Christian Bang Jensen

Spansk landstræner boykottet af 15 spillere: Det er en latterlig verden

Det spanske kvindelandshold må se bort fra 15 af de bedste spillere i landet, der har valgt ikke at ville stille op for landsholdet under den nuværende landstræner Jorge Vilda.
Det var ikke kun et eller to, men hele 15 afbrud, som den spanske landstræner Jorge Vilda skulle forholde sig til, da han skulle sammensætte den spanske kvindelandsholdstrup, der skal spille den første testkamp frem mod VM til næste sommer i starten af oktober.

Mange af de bærende spillere på det spanske landshold er ifølge de spanske medier utilfredse med flere ting omkring landsholdet og træneren. Således har Mundo Deportivo beskrevet, hvordan Jorge Vilda ønsker at kontrollere alt i en sådan grad, at spillerne ofte opfatter han som direkte ”diktatorisk”.

I et åbent brev til de spanske medier fortæller spillerne, at de blandt andet er utilfredse med den måde, træneren håndterer skader, at hele atmosfæren i omklædningsrummet er dårlig, samt trænerens holdudtagelse og at spillerne føler sig overvåget. I den forbindelse har Mundo Deportivo tidligere kunne beretter om eksempler, hvor landstræneren har bedt spillere holde dørene til deres værelser åbne, så han har kunne tjekke, at de var på værelserne.

Jorge Vilda og det spanske fodboldforbund har dog ikke meget til overs for de 15 spilleres boykot af landsholdet. Det spanske forbund støtter landstræneren, som på et pressemøde ved holdudtalelsen udtalte, at han føler sig stærk nok til at fortsætte på trænerbænken og vil gøre det med et nyt hold, hvis det er det der skal til.

– At bære den spanske trøje er den største stolthed, man kan få. Det er et privilegium og vil altid være det. Landsholdet er over alle individuelle spillere. For mig er løsningen at udtage 23 spillere, som vil landsholdet, da vi har fire testkampe og et VM, hvilket er det største, en spiller kan stræbe efter, siger Jorge Vilda ifølge Marca og fortsætter:

– Da jeg læste udtalelsen, følte jeg mig forvirret, fordi jeg virkelig ikke ved, hvad de beder om. Jeg ved ikke, hvad de vil have. Jeg ville ønske, at der havde været klarhed, at de ville have talt med mig personligt, og så er jeg sikker på, at vi ikke ville have stået i denne situation. Der har manglet dialog.

– Jeg er dybt såret. Det er en unfair situation, når så mange går bag ryggen på dig. Det er en latterlig verden, når vi skal føle os ekstrem stolte over vores landshold, og så kommer det ned til personlige problemer. Min løsning er at udtage denne trup og se fremad med spiller, som er her 100 procent for landsholdet.

Både Marca og AS har offentliggjort navnene på de 15 spillere i forbindelse med sagen. Og det er ikke hvem som helst, men mange af profilerne, der aktivt fravælger landsholdet og træner Jorge Vilda. Blandt navnene er Atletico Madrid profilerne Ainhoa Vicente og Lola Gallardo samt Sandra Paños, Claudia Pina og Aitana Bonmatí fra FC Barcelona.

Udviklingen kommer på et rigtig skidt tidspunkt for spansk kvindefodbold, som har rykket sig med lysets hast over de seneste par år. Den forløbelige kulmination kom, da man i sidste sæsons Liga F (den bedste spanske kvinderække) satte verdensrekord med flest tilskuere nogensinde ved en kvindefodboldkamp. Det skete ved et opgør på Camp Nou mellem FC Barcelona og Real Madrid – et opgør, som træk flere tilskuere end mændenes El Classico i sidste sæson på samme bane. Dertil blev sidste års Ballon d’Or Feminin-vinder spanske Alexia Putellas fra FC Barcelona, der desværre glimtede ved sit fravær ved sommeren EM, som hun gik glip af efter en alvorlig knæskade sprang frem kort inden slutrunden.

Spanien vandt i sikker stil sin kvalifikationsgruppe til VM med otte sejre i otte kampe og en målscore på svimlende 53-0.

Første test frem mod VM er mod Sverige 7. oktober i Spanien, men altså uden 15 af landets bedste kvindelige fodboldspillere.