Fodbold nyheder

Cuenca – fremtidens mand på Camp Nou

Af Andreas Laursen

Indkast.dk tegner her et portræt af FC Barcelonas nyeste stjernskud, den 21-årige wing Isaac Cuenca, der har spillet en imponerende debutsæson for catalanerne.
Article image
Ritzau-Scanpix
- Det kan godt være, at han ikke er populær blandt pigerne. Men han er fandeme god.


Med disse ord præsenterede Pep Guardiola i indeværende sæson FC Barcelonas nyeste stjerneskud, Isaac Cuenca. Spillerens kæreste var ikke var voldsomt imponeret over cheftrænerens udtalelse, men den unge wing har til gengæld imponeret fodboldverdenen med sin gode teknik, konstante driblelyst og – som det hører sig til hos Barça – fantastiske boldkontrol.

Den 21-årige wing fra Reus i Catalonien – en by på størrelse med Aalborg – har fået en gylden mulighed midt i Barcalonas skadeshelvede, og den har han grebet. Siden Cuenca debuterede officielt for Barcas bedste mandskab med et indhop mod Viktoria Plzeň i Champions League d. 19. oktober 2011, er det blevet til hele 30 kampe for den catalanske storklub. Stortalentet har kvitteret med 4 mål og 12 assists.

Vejen til Camp Nou

Som det også var tilfældet med spillere som Pedro og Sergio Busquets, kendte de færreste til navnet Isaac Cuenca, da han sidste sommer pludselig trænede med Barcas bedste mandskab. Cuencas vej til toppen har da også været lang og budt på masser af udfordringer og vigtige beslutninger.

Isaac Cuenca startede som offensiv midtbanespiller og kom til FC Barcelonas berømte fodboldakademi La Masia som 12-årig. Der var på dette tidspunkt tale om en forholdsvis turbulent og trofæ-løs tid i klubbens historie, hvilket blandt andet medførte, at man på ungdomsholdene i løbet af en kort periode skiftede formation hele to gange. Cuenca var opdraget som klassisk 10'er – eller trequartista – men da man i Barça forlod 3-4-3-formationen til fordel for en 4-2-1-3- formation og kort tid efter en 4-3-3-formation, måtte Cuenca ofte tage plads på bænken.


Men den unge knægt ville spille fodbold, og derfor valgte han som 14-årig at forlade La Masia og flytte tilbage til hjembyen Reus. Her opnåede Cuenca som 16-årig at debutere for byens hold i den fjerdebedste spanske række, hvilket gav ham mod på at flytte tilbage til Barcelona for at spille på et endnu højere niveau.

Til Cuencas store skuffelse, kunne hverken FC Barcelona eller Espanyol dog få øje på den unge spillers talent, og han måtte derfor skrive under med den lille Barcelona-klub CF Damm. Her gjorde han det til gengæld så godt, at han året efter kunne skifte den røde CF Damm-trøje ud med den blå-røde Barca-trøje.

Efter et år på FC Barcelonas ungdomshold måtte den nu 18-årige Cuenca dog igen bide i det sure æble. B-holdets træner Luís Enrique, der i dag er cheftræner i AS Roma, kunne ikke finde plads til angriberen, der i sæsonen 2010-2011 blev udlejet til den catalanske klub Sabadell, der på dette tidspunkt spillede i den tredjebedste række.

Selvom han for anden gang måtte forlade Barça, var Isaac Cuenca ikke til at slå ud. Han tog til Sabedell med løftet pande og lysten til at spille fodbold, og han blev hurtigt en af klubbens vigtigste spillere. Cuenca scorede fire sæsonmål, og ved sæsonens afslutning kunne han sammen med holdkammeraterne fejre oprykning til Segunda División.

Endelig Barca-spiller

Nu var der ikke længere tvivl om Isaac Cuencas store talent, og i sommeren 2011 udtog FC Barcelonas cheftræner Pep Guardiola den 20-årige Cuenca til førsteholdets sæsonforberedelser i USA.

Herefter gik det stærkt. Cuenca debuterede i en træningskamp mod Hajduk Split, og på USA-turen fik han spilletid mod Manchester United, Chivas og Club América. Også den traditionsrige Gamper-turnering på Camp Nou mod Napoli og de to obligatoriske opgør i Copa Catalunya havde Isaac Cuenca på rollelisten.

Isaac Cuenca var dog stadig B-holdsspiller i FC Barcelona. I angrebet rådede Barça i forvejen over Messi, Pedro, Villa, Afellay og nyindkøbet Alexis Sanchez, og både Iniesta og Adriano var vant til at optræde på de to wing-positioner. Det andet nyindkøb Cesc Fàbregas begyndte tilmed at optræde som falsk 9'er, og det lå derfor ikke i kortene, at den uerfarne Isaac Cuenca skulle få en nøglerolle i sin første sæson på Camp Nou.

Men FC Barcelona blev allerede fra sæsonens start ramt af flere skader. Afellay, Adriano, Alexis, Iniesta, Pedro og Fàbregas døjede skiftevis af lår- og ankelskader, og midt i september led Affelay en alvorlig knæskade, som han først nu er ved at komme sig over. Guardiola vendte sig mod den unge wing fra Reus, og d. 25. oktober var Cuenca i startopstillingen i sin første La Liga-kamp mod Granada. Ugen efter var der genvalg til Cuenca, der scorede sit første mål for Barcas bedste mandskab i en 5-0 sejr over Mallorca, og han havde efter kampen svært ved at lægge skjul på sin begejstring over det eventyr, han befandt sig midt i:

- Guardiola tror på mig, og jeg prøver bare på at vise, hvad jeg kan. Jeg går altid koncentreret ud til hver kamp, og indtil videre har det givet gode resultater for mig og holdet. Jeg er meget tilfreds med at få spilletid og for at have scoret mit første mål. Tankerne fløj rundt i hovedet på mig, og jeg var meget lykkelig.

Også cheftræner Pep Guardiola var godt tilfreds med Cuencas præstation, da han udtalte sig på det efterfølgende pressemøde:

- Stor ros til vores unge spillere fra B-holdet. Isaac Cuenca er en klog spiller, og han ved lige nøjagtigt, hvornår han skal angribe mand mod mand.

Cuencas debutsæson blev ved med at byde på højdepunkter. I november blev han udtaget til det spanske U21-landshold, og da David Villa midt i december brækkede benet, blev det besluttet, at Isaac Cuenca skulle erstatte ham på Barcas bedste mandskab. Cuenca fik trøjenummer 23, der signalerer, at han tilhører førsteholds-truppen, og i januar 2012 skrev han under på en ny tre-årig kontrakt med Barça.

Skaderne blev ved med at hjemsøge FC Barcelona, og da Cuencas direkte konkurrenter Pedro og Alexis i foråret begge led af flere småskader, mens Villa og Affelay var langtidsskadede, blev Cuenca en hyppig del af Barcas start-ellever. Også i Champions League-kampen mod mægtige AC Milan d. 3. april satsede Guardiola på den unge wing, der spillede 90 fornuftige minutter. Cuenca udtrykte på det efterfølgende pressemøde sin store overraskelse over startpladsen:

- Jeg blev meget glad, for ærligt talt, så havde jeg slet ikke regnet med det. Da man fortalte mig, at jeg skulle spille, blev jeg meget spændt og glad.

Indtil videre er det blevet til 30 kampe, 4 mål og 12 assists i Isaac Cuencas debutsæson for FC Barcelona, og en 21-årig spiller, der sidste år spillede i Spaniens tredje bedste række, kan vist godt tillade sig at prale af sådanne tal.

Fremtidens mand

Isaac Cuenca kan som spiller bedst sammenlignes med Pedro, der også er opfostret på La Masia. Cuenca er en hårdtarbejdende og fleksibel wing, der også kan spille som frontangriber eller på den offensive midtbane. Han er hurtig, teknisk stærk og modig. Han søger en-mod-en-situationerne, og fra sin wing-position kan han både aflevere, trække ind i banen og gå til baglinjen.

Netop Barca-opdragelsen kan vise sig at blive afgørende for Cuencas rolle på Barcas hold næste sæson. Både David Villa og Alexis Sanchez vil formentlig stå foran Cuenca i køen, når startpladserne skal uddeles, men selvom der ikke kan rejses tvivl om disse spilleres kvaliteter, har ingen af dem nogensinde sat deres fødder på La Masia.

Villa er boksspiller, og har ikke haft udpræget succes i sin tid på Barca-fløjen. Selvom Villa har en målnæse i verdensklasse, er Cuenca en langt bedre kombinationsspiller, han er mere fleksibel og han arbejder hårdere defensivt. Alexis er en traditionel fløjspiller, der ligesom Villa mangler den fleksibilitet, som Cuenca er blevet opdraget til at mestre siden 12-årsalderen.

Isaac Cuenca skal nok ikke forvente at blive stamspiller allerede fra næste sæson. Men med en kontraktforlængelse til 2015 og nummer 23 på ryggen er Cuenca officielt blevet indlemmet i FC Barcelonas førsteholdstrup, og alt tyder på, at han til sommer kan tage klubkammeraterne Thiago, Busquets, Montoya og Tello i hånden og drage mod OL i London.

Cuencas debutsæson i barca-trøjen er bestemt godkendt, og det bliver spændende at følge den unge catalaners udvikling i de kommende sæsoner.

Profil

Navn: Juan Isaac Cuenca López
Født: 27. april 1991
Fødested: Reus, Catalonien, Spanien
Klub: FC Barcelona
Position: Wing
Trøjenummer: 23
Højde: 181 cm
Vægt: 71 kg

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik