ALT om VM

Fodbold nyheder

Yoann Gourcuff – Den fødte 10'er

Af Prashanth Sivapalan

Indkast.dk har valgt at se nærmere på franskmanden, som flere gange er blevet sammenlignet med legenden og landsmanden, Zinedine Zidane.
Article image
Ritzau-Scanpix
Den franske landsholdsspiller, Yoann Gourcuff, betegnes af mange, som en gave til alle fodboldelskere pga. hans tekniske færdigheder og evne til at læse spillet. I sommer var han blandt Europas mest eftertragtede fodboldspillere, men noget overraskende valgte franskmanden at skifte fra Bordeaux til Lyon, selvom utallige europæiske storklubber som Arsenal, Manchester United og Real Madrid forsøgte at få fingre i den dygtige midtbanemand.


Den offensive midtbanepiller, der også kan spille hængende angriber, dannede fundamentet for det succesrige Bordeaux-hold, som vandt mesterskabet i 2009 og leverede flotte præstationer i Champions League, sammen med den marokkanske angriber, Marouane Chamakh, som nu slår sine folder i Arsenal. Franskmændene vandt i sidste sæson gruppe A, som bestod af Bayern München, Juventus, Maccabi Haifa, i Champions League-gruppespillet og gik ubesejret videre til knockout-runderne. Bordeaux nåede frem til kvartfinalerne i Europas mest prestigefyldte klubturnering, men måtte forlade turnering efter et sammenlagt 3-2 nederlag til landsmændene fra Lyon, der revancherede sig til semifinalerne.

Lyons nr. 29 er et af nutidens kreativeste fodboldspillere, og den 24-årige midtbanespillers individuelle præstationer på grønsværen har gjort ham til en publikumsyndling i Frankrig. Flere eksperter og holdkammerater har givet Gourcuff øgenavnet ”Lille Zidane” pga. hans spillestil og uforudsigelighed. Den forhenværende franske landsholds- og Premier League-spiller, David Ginola, ser ham som den bedste blandt hans jævnaldrende:

- Gourcuff er måske den mest talentfulde midtbanespiller af sin generation, fortalte Ginola til Sport.co.uk.

Den eminente boldkunstner fik debut i den bedste franske række med Rennes i foråret 2004 i alder af 18 år mod Auxerre. Blot to sæsoner efter fik Gourcuff sit første gennembrud i fransk fodbold og blev en etableret spiller, som bar trøjenummer 10. Han optrådte 36 gange og lavede seks mål i sæsonen 2005-2006. Sammen med svenskeren, Kim Källström, førte han klubben til en syvende plads i ligaen.

Franskmandens karriere har dog ikke udelukkende været en dans på roser. Lyons kreatør var i sommeren 2006 kædet sammen med Arsenal, Ajax og Valencia, men valgte som bekendt at skifte til Serie A-klubben, AC Milan. Han havde en svær tid i Milano og blev primært brugt som indskifter. Den unge franskmand var i direkte duel med den brasilianske stjerne, Kaká, om en plads i startelleveren. Den tidligere Rennes-spiller havde også sine kampe med den daværende Milan-træner, Carlo Ancelotti, som mente, at Gourcuff havde psykiske problemer - men modgangen viste sig blot at gøre kreatøren stærkere. Efter to sæsoner som bænkevarmer, blev den kloge midtbanemand udlejet til den franske klub, Bordeaux. Her vandt han som tidligere nævnt det franske mesterskab med klubben, som efterfølgende valgte at hente franskmanden på en permanent aftale. Samme år blev han kåret til årets spiller i Ligue 1.


Selvom franskmanden havde et mislykket ophold i Italien, havde konkurrenten og den tidligere holdkammerat, Kaká, rosende ord tilovers for Gourcuff:

- Gourcuff er en talentfuld spiller. Han er fantastisk dygtig, og hvis han fortsætter på denne måde, vil folk stadig huske ham, når han har stillet støvlerne på hylderne.

Den elegante tekniker var under den franske VM-farce i sommer en forhadt spiller blandt mange af landsmændene. Både Franck Ribéry og Nicolas Anelka nægtede at aflevere bolden til deres landsmand i kampen mod Uruguay. I den efterfølgende kamp mod værtsnationen blev Lyon-spilleren smidt ud, da han plantede en albue i ansigtet på modstanderen. Selvom flere af de franske Enfant terribles er fortid på landsholdet, har landstræneren, Laurent Blanc, taget Gourcuff til nåde.

Gourcuffs skifte til en rivaliserende klub fra den franske række kan for mange have virket meget overraskende – men det skal formentlig ses i lyset af, at det første udlandsophold var en fiasko - og han således ønsker at vente med et nyt udlandseventyr. Mon ikke man får det franske vidunder at se i en større europæisk klub, inden han stiller støvlerne på hylden?VM 2022

Lande-beskrivelser

Profiler

Lisandro Martinez
Amsterdams carnicero
Kevin De Bruyne
Kasseret af Mourinho
Gabriel Jesus
Er fortovsmaleren med øgenavnet Tetinha ”up 4 it”?
Gabriel Martinelli
Arsenals diamant
Neymar
30 år
Rodrygo
Fundet på gaden
Vinícius Júnior
VINI, VIDI, VICI
Joachim Andersen
Ukendt rekordindkøb eller Ronald Koeman?
Martin Braithwaite
Bedre end FIFA
Andreas Cornelius
Ny i FCK… for tredje gang
Kasper Dolberg
SMIL
Christian Eriksen
Tæt på Helveg og Jan Dahl
Pierre-Emile Højbjerg
Fremskudt bryst og frie følelser
Simon Kjær
Lederen der taler med fødderne
Phil Foden
Storsamler af fodboldkort og større end Messi
Harry Kane
Otte ord
Marcus Rashford
Red for life
Raheem Sterling
Hjem til London
Ben White
Fremtidsløsningen for Arsenal?
Karim Benzema
BenzeNA eller hattrick-helt?
Olivier Giroud
Jagter Henry
Antonie Griezmann
Tidligere Esencia!
Kylian Mbappé
Den næste Pelé kender retningen
Raphaël Varane
Gennembrud imod Manchester United
Memphis Depay
Tarzan med tatoveringer
Mohammed Kudus
Alle har retten til at drømme
Takehiro Tomiyasu
Fjerde gang var lykkens gang
Luka Modric
Fra flygtning til verdens bedste
Hakim Ziyech
Gadedrengen
Robert Lewandowski
Var bedre end Messi og Ronaldo
Wojciech Szczesny
Flot aktion til VM i skyggen af Schmeichel
Joao Felix
Bedre end Ronaldo
Bruno Fernandes
Portugals redningsmand
Ronaldo
Ulidelig tilværelse, temperamentet og den handicappede dreng
Bernardo Silva
Alf'en
Xherdan Shaqiri
Alpine Messi
Granit Xhaka
Udskældt stjerne
Luka Jovic
Når 6% ikke er nok
Dušan Tadić
Den hjemvendte søn
Dušan Vlahović
DV9
Álvaro Morata
Udskældt helt
Kai Havertz
Kopi af Lampard
Edinson Cavani
Tidligere bevaret hemmelighed
Darwin Nunez
Den næste Luis Suarez eller Liverpools manglende brik?
Brenden Aaronson
The Medford Messi
Gareth Bale
Kasseret af Mourinho og Real Madrid
Daniel James
Den walisiske Usain Bolt

Vidste du om ...

VM Artikler

VM Legender

Kampe og tabeller

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik