Luis Suárez – problembarn med bid i

Af Torsten Brix

2017-12-25
Luis Suárez – problembarn med bid i

Indkast.dk kigger tilbage på Barcelona-angriberens karriere. Hvordan startede det? Og har han altid været så kontroversiel?

Lille juleaften 2017 sendte Barcelona rivalerne fra Real Madrid langt væk fra det spanske mesterskab med sejren på 3-0 på Santiago Bernabéu, hvilket skabte en afstand mellem konkurrenterne på vanvittige 14 point. Luis Suárez scorede kampens første mål, og hans stolpeskud startede 2-0-målet. Derudover var han flere gange med i mindre kontroverser og var voldsomt upopulær i Madrid denne aften, men hvem er denne mand, som så mange elsker at hade – Indkast.dk går tilbage i tiden.


Tæt på at stoppe – Reddet af konen
Angriberen voksede op i en stor familie under fattige forhold i Uruguay, hvor der ikke var penge til fancy fodboldstøvler og andet luksus. Hans forældre blev skilt, da Suárez var ni år, og det tog så hårdt på ham, at han stoppede med fodbolden i en kort periode, og da han startede igen, kneb det med seriøsiteten. Han fik et ultimatum af sin træner, der forlangte seriøsitet, og han mødte pigen, der senere skulle ende med at blive hans kone.

Der var aldrig tvivl om talentet hos Suárez, som gang på gang imponerede som ungdomsspiller i Uruguay. Men da angriberen blev teenager, begyndte der at ske ting og sager omkring ham, der gjorde, at han var tæt på at blive siet fra hos hans klub, National.

- Jeg var ikke på den rette vej. Jeg gik i byen om aftenen, jeg nød ikke at studere, og jeg dedikerede slet ikke mig selv til fodbolden. Jeg var omringet af folk, der havde en dårlig indflydelse på mig, har Suárez fortalt til Liverpool Echo.

Heldigvis for angriberen mødte han som 15-årig en person, der siden skulle vise sig at have en god indflydelse på ham. Her mødte han nemlig Sofia Balbi, der siden skulle blive hans kone. Da han mødte hende, gik det op for ham, at han var nødt til at tage både fodbolden og studierne seriøst, og han stoppede med at gå ud om aftenen.

Det var vendepunktet for Suárez, der begyndte at score mål og for alvor slog igennem på klubbens ungdomshold. Han scorede 63 mål i en sæson og var kun ét mål fra at slå klubbens ungdomsrekord, inden der igen skete noget, som var tæt på at koste ham karrieren. Sofia flyttede til Barcelona med sin familie, og Suárez var så knust, at han for anden gang stoppede med at spille fodbold for en kort periode. Det holdt dog ikke længe, og uruguayaneren vendte det i stedet til noget positivt.

- Det gik op for mig, at jeg skulle arbejde hårdt, hvis jeg ville være tæt på hende. Jeg var nødt til at vågne op, så jeg begyndte at arbejde meget hårdere, end jeg behøvede. Jeg kunne ikke rejse til hende, og hun kunne ikke rejse til mig, fordi vi ingen penge havde. Min eneste chance var at slå igennem som fodboldspiller i Europa.

Det hårde arbejde gav pote for angriberen, der fik den chance efter en sæson på Nationals bedste mandskab, da hollandske Groningen så Suárez' talent.


Rejsen til Europa
Luis Suárez fik debut på Nationals førstehold som 18-årig, og med 12 mål i 29 kampe hjalp angriberen holdet med at vinde mesterskabet i den sæson. Den talentfulde uruguayaner blev et varmt navn i Sydamerika, og der var rygter om et skifte til brasilianske Flamengo, indtil Groningen kom ind i billedet.

Det hollandske mandskab havde haft talentspejder i Sydamerika, hvor de spejdede en central forsvarsspiller. Det gik dog hurtigt op for talentspejderne, at der var en spiller på en helt anden position, der var bedre at holde øje med.

- Vi så på ham i 10-15 minutter, og så vidste vi, at han var en helt speciel spiller. Han driblede rundt og lavede diverse finter, og forsvarsspillerne var nødt til at lave frispark på ham, hver gang han havde bolden. Han var helt fantastisk – især når man tænker på, at han kun var 19 år gammel, fortæller Groningens tekniske manager, Henk Veldmate, i magasinet The Suárez Story.

Efter lidt overvejelse og flere samtaler med Suárez, besluttede klubben at tage chancen og hente angriberen til Holland for en transfersum på omkring 10 mio. kroner, der ifølge Henk Veldmate var det største beløb, man nogensinde havde betalt for en spiller. Man tog en stor chance ved at betale så mange penge for en spiller, der aldrig havde været i Europa og ikke kunne snakke sproget. Men det var en chance, der skulle vise sig at være værd at tage.

Skiftet var ikke nogen succes fra første øjeblik. Suárez kunne ikke kommunikere med sine holdkammerater eller sin træner, og han var langt fra i god nok form til at være med på dette niveau. Men angriberen var ikke kommet så langt for at give op. Han vidste, at han nok skulle få chancen på et tidspunkt.

Chancen kom også, og Suárez greb den. Langsomt spillede han sig ind på holdet og begyndte at score mål. 15 mål i 37 kampe endte angriberen på, og han spillede en stor rolle i Groningens kvalifikation til europæisk fodbold. Suárez' præstationer gjorde, at flere klubber meldte sig interesserede i uruguayaneren. En af dem var Ajax, og der var ingen tvivl; han ville videre.


Klar til et højere niveau
Efter Suárez' første sæson havde Ajax brug for forstærkninger til holdets angreb, og den hollandske storklub havde udset uruguayaneren som den forstærkning. Klubben startede med at byde omkring 25 mio. kroner, men Groningen afviste buddet – til stor vrede og skuffelse for Suárez. Angriberen gjorde det klart for både klubben og medierne, at han gerne vil prøve sig af på et højere niveau. Suárez var så opsat på et skifte, at han tog sagen til det hollandske fodboldforbund, der dog afviste ham. Sagen endte dog godt for alle parter, da Ajax smed et bud på omkring 65 mio. kroner af sted, som Groningen accepterede.

Det var mange penge for en angriber, der blot havde leveret i én sæson i europæisk fodbold, men Luís Suárez gjorde hurtigt tvivlen til skamme, da han scorede i sin ligadebut for den hollandske klub og fulgte op med yderligere to scoringer i sin første kamp på hjemmebane. Alt i alt endte han med at score 17 gange i 33 ligakampe i sin første sæson, og der var ikke længere tvivl om hans talent.

Skiftet til Ajax var en bragende succes, og da han forlod klubben, stod angriberen med en statistik, der sagde 111 mål i 159 kampe for den hollandske klub. Imponerende tal for en angriber, der blot havde spillet én sæson i europæisk fodbold, inden han skiftede til klubben.

Især Suárez' tredje sæson i klubben var imponerende. Martin Jol havde overtaget trænerposten, og en af hans første beslutninger var at gøre sin uruguayanske angriber til anfører. Og det skulle vise sig at være en god beslutning. Angriberen sparkede mål ind på samlebånd og endte sæsonen med 49 scoringer og 17 oplæg i blot 48 kampe.

Det begyndte efterhånden at gå op for resten af fodboldverdenen, at Luís Suárez var en angriber, der var værd at holde øje med, og det var kun et spørgsmål om tid, før Ajax kunne blive nødt til at lade ham gå. Den tid kom i januar 2011, da Liverpool meldte sin interesse. Suárez gjorde det klart for Ajax, at han igen var klar til at prøve sig af på et højere niveau, og klubben endte med at sælge sin stjerne for omkring 200 mio. kroner.


Merseyside kaldte
På transfervinduets sidste dag i januar 2011 tog Suárez turen til Merseyside, hvor Liverpool gjorde ham til sit dyreste indkøb nogensinde (indtil man senere samme dag købte Andy Carroll). Forventningerne var enorme til deres nye angriber, der tre dage senere havde mulighed for at få debut mod Stoke. Suárez havde dog ikke spillet i omkring en måned, og han måtte derfor tage til takke med en plads på bænken. Da uret rundede 63 minutter, og stillingen var 1-0 til Liverpool, sendte Kenny Dalglish sin nye mand i aktion. Suárez trådte ind på banen, og på den halve time viste han, hvorfor klubben havde smidt mange penge efter ham. Han var konstant med i spillet og fik også scoret sit første mål. En ny helt på Anfield var født.

Suarez var en succes på Anfield fra første sekund, og han var elsket med det samme. Han fik hurtigt sin egen sang, og selv om det kneb med kynismen foran målet, så leverede han den ene store præstation efter den anden i den røde trøje. Hans første halvanden sæson hos Merseyside-klubben bød på 15 scoringer i Premier League, men Liverpools fans skulle hurtigt opdage, at der var meget mere i vente fra Suárez.

Brendan Rodgers erstattede Kenny Dalglish som manager inden sæsonen 2012-13, og Luís Suárez underskrev en ny aftale med Liverpool. Forventningerne var store til de rødklædte fra Merseyside. Sæsonen blev dog ingen succes for klubben, der blot endte på en skuffende syvendeplads, men det havde intet at gøre med Suárez' manglede præstationer. Angriberen endte sæsonen på 23 scoringer i Premier League, hvilket var nok til at give ham andenpladsen på topscorerlisten - en titel han kunne have vundet, hvis det ikke var for den skandale, han sluttede sæsonen af med.

Suarez valgte nemlig at sætte tænderne i Chelseas Branislav Ivanovic og blev idømt ti kampes karantæne, og det lignede pludseligt, at han havde spillet sin sidste kamp for Liverpool. Da sommerens transfervindue åbnede, gjorde Luís Suárez det nemlig klart, at han ikke havde intentioner om at fortsætte i klubben. Det blev en af de længste transfervinduer for Liverpools fans, der på den ene side ikke ønskede at se Suárez forlade klubben, men man ønskede heller ikke en utilfreds spiller på holdet. Efter en lang sommer med rygter, modstridende kommentarer i medierne og problemer med en klausul gjorde Liverpool det dog helt klart, at Suárez på ingen måde fik lov til at forlade dem. I sommeren 2014 skiftede han dog til Barcelona - efter en ny bide-episode.


Kontroverserne
Fodboldstøvlerne har tit talt for Luís Suárez, der med dem har spillet sig op blandt verdens absolut bedste fodboldspillere. Desværre for ham er støvlerne ikke det eneste, der har givet angriberen omtale i medierne, hvor både tænder og flere andre ting gentagende gange har givet ham problemer. Temperamentet har altid været et problem for Luís Suárez, der som 15-årig blev udvist for sit ungdomshold, da han nikkede dommeren en skalle. Disse kontroverser har fulgt ham hele karrieren igennem, og det har givet ham tilnavn som kannibal, snyder og racist.

Til VM i 2010 var Suárez for alvor i mediernes søgelys for første gang, og det var ikke, fordi han leverede en god slutrunde. I kvartfinalen mod Ghana valgte angriberen at tage bolden bevidst med hånden på målstregen, hvilket resulterede i en udvisning af uruguayaneren, der efterfølgende blev spottet i en vild jubel, da modstanderne brændte straffesparket. Uruguay gik videre, og selv om han blev en national helt i hjemlandet, så var fodboldverdenen ikke enig i det billede.

Det tog heller ikke mange måneder, før Suárez igen kom i omverdenens søgelys. Denne gang var det tænderne, der gav problemer, da angriberen satte dem i skulderen på PSV-spilleren Otman Bakkal og blev tildelt en karantæne på syv kampe. Kort efter skiftede Suárez til Liverpool, og det var derfor hans sidste aktion for den hollandske storklub.

Mens han gentagende gange blev jagtet i det engelske medier for film og diverse småting, så skulle der gå yderligere et år, før han for alvor igen kom i problemer. Denne gang blev han dømt for racistiske ytringer mod Manchester Uniteds Patrice Evra. Beskyldninger, som han den dag i dag stadig afviser, og selv om han modtog massiv støtte fra holdkammerater, Liverpool og sit hjemland, så blev han idømt otte kampes karantæne. Karantænen endte dog på ni spilledage, da han fik en ekstra kamp for at vise Fulhams fans en helt bestemt finger. Sagen var dog ikke slut der, for da Patrice Evra og Luís Suárez igen stod over for hinanden, nægtede angriberen at give hånden til Manchester Uniteds back, hvilket igen bragte angriberen i problemer.

Angriberen var dog ikke færdig med at skabe problemer for sig selv, da han sluttede sæsonen 2012-13 af med at sætte tænderne i endnu en spiller. Denne gang var det Chelseas Branislav Ivanovic, der var modtageren af det bid, der endte med at koste Luís Suárez ti kampe på sidelinjen.

Men selv om det til tider kan virke som om, at angriberen er sindssyg, så er han en helt anden person, når han ikke har trukket i fodboldtøjet og løber rundt på det grønne græs.


Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Liverpools fans skylder formentligt en stor tak til Luís Suárez' kone, Sofia. Ikke kun fordi hun fik angriberen til at falde til ro som ungdomsspiller, men fordi hun har fået angriberen til at falde til ro igen. Uruguayaneren har afsløret flere gange, at hun ikke er tilfreds med at se ham spille fodbold, fordi han opfører sig som en sindssyg person. Og når han gør det, så er hun ikke bleg for at sige noget til ham.

- Hun er meget hård ved mig. Hun skælder mig ud, når jeg ikke opfører mig ordentligt på banen. Jeg vil faktisk hellere skældes ud af Brendan Rodgers end hende, for Brendan er mere forsigtig, når han siger tingene til mig, har Suárez tidligere sagt til Daily Mail.

Det virker til, at hans kones råd har hjulpet, for det er efterhånden noget tid siden, at angriberen har været i problemer i store problemer på fodboldbanen, men den provokerende stil har han stadigvæk. Han er faldet mere til ro, men faktisk har han længe været en rolig person udenfor det grønne græs.

- Sofia siger altid, at folk må tro, at jeg er sindssyg, når de ser mig på fodboldbanen. Folk vil tro, at jeg opfører mig sådan derhjemme også, men der er jeg selvfølgeligt helt anderledes. Jeg er helt rolig, men hun er ikke sikker på, at fok ved det, fortalte Suárez i det samme interview.

De færre kontroverser har uden tvivl gjort angriberen til en bedre fodboldspiller, og i sommeren 2014 kunne han lave drømmeskiftet til Barcelona, men det varede lidt, inden han kom i kamp, for han fik en lang karantæne, efter han nok engang havde brugt tandsættet forkert og havde bidt Giorgio Chiellini til VM-slutrunden.

Efter denne lidt brogede start i Catalonien kom der historisk gode tider for FC Barcelona, hvor han blev en vigtig del af den legendariske angrebstrio – MSN. I sommer blev Neymar solgt til PSG, men på Bernabéu lille juleaften var der ingen, der talte om afsavnet af den brasilianske superangriber. Dertil var Lionel Messi – og Suárez – simpelthen for gode… jah… man fristes til at hævde, at der er bid i dem.Podcast

Podcast - 10 forudsigelser for 2018/2019

Podcast - United, Jose og klasse-mangel

Podcast - N'Doye, Kabongo og Superliga

Podcast - Ronaldo, Lemar og Hazard

Podcast - Den kolde langside

Podcast - det smukke spil/store følelser

Podcast - VM, krig og kokain

Podcast - Delaney's skifte til Dortmund

Podcast - VM-optakt del 2

Podcast - VM optakt del 1

Podcast - mesterskabskampen

Podcast - Sæsonafrunding

Podcast - Christian Eriksen

Podcast - Ti største talenter

Podcast - verdens 29 største talenter

Podcast - hvad er der galt i Madrid?

Podcast - strejkende spillere

Podcast - De 10 bedste

Podcast - Toppen af Isbjerget

Podcast - Trænerspecial

Podcast - trænerfyringer

Podcast - Andrea Pirlo

Podcast - den afgørende spiller..

Podcast - Powerranking

Podcast - Barcelona del 3

Podcast - Barcelona del 2

Podcast - Klubben Cruyff byggede

Podcast - Manchester United (del 2)

Podcast - Genrejsningen af Man. United

Podcast - når spillere strejker

Podcast - Monaco

Podcast - Andre Riel

Podcast - Messis massakre

Podcast - Hvorfor blev Neymar så dyr?

Podcast - PL-transferspecial

Podcast - Arsenals ned- og FCN's optur

Podcast - Manchester United

Bundesliga-start 2018/19

Der Untergang

Özil og Erdogan – mere end et billede

Timo Werner – ”Rakete” og tysk håb

Bundesligaen - hold øje med

Leverkusen forlænger med stortalent

Schalke 04 henter back i Lille

James Rodríguez – se lo Curra

Manuel Neuer - Fra hadet til elsket

Vidste du om… Shinji Kagawa

Vidste du om… Mario Götze

Magasin-artikler
Allegri – og de mange legoklodser
Juventus-træneren har nok engang rystet posen i Torino. Det har han gjort ofte før, og det ender altid med, at han vinder.
I de sidste fire sæsoner har Juventus vundet ”The Double” i Italien, men nu virker det ikke længere til at være nok. Torino-klubben har hentet Champions League-historiens mest scorende og vindende spiller i form af Cristiano Ronaldo med det formål at opnå succes i Europa. Op til sæsonstarten sagde præsidenten Andrea Agnelli til klubbens egen tv-station:

- Champions League er nødt til at være vores mål i denne sæson. Det skal være Champions League, det skal være Scudetto'en, og det skal være Coppa Italia. I år er vi nødt til at sætte et mål om at vinde alt.

Men har Juventus også noget at bygge disse høje målsætninger på? Her følger Indkast.dk's bud på idealopstillingen for Juventus i den kommende sæson:Såfremt, at det er idealopstillingen for Juventus, giver det næsten en skræmmende bænk, hvor spillere som Mandžukić, Cuadrado, Bernadeschi, Khedira, Barzagli, Benatia og De Sciglio kan komme til at sidde meget. Det sker samtidigt med, at ”Den gamle Dame” i sommerpause sagde ”Ciao” til Mattia Caldara, Rolando Mandragora, Gonzalo Higuaín, Stephan Licthsteiner, Claudio Marchisio og Gianluigi Buffon.

Så der har været voldsomme udskiftninger hos Torino-klubben, og kigger man på denne idealopstilling fra 2016/17 – så har der været grotesk store udskiftninger på bare to år.Men det er faktisk ikke noget nyt, for kigger man yderligere to år tilbage til dengang, hvor Massimiliano Allegri tiltrådte i Juventus, var der også dengang store ændringer. Prøv blot at sammenligne ovennævnte 2016/17-idealopstilling med den fra 2014/15:Men det er ikke kun i idealopstillingen, at Massimiliano Allegri har ændret meget – for denne har faktisk været fyldende. Den succesbelagte træner har nemlig lavet masser af udskiftninger fra kamp til kamp. Dette har været måden, hvorpå han har skabt et mesterhold, der i sommerpausen blev forstærket med selveste Cristiano Ronaldo og den tilbagevendte Leonardo Bonucci.

Kigger Juventus sig over skulderen fra stillingen fra sidste sæson, så har Napoli, Roma og Inter – sidste sæsons nummer to, tre og fire – oprustet kraftigt til denne sæson med spillere som Fabian Ruiz, Simone Verdi, Kevin Malcuit, Javier Pastore, Steven N'Zonzi, Justin Kluivert, Robin Olsen, Gregoire Defrei, Lautaro Martínez, Radja Nainggolan, Stefan de Vrij og Sime Vrsalijko.

Så Allegri skal lægge sine ”legoklodser” rigtigt på taktik-tavlen i år, hvis ikke de skal blive truet af holdene under dem. Men glem nu ikke, at i skyggen af Ronaldo er Juventus også blevet forstærket med den bundsolide midtbanespiller Emre Can og Joao Cancelo, som Juventus betalte 350 millioner kroner for hos Valencia. Ganske mange penge for en højre back. Det ligner pokaler til Juventus, men er det nok til en europæisk triumf?


Læs hele artiklen
Transferkampen: Klopp vs. Mourinho
Jürgen Klopp og Jose Mourinho er rivaler i Premier League såvel som på transfermarkedet. Her ser vi på, hvor meget de to managers har brugt på transfers i tidens løb.
- Andre klubber kan gå ud, bruge mange penge og få spillere i verdensklasse. (…) Jeg vil gøre det anderledes. Jeg ville endda gøre det anderledes, hvis jeg kunne bruge den slags penge.

Sådan sagde Liverpool-manager Jürgen Klopp i sommeren 2016, da Manchester City og Manchester United havde købt henholdsvis John Stones og Paul Pogba. John Stones kostede dengang Manchester City i omegnen af 415 millioner kroner, hvilket gjorde ham til den dyreste forsvarsspiller, der nogensinde var blevet handlet. Der er dog løbet meget vand i åen, siden den tyske manager understregede, at han ikke ville bruge mange penge, selvom han så havde dem.

Et år senere var det således Jürgen Klopp og Liverpool, som overgik Manchester City og blev ejere af den dyreste forsvarsspiller, der til dato er blevet handlet. Virgil van Dijk blev således købt i Southampton for omkring 580 millioner kroner.

Herefter gik der et år, før Jürgen Klopp og Liverpool blev ejere af den dyreste målmand, der nogensinde var blevet handlet. I det netop overståede engelske transfervindue betalte Jürgen Klopp og Liverpool omkring 465 millioner kroner for AS Romas brasilianske landsholdsmålmand, Alisson Becker. Rekorden for at have købt den dyreste målmand nogensinde blev dog overgået i samme transfervindue, da Chelsea købte Kepa Arrizabalaga i Athletic Bilbao for i underkanten af 600 millioner kroner.

Jürgen Klopps fejde med Jose Mourinho

Der er en naturlig rivalisering mellem Jürgen Klopp og Jose Mourinho, fordi de står i spidsen for hver deres topklub i Premier League. Rivaliseringen kommer også til udtryk på transferfronten, hvor de to managers fra tid til anden har langet ud efter hinanden. I forbindelse med det netop overståede var det dog Jürgen Klopp, der måtte stå på mål for det meste.

Jürgen Klopp købte fire spillere i løbet af sommerens transfervindue: Alisson Becker, Naby Keïta, Fabinho og Xherdan Shaqiri. I alt betalte Liverpool 1,35 milliard for de fire sommerforstærkninger, mens Jose Mourinho og Manchester United har brugt en hel del mindre – faktisk under halvt så meget. ”The Red Devils” købte tre spillere i løbet af sommerens transfervindue: Fred, Diogo Dalot og målmanden Lee Grant. De tre sommerforstærkninger har kostet Manchester United i overkanten af 615 millioner kroner.

- Andre klubber, som vi konkurrerer med, er rigtig stærke. Enten har de allerede fantastiske hold og trupper såsom Chelsea, Tottenham, Manchester City. Andre klubber investerer massivt som for eksempel Liverpool, der køber alt og alle.

Sådan sagde Jose Mourinho i 11. time af det engelske transfervindue. Han opfordrede samtidig ledelsen i Manchester United til at forstærke truppen, inden sæsonen blev sparket i gang, ellers ville Manchester-klubben ifølge den portugisiske manager gå en svær sæson i møde. En af disse forstærkninger var ifølge rygterne Atlético Madrids forsvarsgeneral Diego Godin, men denne transfer løb ud i sandet, inden transfervinduet smækkede i. Meget kunne derfor tyde på, at Manchester United har taget hul på en svær sæson.

Forbrug alt i alt

Jürgen Klopp overtog manager-rollen i Liverpool i oktober 2015, mens Jose Mourinho blev præsenteret som ny Manchester United-manager i maj 2016. Hvis man ser på, hvor meget de to klubber har brugt siden maj 2016, så har Liverpool ganske vist brugt mest. I den forbindelse kan man dog have in mente, at Manchester United fik både Alexis Sánchez og Zlatan Ibrahimović kvit og frit.

Liverpool har i alt brugt 3,445 milliarder kroner siden sommeren 2016. Manchester United har derimod brugt 3,285 milliarder kroner siden sommeren 2016. Liverpools forspring på 160 millioner kroner bliver dog udvisket, når man ser på, hvor meget de to klubber har tjent på transfers siden 2016. Liverpool har solgt spillere for 2,425 milliarder kroner siden sommeren 2016, mens Manchester United i samme periode har solgt spillere for knap 715 millioner kroner. Udregningen betyder, at Liverpool har haft et nettoforbrug på 1,020 milliard kroner siden sommeren 2016, mens Manchester Uniteds nettoforbrug i samme periode beløber sig til 2,570 milliard.

Kilder: Sky Sports, Transfermarkt, Mirror, Guardian og Standard.
Læs hele artiklen
Se alle magasin-artikler her
Profiler
Vinicius Jr. – med Neymar hvis Gud vil
Der er masser af mystik omkring denne unge brasilianer… bliver han den næste Neymar - eller er det mere den næste Martin Ødegaard?
Masser af 16-årige over hele verden har en drøm om at spille for Real Madrid, og det var ikke anderledes for Vinicius Jr. Men modsat mange andre teenagere, så underskrev han faktisk en drømmekontrakt med ”Konge-klubben”, da han var teenager.

Forinden havde Real Madrid misset chancen for at hente Neymar, der i stedet var taget til Barcelona fra Brasilien i en ung alder. Dette ønskede Real Madrid ikke skulle ske igen, og derfor tog de ingen chancer og underskrev tidligt en kontrakt med Vinicius Jr.

Alene denne historie gør, at han meget vel vil blive ”Den næste Neymar”, for der er tale om noget helt unikt i begge tilfælde. Allerede da Vinicius Jr. var 10 år gammel sloges agenterne om at få lov til at repræsentere ham, men på trods af alt hysteri omkring ham, virker det ikke til, at polemikken har ramt den unge sydamerikaner. Udadtil fremstår han meget jordbunden, høflig samt meget moden. Ved hans første pressemøde – og uden, at han havde spillet en eneste seniorkamp for Flamengo - sagde han:

- Jeg ved godt, at jeg stadigvæk ikke er nogen, og jeg har heller ikke bedrevet noget endnu.

Noget kom han dog til at bedrive ret hurtigt… Blot 16 år var han, da han fik debut for Flamengo, og han blev kåret til den bedste spiller til de sydamerikaske mesterskaber for U/17-hold, efter han havde lavet syv mål og var stærkt medvirkende til, at Brasilien vandt turneringen. Få måneder efter havde Real Madrid underskrevet en kontrakt med ham, hvilket kostede den spanske hovedstadsklub omkring 400 millioner kroner.


Fra tarvelig forstad til Santiago Bernabéu
Vinicius Jr. er født i starten af dette årtusindende i Sao Goncalo, som er en af de tarvelige forstæder til Rio de Janeiro. Han blev tilknyttet Flamengos ungdomsafdeling allerede, da han var fem år. Elleve år senere underskrev Real Madrid kontrakten med ham, selvom han først måtte spille for klubben næsten to år senere. Her blev han forenet med landsmændene Casemiro og Marcelo, men det var nu en anden spiller, som han glædede sig til at spille sammen med:

- Hvis gud ønsker det, så kommer Neymar og jeg til at spille sammen i Real Madrid. Jeg kunne virkelig godt tænke mig, at Neymar skiftede til Real Madrid. Han er mit idol, og det vil være en drøm at spille ved siden af ham, skulle Vinicius Jr. havde sat til FourFourTwo.

Noget af en omvæltning for knægten med den hårde krimielle opvækst at tale om Neymar og Real Madrid – på verdens største fodboldscene. Sammen med dette følger naturligvis også gigantiske forventninger, og det er ikke alle, der kan klare de forventninger, der følger med dette talent. Real Madrid har jo tidligere hentet stortalentet Martin Ødegaard, men han er nu udlejet til Heerenveen, hvor han end ikke starter regelmæssigt.

Udover det gigantiske pres der følger med sådant et drømmeskifte, så har Vinicius Jr. også været udsat for flere racistiske oplevelser – blandt andet to gange, hvor Flamengo har spillet imod Botafogo. Dette kommer han sikkert ikke til at opleve i Real Madrid og i Europa, da UEFA har haft solid succes med deres racisme-kampagne.


Ronaldo og mere Neymar
Da Real Madrid skulle præsentere Vinicius Jr., var den brasilianske Ronaldo med under hele seancen, hvilket gjorde, at junior virkede endnu mere benovet, men hvordan kunne knægten være andet?

Mundlarm var han dog ikke, og han slog blandt andet fast, at han var taget til Real Madrid for at vinde trofæer, men denne gang talte han ikke så meget om landsmanden og idolet Neymar. Journalisterne forsøgte ellers, for det virker så oplagt, da der er så mange sammenlignende punkter. Vidste du f.eks.

- at Neymar underskrev sin første kontrakt som 14-årig, mens Vinicius Jr. var et par år ældre, men at sidstnævntes løn var 50 % højere i den første kontrakt.

- at Neymar var over 17 år, da han debuterede som senior-spiller, mens Vinicius Jr. var tre måneder yngre.

- at Viniciur Jr. også var noget yngre end Neymar, da han lavede sit første mål i Copa Libertadores, og at Viniciur Jr. efter 1.500 minutter som professionel havde scoret flere mål end Neymar.

- at Vinicius Jr. har lavet langt flere mål end Neymar på det brasilianske U/17-landshold.

Nu skal fremtiden afgøre, om de to brasilianske fodboldtalenter kommer til at spille sammen – Vinicius Jr. mener, at det er noget, som gud må hjælpe med – vi andre håber bare!

Læs hele artiklen
Alisson – Verdens dyreste målmand
Er den brasilianske keeper Liverpools næste ”Flying Pig”?
I forbindelse med ”Merseyside-derby” i 2015 valgte BBC at interviewe tilfældige ældre folk på gaden, og spurgte dem, om de kunne huske den legendariske kamp på Goodison Park i 1967.

- Huske det? Jeg spillede i den kamp, var svaret fra Tommy Lawrence, da han blev spurgt.

”The Flying Pig”, som den legendariske Liverpool-målmand Lawrence blev kaldt, spillede en vigtig rolle på mesterholdet fra 1963/44 og 65/66, men døde desværre for kort tid siden, men gad vide hvad den tidligere målmand ville have sagt til, at Liverpool har købt Alison Ramses Becker i Roma for 600 millioner kroner.

Lawrence spillede i en tid, hvor målmændene ikke var særlig højt værdsat – sådan er det ikke længere. Men dette er også et billede på fodboldens vanvittige udvikling. En anden Liverpool-legende Ray Clemence kostede 160.000 kroner, og for blot 11 år siden slog Sunderland den britiske målmandsrekord ved at købe Craig Gordon af Hearts for 75 millioner kroner.

De 600 millioner kroner er hysterisk mange penge for en målmand, der for tre måneder siden som Roma-spiller lod Liverpool lave syv mål i de to Champions League-semifinaler, men netop denne turnering blev helt afgørende for, at den brasilianske keeper havnede i Nordengland.

For var det ikke for Loris Karius vanvittige drop i finale-nederlaget til Real Madrid, så er det ikke sikkert, at Jürgen Kloop havde ønsket at bruge så mange penge på en ny målmand, efter manageren i samme transfer-vindue havde brugt store summer på Naby Keita, Fabinho og Xherdan Shaqiri.

Ingen af de syv mål, som Liverpool scorede i de føromtalte semifinaler, var drop af Alisson, men omvendt var han heller ikke tæt på at tage nogle af afslutningerne, og han lignede i de kampe ikke verdens dyreste. På trods af det er han førstevalget på det brasilianske landshold foran Manchester Citys højtprofilerede Ederson, som har stået rigtig stærkt i Premier League. Netop Ederson blev i sommeren 2017 verdens dyreste målmand, da han skiftede fra Benfica til City, men kun for halvdelen af Alissons pris.

At verdens to dyreste målmænd skulle komme fra Brasilien, er næsten naturstridigt, da den fodboldglade nation ikke har særlig stolte traditioner på den position af banen. Ikke mange taler om målmændene fra VM-vinderne fra 1970 og 1982 – men de sidste 25 år har der været en opadgående kurve for niveauet. Claudio Taffarel var stærk i 1994, og senere nåede både Nelson Dida og Julio Cesar at vinde Champions League.


Sex-symbolet elsker at spille guitar og drikke the
Alisson er trådt ud af Taffarel, Dida og Cesars skygge. Dette er sket ved, at han de sidste par år har truet Gianluigi Buffon om pladsen som den bedste Serie A-keeper. Alisson kom til Roma i sommeren 2016 for 50 millioner kroner – altså under en tiendedel af hvad Liverpool betalte for ham. Forinden havde han fået debut på det brasilianske landshold samt vundet priser med forskellige brasilianske ungdomslandshold.

I 2017/18 spillede Alisson rigtig godt for Roma, der forinden havde set Francesco Totti og Mohamed Salah stoppe i den italienske hovedstadsklub. Netop sidstnævnte og den gamle holdkammerat Salah skulle have overtalt Alisson til at tage til Liverpool, selvom Roma endte op i den føromtalte Champions League-semifinale for første gang siden 1984. 2017/18 blev gennembrudssæsonen for Alisson, og specielt i kampene imod Atlético Madrid og Napoli viste han høj klasse, men også flere gange stor fysisk styrke – som kan blive altafgørende i Premier League for den 193 cm høje keeper. Derudover har Alisson flere gange vist, at teknikken med de brasilianske fødderne ikke fejler noget.

Privat er Alisson en meget sky person, og han tilbringer det meste af sin fritid med at spille guitar, drikke the og være sammen med sin kone, der er doktor, og deres datter. Til SportsWeek har han tidligere sagt:

- Min kone blev i Brasilien for at gøre sine studier færdige. Og hvis jeg bliver skadet, er det altså bedre at være gift med en doktor end en model.

I Brasilien har Alisson udviklet sig til at være lidt af et sex-symbol, hvilket han også kommenterede på:

- Efter en landskamp tog alle spillerne på en restaurant, hvor der var en masse kvinder, der forsøgte at komme i nærheden af os. Et par stykker af dem jagtede nærmest mig, men det fik min kone blokkeret.

Så umiddelbart skal Anfield ikke starte med at kalde Alisson for ”Flying PIG”…

Læs hele artiklen
Se alle profil-artikler her
Ledere
Mourinhos mønster gentager sig…
Indkast.dk har kigget dybt ned i Jose Mourinhos karriere, og historien fra de sidste 16 år gentager sig – på en næsten skræmmende måde… Se blot her:
Overtager en klub på vej i krise eller midt i en mindre krise
Porto fra 2002-04:
Da han kom til klubben i januar, var de lige blevet slået ud af pokalturneringen, og holdet var blot på femtepladsen i ligaen.

Chelsea fra 2004-07:
Mourinho afløste Claudio Ranieri, efter klubben var sluttet på andenpladsen, men også efter den skuffende Champions League-exit til Monaco.

Inter fra 2008-10:
Roberto Mancini havde sikret klubben mesterskabet, men de led også et trist overraskende Champions League-stop.

Real Madrid fra 2010-13:
Sæsonen forinden sluttede ”Konge-klubben” blot på andenpladsen og var end ikke blandt de sidste 16 i Champions League – derudover havde Real Madrid også lige tabt til lilleputholdet Alcorcon i den spanske pokalturnering.

Chelsea fra 2013-15
Forinden var London-holdet sluttet på tredjepladsen, men igen kom han til en klub, der havde skuffet forinden i Champions League.

Manchester United fra 2016:
Sluttede sæsonen før på en femteplads med Louis van Gaal som manager.


Forbedrer straks klubbens resultater
Porto fra 2002-04:
Mourinho vandt 11 af de første 15 ligakampe.

Chelsea fra 2004-07:
Første sæson vandt holdet mesterskabet med 95 point.

Inter fra 2008-10:
Mourinho vandt i første sæson det italienske mesterskab og kom i Champions League-kvartfinalen.

Real Madrid fra 2010-13:
Sluttede kun på andenpladsen i La Liga, men vandt den spanske pokaltitel og kom i Champions League-semifinalen.

Chelsea fra 2013-15
Sluttede på tredjepladsen, men kom også i Champions League-semifinalen.

Manchester United fra 2016:
Havde en skuffende sæson i Premier League, men vandt Europa League, og den triumf gav en plads i Champions League.Bruger mange penge på en angriber
Porto fra 2002-04:
Den succesbelagte Derlei kom til klubben fra Uniao de Leiria.

Chelsea fra 2004-07:
Didier Drogba kom fra Marseille.

Inter fra 2008-10:
Diego Milito og Samuel Eto'o blev hentet til klubben.

Real Madrid fra 2010-13:
Hentede Mesut Özil i Werder Bremen.

Chelsea fra 2013-15
Købte Diego Costa i Atlético Madrid.

Manchester United fra 2016:
Romelu Lukaku blev hentet i Everton.Henter spillere, som han tidligere har arbejdet med
Porto fra 2002-04:
Føromtalte Derlei og Nuno Valente havde Mourinho trænet i Leiria. Derudover ankom Maniche og Edgaras Jankaukas fra Mourinhos tidligere klub - Benfica.

Chelsea fra 2004-07:
Ricardo Carvalho og Paulo Ferreira kom fra Porto – samt Maniche på lån fra Dynamo Moskva.

Inter fra 2008-10:
Hernan Crespo blev hentet i Chelsea.

Real Madrid fra 2010-13:
Carvalho kom fra Chelsea, hvor Michael Essien blev lånt.

Chelsea fra 2013-15
Eto'o kom fra Anzhi og Drogba fra Galatasaray.

Manchester United fra 2016:
Zlatan Ibrahimović og Nemaja Matić kom begge til Mourinhos hold.Efter anden sæson begynder det at ulme lidt
Porto fra 2002-04:
Mourinho begyndte at tale om større klubber, og at han havde store ambitioner.

Chelsea fra 2004-07:
Ifølge rygterne var der intern ballade mellem Mourinho og Frank Arnesen.

Inter fra 2008-10:
Talte offentligt om et muligt skifte til Real Madrid.

Real Madrid fra 2010-13:
Mourinho blev uvenner med klublegenderne Sergio Ramos og Iker Casillas.

Chelsea fra 2013-15
Pludselig blev Eva Carneiro gjort til verdens mest kendte fysioterapeut, da hun tilså en Chelsea-spiller på et upassende tidspunkt for Mourinho.

Manchester United fra 2016:
Træningsturen i sommeren 2018 til USA blev åbningen på en masse ballade med Jose Mourinho, efter den kontroversielle manager stortset var utilfreds med alt i klubben - blandt andet talentudviklingen, manglende indkøb, anføreren Antonio Valencia var ikke i form og Anthony Martial ønskede at tilbringe for meget tid med sit nyfødte barn.


Forlader klubben efter ballade
Porto fra 2002-04:
Vandt Champions League med klubben, men Porto protesterede over Chelseas ulovlige kontakt til Mourinho.

Chelsea fra 2004-07:
Forlod London i september 2007 efter uenighed med klubben, selvom de vandt FA og Liga-cuppen sæsonen før.

Inter fra 2008-10:
Forlod Inter og de fik en rekordstor kompensation af Real Madrid.

Real Madrid fra 2010-13:
Mourinho forlod Real Madrid efter tre år i klubben, som han selv beskrev som den værste periode i sit liv.

Chelsea fra 2013-15
Forlod klubben, efter han havde sagt, at spillerne havde ”forrådt” ham.

Manchester United fra 2016:
?
Læs hele lederen
Derfor glæder Indkast sig til ny sæson
Redaktionen har samlet nogle indtryk… og stillet nogle spørgsmål.
- Leverer Niko Kovac i Bayern München?


- Vender Morten "Duncan" Rasmussen tilbage til Superligaen?


- Får vi en afgørende Thomas Delaney at se i Dortmund?


- Hvor længe kan FCK holde på Viktor Fischer?


- Kan Vejle finde sig til rette i Superligaen efter mange års fravær?


- Ny Arsenal-æra… kan Unai Emery efterfølge Arsène Wenger?


- Kan de oprustende Milano-hold true Juventus i Serie A?


- Ryan Sessognon i Premier League – bliver han i Fulham?


- Buffon i Paris. Var det nogle år for sent?


- Får Brøndby deres guld?


- Løfter Gareth Bale sit niveau, når CR7 ikke længere er i Madrid?


- Pierre-Emerick Aubameyang scorede 10 mål i 13 Premier League-kampe i sidste sæson. Kan han gøre noget, der minder om dette?


- Riyad Mahrez i Manchester City… på den offensive midtbane råder Pep Guardiola i forvejen over Bernando Silva, Kevin De Bruyne, David Silva, Leroy Sane og Raheem Sterling. Hvem bliver ”Sorte Per”?


- Everton har hentet den meget spændende Richarlison. Bliver han endnu bedre efter skiftet væk fra Watford?


- Frank Lampard som manager i Derby og Steven Gerrard i Glasgow Rangers. Har de managerpotentiale?


- Real Madrid-fansene har ventet flere år på, at Vinicius Junior kom til Madrid – hvad kan han egentligt?


- Mikkel Qvist og de lange indkast. Får Horsens' meterkaster annulleret et mål, fordi han kaster kuglen direkte i nettet?


- Gamle Ronaldo hos ”Den gamle Dame”. Kun to spillere har scoret over 30 mål i de sidste 59 Serie A-sæsoner. Ronaldo har gjort det seks ud af de otte sæsoner i Real Madrid. Kan han gøre det igen?


- Der kommer et nyt ”White Hart Lane”. Er det derfor, at Tottenham er så stille på transfermarkedet?


- Bliver det sæsonen, hvor PSG slår igennem i Champions League?


- Hvem skal Real Madrid købe som afløser for Ronaldo? Bliver det Hazard, Mbappé eller Neymar? Eller skal den nuværende trup udfylde hullet?


- Philippe Coutinho i Barcelona. Får brasilianeren Barca-fansene til at glemme Iniesta for en stund?


- Hvordan klarer den blot 22-årige Thomas Lemar sig i galehuset Atlético Madrid?


- Naby Keita har fået nr. 8 i Liverpool. Kommer han til at minde om Steven Gerrard?


- Har Alisson virkelig kvaliteterne til at være verdens dyreste målmand. Han kostede Liverpool dobbelt så meget, som Manchester City i sidste sæson betalte for Ederson, som på daværende tidspunkt var verdens dyreste målmand. Er han pengene værd?


- Er der fire mestre blandt disse seks: Bayern München, FCK, PSG, Manchester City, Juventus og Barcelona?
Læs hele lederen
Se alle leder-artikler her

Video

Artikel ikon Vanvittig aktion af Rooney i MLS Teaser: Premier League er tilbage! Artikel ikon VM-abstinenser? Se alle 48 mål her Artikel ikon Džeko: Mine bedste mål i CL Artikel ikon Se flere

Den pudsige

Artikel ikon Ugens hold fra Premier League Det dyreste indkøbte PL-hold Artikel ikon Fra VM til GPS-stemme Artikel ikon Tidligere Barça-stjerne står uden klub Artikel ikon Se flere

Toplister

Artikel ikon Top 10: Bedste Premier League-indkøb Top 10: Flest afleveringer i PL-åbning Artikel ikon Top 20: Længstsiddende PL-managere Artikel ikon Top 10: Sommerens dyreste PL-indkøb Artikel ikon Se flere

Spil

Artikel ikon Tre VM-spilforslag Spilforslag: VM-åbningskampen Artikel ikon Spilforslag fra LaLiga2 Artikel ikon Spilforslag: Danmark vinder luftkrigen Artikel ikon Se flere

Bøger

Artikel ikon Özil - fra skudlinjen Fodboldsvindleren - Stjerneangriberen Artikel ikon Fuld Fart Frem - Jürgen Klopp Artikel ikon Anmeldelse: Fodboldholdet Artikel ikon Se flere

Historisk

Artikel ikon Mourinhos karriere fra 2001–2018 Chelsea-managere siden 2004 Artikel ikon Hvordan klarer PL-oprykkere sig? Artikel ikon De sidste ti VM-finaler Artikel ikon Se flere

Rygter

Artikel ikon AC Milan forlænger med Cutrone Mandagens engelske rygter Artikel ikon Sports-direktør: Han skifter i morgen Artikel ikon Medie: PSG vil handle videre Artikel ikon Se flere

Vidste du om ...

Artikel ikon Vidste du om ...
Kylian Mbappé
Vidste du om ... Lionel Messi Artikel ikon Vidste du om ... Cristiano Ronaldo Artikel ikon Vidste du om ... Joe Cole Artikel ikon Se flere

Statistik

Artikel ikon Mitrovic – i Fulham og Newcastle Hvem bliver topscorer? Artikel ikon Agüero jagter Rush & co. Artikel ikon Otte PL-debutanter - i målet Artikel ikon Se flere

Optakter

Artikel ikon Optakt: Valencia - Atlético Madrid Optakt: Chelsea - Arsenal Artikel ikon Optakt: Frankrig - Kroatien Artikel ikon Optakt: Kroatien - England Artikel ikon Se flere

Startopstillinger

Artikel ikon Startopstillinger: Chelsea - Arsenal Startopstillinger: Real – Atlético Artikel ikon Startopstillinger: Randers - AGF Artikel ikon Startopstillinger: Arsenal - Man. City Artikel ikon Se flere

Kampreferater

Artikel ikon Liverpool fik overtalssejr i London Wass-oplæg da Valencia og Atlético delte Artikel ikon AC Horsens og AaB tog et point hver Artikel ikon Wass startdebuterer i storkamp Artikel ikon Se flere