Torsten Brix

Robert Lewandowski – var bedre end Messi og Ronaldo

Fra røven af polske tredje division til verdens bedste spiller for angriberen, der nu også kan nyde at lave en assist og spille for Barcelona.
- Hej, Jeg hedder Robert, jeg er fra Polen og bor i Barcelona…

Sådan sagde Robert Lewandowski – på spansk - da han blev præsenteret på Conrad Fort Lauderdale Beach Hotel i Florida af en stolt præsident Laporta, der efterfølgende bød det catalonske storholds nye angriber velkommen på polsk.
En speciel begivenhed ikke mindst med tanke på, at Barcelona står med gigantiske økonomiske problemer og en rekordstor gæld. Trods dette kunne de tilbyde en fordelagtig kontrakt til Lewandowski, der til velkomstceremonien havde et smil fra ”fra øre til øre”, som den store spanske sportsavis Marca beskrev det. Men det var heller ikke, hvem som helst Barcelona har hentet.


55 mål i 47 klubkampe for Bayern
Igennem mange år har den store engelske avis – The Guardian – i juledagene lavet en Top 100 over de bedste fodboldspillere i kalenderåret. Toppen af denne liste har i mange år været besat af Lionel Messi og Cristiano Ronaldo (samt en enkelt afstikker til Luka Modric), men sådan var det ikke i 2020 og 2021-udgaven. Her var det Robert Lewandowski, der toppede listen.

Det er dog ikke så underligt, hvis man kigger nærmere på præstationerne. I sæsonen 2019/20 lavede han vanvittige 55 mål i 47 klubkampe for Bayern München og blev tilmed den blot anden spiller til at være topscorer i alle de tre turneringer, som sydtyskerne vandt i deres ”Treble-sæson”. Dette er kun gjort en gang tidligere, da Johan Cruyff var helt ustyrlig for Ajax i 1972.

Efterfølgende slog den polske angriber så Gerd Müllers vanvittige rekord fra 1971/72-sæsonen. Lewandowski lavede 41 liga-mål på trods af, at han spillede hele fem kampe mindre end Müller. Hele 13 hjemmekampe i træk scorede Bayern-angriberen og hele 19 kampe i træk i alle turneringer. Helt vanvittige tal og Bayern-træner Hansi Flick har tidligere sagt om Robert Lewandowski, at den polske angriber var i sit livs form, selvom han dengang var blevet 33 år. Han har fungeret perfekt som nr. 9 omringet af nogle unge offensive spillere på det sydtyske storhold, men hvordan startede det hele?

Fra røven af polske tredje division til bedre end Messi
Lewandowski blev hurtigt opdaget af polske talentspejdere i sin fødeby Warszawa, da han skiftede til Delta Warszawa efter at have imponeret i den lokale klub Varsovia i syv år. Han formåede at kæmpe sig op på førsteholdet i Delta, inden han blev hentet af Znicz Pruszkow i den tredjebedste polske liga. Her imponerede angriberen også, da han formåede at score 15 mål og blive divisionens topscorer og derved hjælpe Znicz med at rykke op.

Lewandowski fortsatte op i Polens anden bedste liga, hvor han igen blev topscorer med 21 mål. Denne utrolige form fra den unge angriber førte til, at Lech Poznan hentede spilleren for 11 millioner kroner i 2008. Han debuterede for Poznan i 2008, da han blev skiftet ind i en UEFA Cup-kvalifikationskamp, hvori han scorede kampens eneste mål. Derefter fortsatte polakken sin imponerende målform, der førte til, at han fik andenpladsen på topscorerlisten i den bedste polske liga. Året efter var han igen på toppen af topscorerlisten med 18 mål, da han blev mester med Poznan.

I 2010 skiftede Lewandowski til Borussia Dortmund, som var under genopbyggelse med en masse andre unge talenter, der skulle arbejde sig op på førsteholdet - herunder Mario Götze og Marco Reus. Dette betød, at der var mindre pres på angriberen, og med et relativt lavt prismærke på 22 millioner kroner kunne Lewandowski nyde sin fodbold uden for høje forventninger. I sin første hele sæson scorede han 22 mål og hjalp Dortmund med deres første double, da de både vandt ligaen og cuppen.

I Robert Lewandowskis næste to sæsoner udviklede han sig kun mere på Signal Iduna Park, da han blandt andet nåede Champions League-finalen med Dortmund, efter en imponerende semifinale imod Real Madrid, hvor spilleren stod for fire scoringer til det samlede resultat 4-1. Dortmund var dermed en stor del af Lewandowskis udvikling, hvilket også lagde grund for stor forvirring blandt klub og fans, da polakken skiftede til de tyske rivaler fra Bayern München i 2014.

Siden han skiftede til Bayern, har Lewandowski fortsat sin imponerende målform. I midten af december 2020 ønskede Bundesligaens officielle YouTube-kanal at hylde Lewandowski, der var tæt på at runde 250 mål i den bedste tyske fodboldrække, men inden de var blevet færdige med at lave videoen, så var den blevet forældet. Kort tid udgivelsen lavede polakken to mål imod Wolfsburg, og dermed var videoen forældet, inden den var postet.

Løsningen blev, at produceren naturligvis tilføjede: ”men det sluttede ikke her”, efter de havde vist de 250 Bundesliga-mål – og dermed kunne de vise de 251 mål. Dette var dog kun gældende en dag, efter videoen var lagt op, da den blev forældet igen, da Lewandowski scorede to mål imod Bayer Leverkusen. I den forbindelse kaldte Bayern-træner Flick sin angriber for ”verdens bedste nr. 9”, mens en smilende holdkammerat Thomas Müller slog fast:

- Lewandowski er blevet så stor en holdspiller, at han næsten også kan nyde at lave assists.

Udtalelsen fra Bayerns nr. 25 skal ses i lyset af, at Robert Lewandowski er blevet en målmaskine, som brugte 332 Bundesliga-kampe på at lave… 251 mål, og herefter overhalede polakken selveste Ronaldo og Messi - som verdens bedste fodboldspiller... blandt andet i The Guardian!