Torsten Brix

KAMPDAG - Nordkraften

Indkast.dk bringer her uddrag fra bogen "Kampdag", der er skrevet af Morten Bruun. Det handler om AaB eller "Nordkraften"...
STIFTET
1885.

STADION
Aalborg Portland Park.
Kapacitet: 13.100.

TITLER
4 mesterskaber: 1994/95, 1998/99, 2007/08, 2013/14.
3 pokaltitler: 1966, 1970, 2014.
78 europæiske kampe.

STØRSTE KAMPE I
EUROPA CUPPEN
AaB-Sampdoria 0-0, 2007.

AaB-Manchester City 2-0, 2009.
Aalborg Portland Park, Superligaen, søndag den 1. september 2019.
1995. 1999. 2008. 2014. De fire årstal skal du kende, hvis du vil snakke med om AaB. De går igen utallige steder på stadion i Aalborg og på AaB’s anlæg. På billeder, ved indgangspartier, i spillertunnelen lige foran gæsternes omklædningsrum og på et banner, der hænger ned fra taget på den ene langside. Det er de fire år, AaB blev danske mestre.

De fire mesterskaber er alle vundet efter Superligaens indførelse og adskiller dermed AaB fra en lang række af de øvrige danske traditionsklubber. Institutioner som AGF, OB, Esbjerg, Vejle, B.93 og AB har masser af mesterskaber, men de har aldrig vundet Superligaen. FC København, FC Midtjylland og Brøndby er nymodens konstruktioner, mens AaB’s dåbsattest er fra 1885, da den blev grundlagt som en cricketklub. AaB har altid været AaB.

For en dreng som mig, der voksede op i Østjylland, var AaB en fjern størrelse, og jeg havde aldrig været på Aalborg Stadion, før jeg kom til at spille der selv. Det var for Kolding i den næstbedste række i april 1985. AaB’s oprykkere vandt 2-0 på mål af John Holm Jensen og Ole Bach Jensen.

Ja, du læste rigtigt. AaB rykkede i 1984 op fra 3. division efter en nedtur af ubegribelige dimensioner. AaB lå i den bedste række i 1980, men to år senere blev den nordjyske storklub nr. 10 i 3. division. Et godt stykke efter Nørresundby, lillebrorklubben fra den nordlige side af Limfjorden. Solsiden, som folkene nordenfjords ville udtrykke det. I 1983 var AaB endda ved at dumpe ned i Danmarksseriens totale mørke. Godt nok var det et lyspunkt med 17.300 tilskuere til kampen i 3. division mellem AaB og Nørresundby 2. pinsedag 1984, men det føltes stadig helt forkert med den slags lokalopgør.

Hvis du vil forstå AaB, er nedturen lige så væsentlig at kende som de fire danske mesterskaber. AaB er som en far for aalborgenserne. En far, de grundlæggende elsker og er stolt af. Men også en far, der har været gennem en personlig nedtur. I den periode vendte aalborgenserne sig bort. Ikke mod noget andet, for hvad skulle alternativet være? Men det gjorde for ondt at se på. Så meget desto større var glæden, der fulgte helbredelsen og oprykningerne, kulminerende med den ubeskrivelige lykke, da AaB nåede toppen igen. Klubben og tilhængerne løftede trofæerne sammen. Men ingen glemmer de onde år.

Søren Thorst etablerede sig på førsteholdet i begyndelsen af 1980’erne. Hans far, Kjeld Thorst, er en af de største skikkelser i AaB’s historie. Inde i den skybox på stadion, der bærer navnet Legenderne, hænger et sort-hvidt billede af manden, der nåede 26 A-landskampe og var med på holdet, der vandt pokalfinalen i 1966. Kjeld Thorst var spiller for AaB i 1969 og træner i 1976. Netop de to sæsoner er værd at nævne, for her blev AaB henholdsvis nr. 3 og nr. 4 i 1. division. Indtil 1995 var det de eneste to gange, den nordjyske fodboldstolthed havde rakt ud efter det danske mesterskab.

Jeg mødes med den 56-årige Søren Thorst på stadion i Aalborg. For mig er han definitionen på AaB. Han nåede 369 kampe på førsteholdet – flere end farmand – og var altid med, når vi mødte dem. I dag er han eventchef i Aalborg Kommune. Han voksede op i den lille by Sulsted nord for Aalborg og tog ind til AaB som en målfarlig angriber. På juniorholdet i AaB fik han landsholdsstopperen Henning Munk Jensen som træner, og ”Munken” spottede hurtigt, at han havde med en potentiel efterfølger at gøre. Da Thorst blev seniorspiller, var AaB totalt i knæ.

”I de år var der dårlig stemning ude på anlægget. Det kan jeg godt sige dig. AaB var stadig den store klub i byen, det var stadig kun dem, der ikke kunne komme på holdet i AaB, der skiftede til Nørresundby, og inderst inde troede vi stadig på, at det var forbigående. Men vi begyndte da at komme i tvivl”, fortæller Søren Thorst, som debuterede for AaB i en hjemmekamp mod Frederikshavn i 1983. I de følgende år etablerede han sig på førsteholdet og var dermed i kampen på Høje Bøge. Den kamp skal du kende.

Takket være en ung træner ved navn Peter Rudbæk kom AaB nemlig på fode igen, og i 1986 var hans ”babyhold”, som Søren Thorst kalder det, med i kampen om oprykning til den bedste række. Sæsonens sidste kamp var mod Svendborg fB på Høje Bøge Stadion. AaB skulle blot bruge et enkelt point, men kom bagud og forkrampede mere og mere, før den netop indskiftede Henrik Andersen hamrede den forløsende udligning i nettet seks minutter før tid. I AaB’s klubhus er den dejlige dag foreviget på et par store plancher med gulnede avisudklip. Det gennemgående billede fra de mange reportager er et portrætfoto af matchvinderen med en cigar i mundvigen.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER