Rune Gjerulff Petersen

Drmić - Dårligt nyt for alle modstandere

Josip Drmić har jaget en skræk i livet på forsvarerne i Bundesligaen, hvor den schweiziske målmaskine er blevet kåret til sæsonens nyerhvervelse. Nu gælder det VM.
- Hvis det lykkes ham at fastholde sin form indtil verdensmesterskabet, så frygter jeg, at det er dårligt nyt for alle modstandere, Schweiz møder.

Sådan sagde den tidligere FC Nürnberg-spiller Marek Mintal om 21-årige Josip Drmić, efter at den schweiziske angriber var på pletten med to scoringer i en venskabskamp mod Kroatien i marts måned. Mintal blev Bundesliga-topscorer i sæsonen 2004-05, og ham og Drmić har dermed det til fælles, at de begge har scoret mål på samlebånd for et Nürnberg-hold, der ellers ikke har været noget at råbe hurra for. Med 17 fuldtræffere og tre assists i 33 kampe var Drmić direkte involveret i over halvdelen af Nürnbergs mål i løbet af sæsonen. I sig selv en imponerende præstation, der bliver ikke mindre af, at det var Drmićs første sæson i Bundesligaen, og at han spillede for et nedrykkerhold.

Hurtig omstilling til Bundesligaen
Man må formode, at det var de færreste, der havde forudset, at Drmić ville ende som nummer tre på Bundesligaens topscorerliste, da han tog skiftet til Nürnberg sidste sommer. Schweizeren med de kroatiske rødder rykkede fra FC Zürich i hjemlandet, hvor han havde arbejdet sig op, siden han kom til klubbens akademi som ni-årig.

Drmićs egentlige gennembrud for sin barndomsklub kom i sæsonen 2012-13, hvor han også fik debut for det schweiziske A-landshold. Angriberen lavede 19 mål i 39 kampe for FC Zürich i løbet af sæsonen, og det fik Nürnberg til at hive tegnebogen op af lommen og angiveligt betale i omegnen af 16 millioner kroner for at hente ham til Tyskland. Med skiftet tog Drmić et stort skridt op i karrieren, men til schweizerens egen store overraskelse omstillede han sig hurtigt og uden problemer til de nye omgivelser.

- Jeg må sige, at jeg er positivt overrasket over, hvor hurtigt jeg er faldet til. Jeg prøvede at undlade at presse mig selv for meget. Jeg vidste, at alt i Tyskland ville være hurtigere, større og mere intensivt. Det forberedte jeg mig på mentalt, siger Drmić ifølge BT Sport.

Klinisk afslutter med fart i fødderne
Drmić scorede sit første Bundesliga-mål i sin anden kamp mod Hertha Berlin, og siden har han ikke set sig tilbage. Nürnberg formåede ofte kun at tilspille sig få chancer i løbet af en kamp, og derfor var det guld værd for bundklubben at have en naturlig målscorer som Drmić i offensiven.

Drmić blev brugt både som wing og som angriber, men lige meget hvor han spillede, lavede han mål. Schweizeren har vist sig som en klinisk afslutter, der kan sparke med begge ben (han scorede ni gange med højre, syv med venstre og et enkelt gang med hovedet i løbet af sæsonen). Derudover er angriberen god på bolden, og så har han en imponerende fart, der er gavnlig, når han skal rykke i de rigtige positioner. Især sidstnævnte egenskab betones af den schweiziske landstræner, Ottmar Hitzfeld, når han skal beskrive den 21-årige guldfugl:

- Drmić finder plads på grund af sin hurtighed. Det er meget vigtigt at have fart for at slå til på et internationalt niveau, siger Hitzfeld til den schweiziske morgenavis NZZ.

I marts måned viste Drmić som bekendt for første gang målformen i landsholdsdragten, da han scorede begge schweiziske mål i 2-2-kampen mod Kroatien. Da Drmićs forældre er kroater, var det på alle måder en speciel kamp for skarpretteren, der siden har kaldt første halvleg, hvor han lynede begge gange, for "de bedste 45 minutter i sit liv". Hvis der overhovedet herskede tvivl om Drmićs VM-deltagelse inden kampen, gjorde der det i hvert fald ikke efterfølgende, hvor Hitzfeld fremhævede hans indsats som "fantastisk".

Flere bejlere
I sidste ende rakte end ikke Drmićs mange mål til at redde Nürnberg, der rykkede ned i den næstbedste tyske række. Både Nürnberg, schweizeren selv og hans mange bejlere vidste, at det ikke ville blive aktuelt for angriberen, der blev kåret til sæsonens nyerhvervelse i Bundesligaen, at tage turen ned i den næstbedste række.

Da Nürnberg rykkede ud, var der derfor ikke overraskende kamp om angriberens underskrift. Det tyske landsholdskoryfæ Lotthar Matthäus udtalte på et tidspunkt, at han var sikker på, at Arsenal ville blive schweizerens næste klub. Siden har det dog vist sig, at Drmić fortsætter i Bundesligaen, hvor Bayer Leverkusen bliver hans nye arbejdsgiver. Matthäus fastholder dog stadig, at Arsenal var i dialog med Drmić, og at angriberen altså blot foretrak Leverkusen.

Schweizisk nøglerolle ved VM-slutrunden?
I første omgang venter dog en VM-slutrunde, hvor Drmić kan få en nøglerolle for Schweiz. I venskabskampen mod Kroatien viste schweizeren, at han også kan lave mål i landsholdsdragten, og Hitzfeld lægger ikke skjul på, at han værdsætter den unge angribers kvaliteter.

Inden sæsonen kom Drmić til Bundesligaen som et forholdsvis ubeskrevet blad og tog alle med storm. Nu har han chancen for at lave samme nummer på den internationale scene, når bolden ruller ved sommerens VM-slutrunde. Formår den kyniske angriber at fortsætte takterne fra Bundesligaen, kan han i sandhed blive dårligt nyt for de schweiziske VM-modstandere.


Kast et blik på nogle af højdepunkterne fra Drmićs flotte sæson i nedenstående YouTube-video, der er sammenklippet af ScoutNation: