ALT om VM

Fodbold nyheder

Roberto Firmino – lugter af mål

Af Torsten Brix

Liverpool-profilen fra de tarveligste kår i Brasilien...
Article image
Ritzau-Scanpix
Som for mange andre brasilianere, så har fodbolden fået Roberto Firmino væk fra en ellers kummerlig tilværelse. Barndomshjemmet i Maceio var præget af enorm fattigdom, da familiens eneste indtjening var, hvad faderen kunne tjene på at sælge flasker med vand på gaden.


Disse forhold gjorde det lettere for Liverpools dyrtindkøbte brasilianer at flytte hjemmefra. Barndomshjemmet blev forladt som bare 16-årig for at efterleve drømmen som professionel fodboldspiller, og da den store drøm om at komme til at spille i Europa kom, var Firminos første kommentar: ”Nu skal min familie aldrig mere arbejde igen”.

I stedet tog de alle med til Tyskland, og flere af dem tog herefter med til Merseyside – blandt andet kæresten Larissa og den syv måneder gamle datter – Valentina. Den høje indkøbspris af Liverpool gjorde, at der var skyhøje forventninger på Anfield Road, men de er blevet indfriet, for Firmino er blevet en del af en giftig offensiv trio sammen med Sadio Mane og Mohamed Salah. Denne var i den grad med at sikre den første Premier League-titel til Liverpool.


Kun overgået af Neymar
Selvom Firmino ikke var blandt Europas mest kendte spillere, da han ankom til Liverpool, så havde han nogle gode statistikker med. Sæsonen inden ankomsten til Liverpool var det således kun Neymar – med 31 mål og 15 assists – den eneste brasilianer i de fem største europæiske ligaer, der har været med i flere mål end Firmino med 23 mål og 21 assists. Dette var faktisk bedre end successen Rafael fra Gladbach eller de kendte Moura og Oscar som spillede for henholdsvis PSG og Chelsea.

Udover denne flotte bedrift var Firmino også den spiller i Bundesligaen, der havde forsøgt næstflest driblinger, og andenpladsen bibeholdte han også over driblinger, der var lykkedes – hele 140 stk. Derudover havde kun Wolfsburgs ombejlede Kevin de Bruyne lykkedes med flere chanceskabende afleveringer i den sæson – så det er altså ikke hvem som helst, at Liverpool købte.Fundet i Brasiliens værste kvarter
Firminos ankomst til Anfield var et sandt eventyr for den meget tatoverede slider, men inden skiftet til Premier League og Hoffenheim så hjalp Firmino godt til, da Figueirense rykkede op. En klub som han var udlånt til fra Tombense. Alt sammen mange hundrede kilomenter væk fra barndomshjemmet, men også steder hvor Hoffenheims 30 millioner kroner lunede godt i klubkassen. Efterfølgende fik den tyske klub næsten det tidobbelte for sydamerikaneren, der af den daværende brasilianske landstræner Dunga fik følgende beskrivelse ”han lugter af mål”, men først skulle han spille sammen med landsmanden Coutinho, hvilket superstjernen Ronaldinho beskrev på følgende måde.

- Coutinho og Firmino vil give Liverpool en af de mest spændende midtbaner i Europa. Deres kreativitet og mål kan ændre holdet. Hvis ikke man kan lave mål med de to på midtbanen, så er der noget galt. Det må være en drøm for Liverpools angribere, var reaktionen fra den tidligere Barcelona-profil, da skiftet blev offentliggjort.

Firmino blev hurtigt rykket længere frem på banen af manager Klopp, så det blev ikke til en drøm for Liverpools angribere, da Firmino blev Liverpools angriber. En drøm blev skiftet til Liverpool dog for manden, der kommer fra byen Maceio, der af NGO er blevet kåret til verdens femte farligste by og den værste by i Brasilien i forhold til misbrug og kriminalitet. Statistikken fra byen fortæller blandt andet, at for hver 100.000 indbyggere, så bliver 72 slået ihjel af en person, som de kender. Det er i disse voldlige og fattige omgivelser, at en af Premier Leagues nye profiler har formet sig til den spiller, som han er i dag – så meget, at han lugter af mål…

Mere om Roberto Firmino

Mere om Liverpool

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik