Det læser de besøgende på INDKAST lige nu

Simon Bækmark

Joshua John - flyvende hollænder

Hurtigløberen Joshua John er landet vellykket i FC Nordsjælland, og kan han fortsætte den imponerende målstime, bliver dansk fodbold formentligt en hurtig mellemlanding i hollænderens karriere.
I FC Nordsjællands 6-1 sejr over Silkeborg den 11. august scorede hjemmeholdets nyindkøbte hollænder fire mål, lagde på glimrende vis op til yderligere ét og sikrede sig en plads i enhver nordsjællænders røde og gule fodboldhjerte. Med seks scoringer efter syv spillerunder indtager Joshua John topscorelistens førsteplads, og denne imponerende bedrift kalder på en nærmere introduktion af den nye superligaprofil.

Det er ikke nogen ren tilfældighed, at FCN har haft held med at spille den 23-årige Joshua John ind på holdet på rekordtid. Et kig på offensivspillerens fodboldfortid forklarer, hvorfor hollænderen og de boldsikre danske mestre er som skabt for hinanden.

Joshua John er et produkt af den hollandske talentudviklingsmaskine, og gennem ungdommen har han været en fast bestanddel af 'Jong Orange' - de hollandske U-landshold. Indtil 15-års alderen slår Joshua John sine folder i Ajax' fodboldakademi sammen med den senere landsholdsspiller Gregory van der Wiel og mange andre spirende talenter. Gennembruddet i Æresdivisionen kommer dog først med skiftet til Sparta Rotterdam, hvor han bider sig fast på holdet, og beviser at han også kan lave mål i den bedste hollandske række. Dette afføder opmærksomhed fra større hollandske klubber og i 2012 skifter den 22-årige Joshua John til Twente, hvilket dog ikke bliver nogen større succes. Træner Steve McClaren degraderer hurtigt den nytilkomne offensivspiller til bænkevarmer, idet dyrere og mere rutinerede spillere står foran ham i køen.

Det mislykkede ophold i Twente skal dog blive springbrættet til en ny tilværelse i Danmark med en pludselig udsigt til at få opfyldt drømmene om at spille Champions League. FC Nordsjællands træner Kasper Hjulmand har Joshua John på sin ønskeliste igennem længere tid, og da landsholdsspilleren Tobias Mikkelsen skifter til tyske Greuther Fürth, mangler klubben en hurtig wing, der kan overtage Mikkelsens rolle. Under FC Nordsjællands træningstur i Holland ser Hjulmand Twente-spilleren an i en Europa League-kvalifikationskamp, og hollænderens præstation er blot med til yderligere at forstærke ønsket om at hente ham til Farum. I et interview med Tipsbladet udtaler Joshua John sig om FCN-trænerens salgstale forud for låneaftalen.

- Kasper [Hjulmand red.] ringede til mig og sagde, at en spiller her var på vej til Tyskland, og at jeg var den samme slags spiller med masser af fart, så hvis jeg kom her, ville jeg blive en bedre spiller, for FC Nordsjælland spiller lige som i Holland og vil gerne være et lille Barcelona.

Joshua John får øjnene op for FC Nordsjællands attraktive spillestil i en træningskamp mellem de danske mestre og Twente og udsigten til at bytte bænkpladsen ud med Champions League-fodbold gør beslutningen nem for hollænderen. Kasper Hjulmand ser det som en stor gevinst, at Joshua John er fortrolig med holdets Ajax-inspirerede fodboldfilosofi.

- Han kan se mønstrene, og han kan se ideerne med det. Han er en klog spiller, der kan bruge sin hurtighed og det er en stor fordel, også europæisk, udtaler Kasper Hjulmand i et interview med Tipsbladet.

Træneren forventer at Joshua John med sin hurtighed vil løbe sig til en masse chancer, og at han kan skabe uro i modstanderens forsvar, hvilket levner plads til andre offensive spillere som Søren Christensen, Mikkel Beckmann, Morten Nordstrand og Kasper Lorentzen. Joshua John kan både begå sig på begge kanter og helt i toppen og med hans målfarlighed og hurtige antrit, har nordsjællænderne hurtigt fået et nyt es i ærmet efter Tobias Mikkelsens afsked med Farum Park.

FC Nordsjælland er efter syv spillerunder kommet op i samme gear, som gjorde dem til mestre sidste sæson, og en del af forklaringen på succesen skal findes i det vellykkede indkøb af den farlige hollænder. Joshua John er hurtigt blevet integreret i spillertruppen, hvor han har fået sin egen personlige oversætter i holdkammeraten Patrick Mtiliga, som også har en fortid i hollandsk fodbold. På længere sigt er drømmen at lære dansk og at blive genforenet med kæresten og deres barn i Danmark, men i den nære fremtid er det Champions League-drømmene, der skal udleves. Her har hollænderen forhåbninger om, at holdets hurtige samspilskombinationer kan rede dem en tredjeplads i gruppespillet.

- Det er jo en af holdets styrker, at vi spiller godt sammen, så det håber jeg, at vi kan og måske endda overleve gruppespillet. Det kommer selvfølgelig an på modstanderen, men nummer tre i gruppen vil også være fint, for så kan vi fortsætte i Europa League, siger Joshua John til Tipsbladet.

Om FC Nordsjællands nye topscore kan holde sit hidtidige høje niveau, og om han også kan lave ravage i Chelseas og Juventus' bagerste rækker, vil efterårssæsonen vise, men hollænderen er i hvert fald kommet flyvende fra start hos de forsvarende danske mestre.


Navn: Joshua John
Født: 1. oktober 1988 i Alkmaar, Holland
Højde: 175 cm
Position: Kant (både højre og venstre)
Rygnummer: 15
Klubber: Sparta Rotterdam, Twente, FC Nordsjælland

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER