Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Torsten Brix

Alexandre Lacazette - Wengers dyreste

Franskmanden vil score mål, mål og atter mål i London-klubben.
Arsenal har aldrig tidligere betalt så mange penge for en spiller, som da Alexandre Lacazettes skifte blev offentliggjort 5. juli 2017. Prisen for ham løber op i 440 millioner kroner. Et stort pres at lægge på en 26-årigs skuldre, men for ham er det en drøm, der går i opfyldelse.

- Jeg er selvfølgelig henrykt og meget stolt, fordi Arsenal er en legendarisk klub. Gennem min opvækst har jeg drømt om at spille i denne klub takket være Thierry Henry og andre franske spillere. Jeg har været for ung til at følge Anelka og Wiltord, men jeg har altid været stor fan af Henry. Jeg har fulgt ham tæt, og han har været et stort forbillede for mig. At opnå, hvad han har gjort i Arsenal, var exceptionelt. Nu håber jeg at kunne skrive mit eget kapitel, og jeg vil elske at gøre fansene ligeså glade, som Thierry gjorde, sagde Alexandre Lacazette, da han havde skrevet under.

- Arsenals fortid tiltaler mig – jeg kan godt lide klubber med en historie. At manageren har været her i lang tid, viser også, at det er en stabil klub, og det kan jeg også lide. Dertil har der været ret mange franske spillere i klubben, og det gør det nemmere for mig at falde til. Arsenal er desuden den klub, som spiller det bedste fodbold i England, og det er derfor, jeg gerne ville hertil, sagde Laca, som han også bliver kaldt.

Det var naturligvis ikke kun Lacazette, som havde rosende ord i forbindelse med skiftet. Manager Arséne Wenger var begejstret for sin nye spiller:

- Vi er meget glade for, at Alexandre kommer til Arsenal. Han har gennem årene vist, at han kan score mål, og han er en meget effektiv afslutter. Han har tekniske kvaliteter og en stærk karakter. Så det er en god tilføjelse for os, og han er en spiller, som vil bidrage til vores kamp for at præstere på højeste niveau i denne sæson.


Tæt på Atlético Madraid
Skiftet kommer efter endnu en succesfuld sæson for Lacazette i Lyon, som han har spillet i, siden han var barn. Med 28 mål i 30 kampe i sæsonen 2016/2017 og et gennemsnit tæt på et mål i hver anden kamp for Lyon gennem tiden, er han ikke blot en vigtig spiller – han er typen, der afgør kampe.

Lyon havde dog accepteret, at Alexandre Lacazette var på vej væk. Allerede i maj kom det frem, at han havde en aftale med Atlético Madrid om at skifte denne sommer, men på grund af et transferforbud faldt den handel igennem. Manchester United, Dortmund og Liverpool var angiveligt også interesserede, ligesom Barcelona også havde været tæt på sidste år, men de kunne ikke garantere fast spilletid. I stedet endte han i Arsenal, og historien lyder, at Arséne Wenger spiste middag med Lacazette i Paris, hvor den franske angriber blev overbevist om, at projektet i Arsenal var det rigtige for ham.


Et godt match for begge parter
En god beslutning lyder det fra freelancejournalist og ekspert i fransk fodbold Robin Bairner:

- Jeg tror, at det passer godt til ham at spille på et hold, der er gode rent teknisk. Samtidig har Arsenal en lang historie med at lykkedes med franske spillere. Han er en meget målrettet spiller, som har talt en del med Thierry Henry og fundet ud af, hvad der skal til for at klare sig på højeste niveau. For år tilbage var hans indstilling ikke god nok, men han ser ud til at være kommet over de problemer, og han virker til, at han gerne vil lykkes i England. Jeg er helt overbevist om, at han bliver en succesfuld spiller i Arsenal, siger Robin Bairner til GunAction og tilføjer, at det er Lacazettes målnæse, der overbeviste Arsenal om, at Lacas fremtid var i Arsenal.

- For Arsenal er det helt klar hans evne til at score mål, som har været afgørende. Han har været en stor profil i Ligue 1, og det er tydeligvis derfor, at Arsenal har været så opsatte på at få ham, siger Robin Bairner, som skriver for bl.a. Goal og The Guardian.


Spottet for 10 år siden
Det er dog langt fra første gang, at Arsenal har kig på Alexandre Lacazette. Ifølge ESPNs journalist Julien Laurens, der følger fransk fodbold meget tæt, er det 10 år siden, at den tidligere Arsenal-spiller og nu talentspejder i Frankrig for Arsenal, Gilles Grimandi, fik øje på den dengang 16-årige Lacazette. Gennem tiden holdt klubben og Grimandi øje med ham, og flere gange overvejede man, om det var nu, man skulle skrive kontrakt med ham. Men indtil nu har Wenger ikke været overbevist om, at han kunne gøre en forskel for Arsenal. En kombination af præstationerne på banen, hans alder og det faktum, at han gerne ville prøve noget nyt (som blev understreget af den stort set færdiggjorte aftale med Atlético Madrid) har været medvirkende til, at Lacazette nu er Arsenal-spiller.


Anderledes end Giroud
Wenger fortsætter dermed en tradition for at hente franskmænd til klubben. Laca bliver partner i angrebet med Olivier Giroud, som er både elsket og udskældt. I Arsenal har han leveret svingende præstationer, mens han på det franske landshold er fast mand. Den franske landstræner Didier Deschamps har derimod ikke brugt Lacazette særligt meget. Siden debuten på A-landsholdet i 2013 har han spillet blot 11 kampe for Frankrig. Nu står de to franske angribere side om side i Arsenal, men det er umuligt at sammenligne de to spillere direkte, lyder det fra Robin Bairner.

- Lacazette er en meget anderledes angriber i forhold til Giroud. Han er meget mobil. Samtidig har Wenger nok også været imponeret over den alsidighed, han besidder. Han går gerne længere ned på banen for at være med til at bygge noget op, ligesom han også gerne tager nogle gode. Han er ikke kun en center forward, men han spille over hele linjen fremad, siger Bairner, der fortæller, at der også i Frankrig er en vis overraskelse over, at Lacazette ikke er blevet brugt mere på landsholdet.


Debutmål efter to minutter
På klubplan har han nemlig leveret imponerende statistikker fra karrieren i Lyon. I 2014/2015 blev han kåret som årets spiller i Ligue 1 og vandt topscorerprisen efter at have scoret 27 gange i 33 kampe. Flere af Arsenals spillere som Mesut Özil og Theo Walcott har også rost hans evner foran mål, og vi fik allerede smagsprøver på det i hans debut i Premier League. Det var mod Leicester, hvor han efter blot to minutter scorede sit første Arsenal-mål. Målet var et hovedstødsmål, og det er faktisk er en af hans svagheder, hvis du spørger Robin Bairner:

- Arsenals fans har allerede oplevet, at han er dygtig i luften, selvom det nok er hans svageste punkt. Hans største styrke er, at han er i stand til at score mange forskellige mål fra mange steder på banen. Og så er han overraskende stærk, hurtig og har et øje for mål.

Bairner mener også, at det første mål mod Leicester har fjernet noget af presset fra Lacazette, og betegner det som en ”drømmestart”. Han vurderer, at han er faldet godt til i klubben allerede.


Bænket mod Liverpool
Efter kampen roste Arséne Wenger ham for at være en intelligent spiller, der langsomt, men sikkert var ved at tilpasse sig Arsenals spil. Men åbenbart ikke hurtigt nok, for da Liverpool var på programmet i slutningen af august, var Lacazette bænket til fordel for Mesut Özil, Alexis Sánchez og Danny Welbeck.

- Han er stadig ved at tilpasse sig

Lød det fra Wenger, der skiftede ham ind undervejs, men lige lidt hjalp det – Arsenal blev sendt hjem med en lussing på 0-4. Beslutningen om at bænke Lacazette mødte massiv kritik fra både fans og eksperter. Thierry Henry spurgte, ”hvorfor betale 440 millioner kroner for en spiller som Lacazette, og så starter han ikke inde i dag?”, og det opsummerer godt kritikken, især når Lacazette fra start har bidraget med både mål og mange gode chancer.


Jeg vil score mål
Men en ting er sikkert - selvtilliden fejler ikke noget hos Lacazette.

- Jeg vil forsøge at score mange mål. Nej, jeg vil score mange mål. Jeg vil score målene på nøgletidspunkterne i kampene, hvor holdet tidligere har haft problemer, sagde Alexandre Lacazette til Thierry Henry i et interview for Sky Sports efter skiftet.

- Jeg vil hjælpe holdet med at vinde de afgørende kampe, og det er det, Arsenal skal: Vinde kampe og trofæer. Ud over mål skal jeg også hjælpe med at bygge spillet op og hjælpe mine holdkammerater. Men det handler om at score mål, tilføjede franskmanden.

Og spørger du Robin Bairner, hvad Arsenals fans kan forvente af Lacazette lyder det kort og godt:

- Mål.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER