Niklas Gerster

Eksamenstid i Liverpool - Så slemt vil det være for dem at misse top-fire

Sæsonen lakker imod enden for Liverpool, hvis altoverskyggende mål i denne sæson må være at komme med i top-fire. Du får i denne artikel fire kritiske perspektiver på, hvilke konsekvenser det vil få for den engelske storklub, hvis de misser målet…
Liverpool har på mange måder haft en horribel 2022/23-sæson. De måtte lade livet allerede i Champions League-ottendedelsfinalen, og er aktuelt nummer seks i Premier League, hvor de i sæsonens slutfase virkelig skal slide for igen at kvalificere sig til næste sæsons Champions League.

Det vil på mange måder være katastrofalt for en klub af Liverpools størrelse at misse Champions League, og Goal.com har givet en række nedslående overskrifter på konsekvenserne for ”The Reds,” hvis de glipper top-fire:

Pengene
Økonomien er naturligvis en af de mest åbenlyse negative faktorer ved ikke at komme i top-fire. I løbet af Liverpools Champions League-kampagne i 2021/22-sæsonen tjente de omtrent 745 millioner kroner alene i præmiepenge i turneringen. Så det vil naturligvis være en stor sten i skoen i Liverpools indtjeningsgrundlag, hvis de ikke når med denne gang.

Jude Bellingham
Den talentfulde englænder har længe været på alles læber, og det forventes, at den 19-årige Dortmund-profil tager skridtet til en af verdens største klubber til sommer. Bellingham har længe været nævnt, som Liverpools transferønske nummer et til sommer.

Det tyder dog på, at Bellinghams blik i stigende grad rettes imod andre græsgange end Liverpool – formentlig som følge af den skidte udvikling hos Merseyside-mandskabet. Hvis man skal tro de seneste transferrygter, tyder det i hvert fald på, at det er Real Madrid og Manchester City, som er i førersædet til at købe det dyre stortalent.

Dårlige salgsemner
Liverpool har kraftigt brug for at booste økonomien andetsteds fra, hvis de ikke kvalificerer sig til Champions League. Men vil de kunne lykkes med det? I hvert fald har de ikke ret mange iøjnefaldende salgsemner for tiden.

Der er nok ikke meget tvivl om, at Liverpool står over for lidt af et generationsskifte - særligt på midtbanen, og at de vil sælge en del ud af deres trup til sommer. Men ældre spillere genererer sjældent de store transferindtægter, så hvor skal pengene komme fra?

Naby Keita, Alex Oxlade-Chamberlain, Thiago, Joel Matip, Jordan Henderson og Fabinho er iblandt den længere række af spillere, som er blevet rygtet væk fra Anfield. De erfarne herrer bliver næppe solgt for priser, der kan minde om det, som eksempelvis Bellingham vil ryge videre for.

Der er desuden heller ikke mange af de unge spillere i truppen, som for alvor har brændt banen af. De bedste bud vil nok være Curtis Jones, Fabio Carvalho eller Harvey Elliott. Spændende spillere som der måske vil kunne tjenes lidt skilling på. Men de er ikke just iblandt Europas toptalenter, der vil kunne give Liverpool et økonomisk boost i tilfælde af, at Champions League misses.

Vil kvalitetsspillerne overhovedet til Liverpool?
Det ligner, at Bellingham vil prioritere at komme til en ”større” klub i forhold til det aktuelle øjebliksbillede. I hvert fald til et sted hvor tingene kører mere på skinner, end tilfældet er hos Liverpool.

Men vil Bellingham være den eneste? Midtbanen kræver kraftig forstærkning og udskiftning med tanke på de udsigter, der er til en overladning af de ovennævnte tidligere profiler på midtbanen for Liverpool.

Men vil Liverpool være førsteprioriteten for varme midtbaneemner som Declan Rice, Moises Caicedo, Mason Mount, Nicolo Barella, Matheus Nunes eller Alexis Mac Allister? Vil klubber, der kan tilbyde Champions League-fodbold ikke veje tungere for disse midtbaneemner? Det vil kun tiden vise, men der er umiddelbart også grund til bekymrede miner på denne front for Liverpool.

Tingene ser således langt fra lyse ud for Liverpool ud fra disse betragtninger, og det virker ekstremt afgørende for klubben, at de kvalificerer sig til Champions League, hvis de ikke skal tage et kraftigt dyk væk fra den europæiske top.

På mange måder er det i hvert fald eksamenstid for Liverpool nu. Deres næste tre opgør er imod Manchester City, Chelsea og Arsenal. Hvis pointhøsten bliver for tynd i dette svære kampprogram, så ser vejen til top-fire-placeringerne i den grad svære ud.