Fodbold nyheder

Mario Götze – "Das Jahrhunderttalent"

Af Rune Gjerulff Petersen

Mario Götze er udråbt til århundredets talent og kaldes Tysklands Lionel Messi. Alligevel er den unge tyskers fødder plantet solidt på jorden.
Article image
Ritzau-Scanpix
Udadtil ligner Mario Götze en ganske almindelig fyr, og der er ikke store armbevægelser hos den 21-årige tysker, der forsøger at leve en afdæmpet tilværelse. Men selvom Götze ikke føler unødig trang til at skilte med det, skal man ikke tage fejl af, at han er noget helt specielt.


For nogle år siden udråbte daværende sportsdirektør hos det tyske fodboldforbund og nuværende Bayern München-sportsdirektør, Matthias Sammer, Götze som "Das Jahrhunderttalent" (århundredets talent red.), og senere har Franz Beckenbauer fulgt trop og kaldt Götze for Tysklands pendant til Lionel Messi. Der spares altså ikke på superlativerne, når de tyske landsholdslegender skal beskrive Götze – og det er der en grund til.

Fodbold-entusiastisk Bayern-dreng
Mario Götze tilbragte sine første år i bjergområdet Allgau i det sydlige Bayern, og der gik ikke længe, før han kastede sin kærlighed på regionens største klub, Bayern München. Den purunge Mario Götze kunne ikke få nok af den sydtyske storklub, og ifølge hans bedstefar, Willi Götze, var selv hans sengetøj prydet med Bayern Münchens farver og emblem. Man så aldrig den unge Mario uden en fodbold, og hans engagement for den runde kugle var således ubestrideligt helt fra barnsben af:

- Da han var lille, var han altid på farten med en bold ved sine fødder. Der var ikke en dag, hvor han ikke havde en bold med sig. Hvad enten det var i haven eller på gaden, så sparkede han altid til en bold. Han var en lømmel og smadrede lamperne i min garage ved at sparke bolden ind på dem. Jeg plejede at sige til mig selv, at hvis han fortsatte sådan, kunne han opnå noget helt specielt, siger Willi Götze til World Soccer.

Som seksårig måtte Götze sige farvel til Bayern og holdkammeraterne i Ronsberg, hvor hans første klub lå. Familien flyttede, da hans far fik en stilling ved universitetet i Dortmund, og Mario Götze begyndte i stedet at spille for forstadsklubben Hombrucher SV.

Holdspiller med talent og ambitioner
Både trænere og holdkammerater opdagede hurtigt, at Götze havde et helt særligt talent. Men selvom han var den bedste, var han ikke typen, der førte sig frem. Christian Droese, der var Götzes træner i Hombrucher, har udtalt, at den unge Mario afviste at blive anfører, selvom han uden tvivl var den mest ambitiøse og talentfulde spiller på holdet. Også Götzes tidligere idrætslærer på Helene Lange-skolen i Dortmund, Gerd Bredthauer, tegner et billede af ham som en holdspiller, der ikke brød sig om at være i centrum, og som aldrig følte sig hævet over andre.


- Mario var aldrig en egocentriker. Han førte sig ikke frem, og selvom andre på holdet ikke var på samme niveau som ham, behandlede han dem med respekt. Han var holdorienteret, og det kan man stadig se i hans spil i dag, siger Bredthauer til World Soccer.

Selvom Götze er en beskeden fyr, skal man imidlertid ikke tage fejl af, at han altid har haft enorme ambitioner. Som otteårig søgte han større fodboldmæssige udfordringer og sluttede sig til akademiet i den lokale storklub, Borussia Dortmund. Bredthauer fortæller, at Götze ikke var bleg for at tilsidesætte ferier og andre sociale aktiviteter for at prioritere fodbolden, der altid kom i første række.

I Borussia Dortmund bed han sig med det samme fast som et af akademiets mest lovende unge stjerneskud, og både på U17- og U18-niveau vandt han Fritz Walter-guldmedaljen, der hvert år gives til Tysklands største talent. I 2009 var han endvidere en af profilerne på det tyske ungdomslandshold, der vandt U17-EM. Lederen af Dortmunds ungdomsudvikling, Lars Ricken, har siden udtalt, at han på intet tidspunkt var i tvivl om, at Götze ville komme langt. Det var ganske enkelt uundgåeligt. Ricken, der i sin egen aktive karriere var med til at vinde Champions League med Dortmund i sæsonen 1996-97 efter en mindeværdig finale, hvor han kom på banen og scorede et fantastisk mål, lægger ikke skjul på, at Götze er et talent ud over det sædvanlige.

- Når jeg ser Mario folde sig ud, føler jeg virkelig, at jeg dyrkede en helt anden sport i min æra, siger en smilende Ricken ifølge Bild.

Jordnær superstjerne – for både klub- og landshold
I november 2009 fik Götze sin debut for Dortmund i en alder af 17 år og fem måneder. Det var dog først i den efterfølgende sæson, at den unge offensive midtbanespiller for alvor fik sit gennembrud. I løbet af sæsonen 2010-11 missede Götze kun en enkelt kamp, og han var trods sin unge alder en afgørende faktor, da "Die Borussen" vandt den første tyske ligatitel i ni år. Det var også i løbet af den sæson, at den tyske landstræner, Joachim Löw, for første gang udtog Götze, der i en alder af 18 år og 167 dage blev den yngste debutant for Tyskland, siden Uwe Seeler brød igennem i 1954.

I den følgende sæson var Götze endnu engang en instrumental del af et Dortmund-mandskab, der igen snød Bayern München i kampen om Bundesliga-titlen. Samtidig manifesterede den unge komet sig for alvor på landsholdet, og han blev den yngste målscorer i en betydende kamp nogensinde for "Die Nationalmannschaft", da han kom på tavlen i en 6-2-sejr over Østrig.

Udenfor banen lod Götze dog ikke succesen stige sig til hovedet. Han blev boende hos sine forældre og ønskede ikke at ændre det store på tilværelsen.

- Hver uge og måned sætter jeg en grænse for, hvor mange penge jeg skal bruge. Det er ikke sundt at gå fra 1 til 100 fra det ene øjeblik til det andet. Det kan blive for meget. Hvis jeg som 19-årig gik ud og købte en Ferrari, hvad ville så blive det næste? Jeg kører en almindelig bil. Jeg har ikke brug for statussymboler, siger Götze ifølge World Soccer.

Chokskiftet til favoritklubben Bayern München
Götze fortsatte sin imponerende udvikling på landsholdet såvel som i Dortmund, hvor han formede en ustoppelig offensiv trekant sammen med Marco Reus og Robert Lewandowski. Alt var som i de to foregående sæsoner – indtil Götze chokerede hele den internationale fodboldverden i april 2013. Det viste sig, at Götze fra starten af sæsonen 2013-14 skulle tørne ud for rivalerne Bayern München, der betalte svimlende 275 millioner kroner for at hente Dortmund-træner Jürgen Klopps offensive juvel. Dermed gik turen hjem til Sydtyskland – og til Bayern München, som altså havde været Götzes yndlingsklub, helt siden han var lille.

I Dortmund-lejren var de grædefærdige, og i et interview med TZ lød udmeldingen fra Ricken, at Götze ville være umulig at erstatte. Men beslutningen var truffet, og der var intet at gøre. Ifølge Klopp var Götze ganske enkelt den spiller, som den nye Bayern-træner, Pep Guardiola, ville have – og det fik han så.

- Götze var en spiller, som Guardiola bare måtte have. Han skylder klubben meget, men jeg ved, at han gav en masse tilbage også. Han fortalte mig, at Pep ringede til ham og overbeviste ham om, at han skulle spille tiki-taka. Hvis nogen skal have skylden for det, er det mig. Jeg kan ikke gøre mig selv 15 centimeter lavere og tale spansk. Götze ønsker at arbejde sammen med en ekstraordinær træner. Jeg kan ikke undervise ham i hurtige omstillinger og tiki-taka-fodbold, sagde Klopp ved et pressemøde efter salget af Götze.

Paradoksalt nok skulle Dortmund op imod netop Bayern München i Champions League-finalen, der skulle spilles omtrent en måned efter, at Götzes skifte blev offentliggjort. Hvor meget han end ville, var det dog ikke muligt for offensivspilleren at gøre Dortmund en sidste tjeneste i finalekampen, da han sad ude med en muskelskade. Fra sin plads på tribunen kunne han se sin kommende klub sende Klopps mandskab i knæ med en 2-1-sejr.

Bumpet begyndelse i Bayern
Man siger, at al begyndelse er svær, og Götzes første sæson i Bayern München har da heller ikke været uproblematisk. Efter en overgangsfase, hvor offensivspilleren blev drillet af skader, begyndte det dog at vende i efteråret. Her knækkede Götze blandt andet sin tidligere klub, da han nærmest undskyldte, at han scorede det første mål i et følelsesladet opgør, som Bayern endte med at vinde med knusende 3-0.

I kampen mod Dortmund fungerede Götze som falsk 9'er, hvilket har været en position, Guardiola til tider har yndet at bruge ham på. Det er dog ingen hemmelighed, at den catalanske træner roterer meget, og det er også blevet til optrædener på både venstre og højre kant samt på favoritpositionen som offensiv midtbane.

Efter en god periode led Götze igen et formdyk i sidste del af sæsonen. Det har været med til at igangsætte et rygte om, at han mangler spilleglæde og er utilfreds med tilværelsen i Bayern München, som han spillede 27 kampe og scorede ti mål for i sin første sæson. Götze er da heller ikke bleg for at indrømme, at det har været svært at vænne sig til ikke at spille samtlige minutter. Han fastholder dog, at han ikke giver op.

- Det har været en mærkelig situation for mig ikke at have spillet regelmæssigt. Det har været en helt ny erfaring for mig. Men jeg giver alt, hvad jeg har, når jeg får spilletid. Det er den eneste måde, jeg kan vise, hvad jeg kan. Faktisk mener jeg ikke ubetinget, at det er en dårlig ting for en ung spiller som mig ikke at spille i hver kamp, siger Götze ifølge Bild.

Når man ser tilbage på, hvad Götze allerede har opnået i løbet af sin karriere, glemmer man nemt, at han ikke er mere end 21 år. "Das Jahrhunderttalent" har begge ben solidt plantet på jorden, og selvom han utvivlsomt stadig har meget at bevise, har han alle muligheder for at leve op til forventningerne. Præcis som det altid har været, er det op til ham selv - fremtiden ligger for hans fødder.

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik