl, der skal laves. For hvis du bare er en smule bange, kan du ikke præstere dit bedste, har Dušan Tadić tidligere sagt til The Guardian, hvori han også sagde:

- Hollandske trænere har en angribende og kreativ fodboldfilosofi. De vil forsøge at dominere kampene lige meget, hvem de så end møder.

Dušan Tadić har naturligvis også haft mange hollandske trænere både i Holland, men jo også i Southampton, men han har også oplevet mange vilde ting i fodboldverdenen.


Tidligere klubpræsident fundet død på hotelværelse
Tadić var fire år hos serbiske Vojvodina. Her blev han da klubpræsidenten i Vojvodina ikke ønskede, at han skulle spille for en af de to storklubber i serbisk fodbold, Partizan Beograd eller Red Star. Men han oplevede også, hvordan selvsamme klubpræsident under mystiske forhold blev fundet død på sit hotelværelse.

- Inden jeg kom til Vojvodina, boede og spillede jeg på ungdomsfodboldakademiet i Novi Sad – et af de bedste steder at træne fodbold i Serbien. Det kunne være oplagt at slutte på toppen af serbisk fodbold, men jeg har det fantastisk i dag med, at min tidligere klubpræsident frarådede mig det dengang.

Tadić var også en del af det serbiske hold, der tog del i et kaotisk og skandaløst drama, da holdet mødte den historiske rival Albanien og en drone over stadion opildnede de serbiske spillere og deres publikum.

- Det overraskede mig virkelig, hvordan sådan noget kan forekomme. Men vi er jo nødt til at komme videre og glemme det, har Tadić tidligere sagt om kampen.

UEFA fratog det serbiske landshold tre point, hvilket ødelagde deres chancer for at deltage i EM2016, men til VM-slutrunden to år senere tog Tadic revanche. Holdet kvalificerede sig, efter Tadić havde lavet fire mål, og de sluttede øverst i gruppen, men i turneringen sluttede de på tredjepladsen efter nederlag til Brasilien og Schweiz.

Efter VM-slutrunden skiftede Tadic til Amsterdam og fik også en ny rolle på banen. Tidligere havde han været klassisk kantspiller, men hos Ajax fik han rollen som ”falsk 9'er”. Det har været en succes med mange mål til følge – men også lidt i skyggen af unge spillere som Matthijs de Ligt, Donny van de Beek, David Neres, Frenkie de Jong og Hakim Ziyech – hvilket ikke er helt rimeligt!


Pres til morgenmad
På landsholdet er Dušan Tadić den helt store profil, hvilket han også viste i deres flotte VM-kvalifikation, som kulminerende da de slog selveste Portugal med 2-1 efter et mål og en assists af… Dušan Tadić. Om presset har Tadić ifølge Jyllands-Posten tidligere sagt til The Guardian:

- Der er er vildt pres i Serbien. Når man taber en kamp, så er det, som om nogen er død. Det er virkelig frygteligt.

Men de krævende fans elsker Tadić og han sender også noget tilbage. Han var blandt andet manden bag, at spillerne gav deres bonus fra VM-kvalifikationen til velgørenhed.