ALT om VM

Fodbold nyheder

Joshua John - flyvende hollænder

Af Simon Bækmark

Hurtigløberen Joshua John er landet vellykket i FC Nordsjælland, og kan han fortsætte den imponerende målstime, bliver dansk fodbold formentligt en hurtig mellemlanding i hollænderens karriere.
Article image
Ritzau-Scanpix
I FC Nordsjællands 6-1 sejr over Silkeborg den 11. august scorede hjemmeholdets nyindkøbte hollænder fire mål, lagde på glimrende vis op til yderligere ét og sikrede sig en plads i enhver nordsjællænders røde og gule fodboldhjerte. Med seks scoringer efter syv spillerunder indtager Joshua John topscorelistens førsteplads, og denne imponerende bedrift kalder på en nærmere introduktion af den nye superligaprofil.


Det er ikke nogen ren tilfældighed, at FCN har haft held med at spille den 23-årige Joshua John ind på holdet på rekordtid. Et kig på offensivspillerens fodboldfortid forklarer, hvorfor hollænderen og de boldsikre danske mestre er som skabt for hinanden.

Joshua John er et produkt af den hollandske talentudviklingsmaskine, og gennem ungdommen har han været en fast bestanddel af 'Jong Orange' - de hollandske U-landshold. Indtil 15-års alderen slår Joshua John sine folder i Ajax' fodboldakademi sammen med den senere landsholdsspiller Gregory van der Wiel og mange andre spirende talenter. Gennembruddet i Æresdivisionen kommer dog først med skiftet til Sparta Rotterdam, hvor han bider sig fast på holdet, og beviser at han også kan lave mål i den bedste hollandske række. Dette afføder opmærksomhed fra større hollandske klubber og i 2012 skifter den 22-årige Joshua John til Twente, hvilket dog ikke bliver nogen større succes. Træner Steve McClaren degraderer hurtigt den nytilkomne offensivspiller til bænkevarmer, idet dyrere og mere rutinerede spillere står foran ham i køen.

Det mislykkede ophold i Twente skal dog blive springbrættet til en ny tilværelse i Danmark med en pludselig udsigt til at få opfyldt drømmene om at spille Champions League. FC Nordsjællands træner Kasper Hjulmand har Joshua John på sin ønskeliste igennem længere tid, og da landsholdsspilleren Tobias Mikkelsen skifter til tyske Greuther Fürth, mangler klubben en hurtig wing, der kan overtage Mikkelsens rolle. Under FC Nordsjællands træningstur i Holland ser Hjulmand Twente-spilleren an i en Europa League-kvalifikationskamp, og hollænderens præstation er blot med til yderligere at forstærke ønsket om at hente ham til Farum. I et interview med Tipsbladet udtaler Joshua John sig om FCN-trænerens salgstale forud for låneaftalen.

- Kasper [Hjulmand red.] ringede til mig og sagde, at en spiller her var på vej til Tyskland, og at jeg var den samme slags spiller med masser af fart, så hvis jeg kom her, ville jeg blive en bedre spiller, for FC Nordsjælland spiller lige som i Holland og vil gerne være et lille Barcelona.

Joshua John får øjnene op for FC Nordsjællands attraktive spillestil i en træningskamp mellem de danske mestre og Twente og udsigten til at bytte bænkpladsen ud med Champions League-fodbold gør beslutningen nem for hollænderen. Kasper Hjulmand ser det som en stor gevinst, at Joshua John er fortrolig med holdets Ajax-inspirerede fodboldfilosofi.


- Han kan se mønstrene, og han kan se ideerne med det. Han er en klog spiller, der kan bruge sin hurtighed og det er en stor fordel, også europæisk, udtaler Kasper Hjulmand i et interview med Tipsbladet.

Træneren forventer at Joshua John med sin hurtighed vil løbe sig til en masse chancer, og at han kan skabe uro i modstanderens forsvar, hvilket levner plads til andre offensive spillere som Søren Christensen, Mikkel Beckmann, Morten Nordstrand og Kasper Lorentzen. Joshua John kan både begå sig på begge kanter og helt i toppen og med hans målfarlighed og hurtige antrit, har nordsjællænderne hurtigt fået et nyt es i ærmet efter Tobias Mikkelsens afsked med Farum Park.

FC Nordsjælland er efter syv spillerunder kommet op i samme gear, som gjorde dem til mestre sidste sæson, og en del af forklaringen på succesen skal findes i det vellykkede indkøb af den farlige hollænder. Joshua John er hurtigt blevet integreret i spillertruppen, hvor han har fået sin egen personlige oversætter i holdkammeraten Patrick Mtiliga, som også har en fortid i hollandsk fodbold. På længere sigt er drømmen at lære dansk og at blive genforenet med kæresten og deres barn i Danmark, men i den nære fremtid er det Champions League-drømmene, der skal udleves. Her har hollænderen forhåbninger om, at holdets hurtige samspilskombinationer kan rede dem en tredjeplads i gruppespillet.

- Det er jo en af holdets styrker, at vi spiller godt sammen, så det håber jeg, at vi kan og måske endda overleve gruppespillet. Det kommer selvfølgelig an på modstanderen, men nummer tre i gruppen vil også være fint, for så kan vi fortsætte i Europa League, siger Joshua John til Tipsbladet.

Om FC Nordsjællands nye topscore kan holde sit hidtidige høje niveau, og om han også kan lave ravage i Chelseas og Juventus' bagerste rækker, vil efterårssæsonen vise, men hollænderen er i hvert fald kommet flyvende fra start hos de forsvarende danske mestre.


Navn: Joshua John
Født: 1. oktober 1988 i Alkmaar, Holland
Højde: 175 cm
Position: Kant (både højre og venstre)
Rygnummer: 15
Klubber: Sparta Rotterdam, Twente, FC Nordsjælland

VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik