Fodbold nyheder

Athen-kampen imellem de evige rivaler

Af Torsten Brix

Der er mange lokalopgør, men ikke mange som det imellem Olympiakos og Panathanikos …

Article image
Ritzau-Scanpix

”Derby of the eternal rivals”… sådan er opgøret imellem Olympiakos og Panathanikos blevet kaldt. Det er et gigantisk lokalopgør i Athen imellem to af de mest succesfulde hold i Grækenland.


Panathanikos blev grundlagt i 1908 og hører til i centrum af Athen, og klubben bliver af mange betragtet som ”klubben” for magthaverne i landet, imens Olympiakos startede 17 år senere omkring Piraeus-havnen. Den klub bliver betragtet som hovedstadens arbejderklub.

Dette er kun den generelle holdning, da begge klubber har mange fans fra alle samfundslag og fra store dele af Grækenland. Statistikkerne giver dog et klart billede, da Panathanikos slet ikke har vundet så mange mesterskaber som Olympiakos, og i det indbyrdes regnskab er de også klart ”Storebror”. Omvendt er Panathanikos det eneste græske hold til at spille sig i en europæisk finale, da de tabte Pokalvindernes turnering i 1971.

Et skifte imellem disse to klubber bliver der ikke set let på, som da Stratos Apostolakis forlod Olympiakos i 1990 og den græske ”Super Cup” efterfølgende måtte aflyses, da der ikke kunne garanteres for spillernes – og især Apostolskis’ – sikkerhed i den græske heksekedel. Af andre som har været i begge klubber kan nævnes Georgis Delikaris, Niko Sarganis og Lakis Petropoulos.

De har været med i store opgør imellem rivalerne, og dem har der været mange af, som da Panathanikos i 1930 vandt hele 8-2 eller i 1977, hvor begge hold sluttede med ni mand efter blandt andet fire røde kort. I fremtiden vil der helt sikkert også komme flere dramatiske opgør af ”Derby of the eternal rivals” eller ”Moderen til alle lokalopgør”, som kampen i al beskedenhed også kaldes.

Relaterede artikler

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Liverpool - Real Madrid
ANNONCE