Torsten Brix

Charlie George – 40 år efter

Arsenals første double blev sikret i 1971 med et klubikon som arkitekt.
Arsenal vandt klubbens første ”double” i 1971, efter mesterskabet blev vundet hos rivalerne fra White Hart Lane og FA-cup'en i en meget dramatisk finale mod Liverpool. Her gik jubelscenen af Charlie George på Wembley verden rundt, og George blev ikon for en hel generation.

Den dag i dag er Charlie George stadigvæk et klubikon i Arsenal, og han fungerer stadigvæk som en meget humoristisk rundviser på Emirates Stadium. Han har altid støttet Arsenal og rejser stadigvæk til alle de udekampe, som han kan. Man sagde i sin tid om ham, at han trådte direkte fra tilskuerpladserne på North Bank ned på Highburys græstæppe.

Det er heller ikke helt forkert. George spillede i lokale småklubber som barn, blev ungdomsspiller i Arsenal, gik til alle kampene og kom på holdet fra 1969. Han levendegjorde legenden om en fan, der pludselig en dag rendte rundt på banen.

Målet mod Liverpool i Cup-finalen 8. maj 1971 kom efter en kamp, der var endt uden mål i den ordinære spilletid. Liverpool kom derefter på 1-0, inden indskiftede Eddie Kelly bragte Arsenal på 1-1 med små 20 minutter igen. Kampen aftog i intensitet og lignede mere og mere en straffesparksløsning, da George med ni minutter igen hamrede bolden ind bag Ray Clemence fra 20 meters afstand.

Bagefter lagde Charlie George sig på ryggen med armene ud til siderne – og blev rejst op af sine medspillere, som var han en anden messias, der lige havde frelst hele menneskeheden. Dét billede prydede forsiderne i dagene efter, og det blev et billede på ”Arsenals første double”.

Denne scene og hele kulten omkring Charlie George skabte en meget stærk stemning omkring Arsenal – her var tale om noget nyt, noget man ikke havde set i sportens verden før. George brugte sin personlighed både på og uden for banen, og han var den direkte årsag til, at mange blev Arsenal-fans i de år. Han spillede ofte i røde støvler og lod håret gro. Ikke noget, der i dag ville vække opsigt, men dengang i de tidlige 1970'ere var det et klart statement om frihed, uafhængighed og oprør. George blev fodboldens svar på rock'n'roll og en feteret celeberty i engelsk presse.

FA Cup-finalen blev spillet lørdag den 8. maj, men få dage før, den 3. maj, havde Arsenal vundet sit første mesterskab i 18 år. Af alle steder foregik det hos lokalrivalerne i Tottenham, men trods triumfen fejrede Arsenal-spillerne ikke mesterskabet, da spillernes tanker drejede sig om lørdagens finale mod Liverpool.

Der var derfor ikke meget fest til spillerne. De fik en enkelt drink på den nærliggende pub "the White Hart" og spredtes derefter og tog hjem til sig selv for at lade op til den næste store opgave. Charlie George, som stadig boede hos sine forældre tæt på Highbury, tog såmænd bussen hjem. Rockstjerne eller ej, det var andre tider dengang. Men fem dage senere skulle det alt sammen ændre sig for klub-ikonet og en engelsk kulturbærer!