ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

DANMARK - Skal der 29 år senere skrives endnu et kapitel i eventyrfortællingen?

Af Asbjørn Steffensen

Danmark træder ind i denne EM-slutrunde som outsidere. Med et erfarent hold, en klog træner og spillere med adresser i store europæiske klubber bruger det danske landshold miraklet i 92' som pejlemærke for en ny sensation - denne gang på hjemmebane.

Article image
Ritzau-Scanpix

"HUTLIHUT" gjaldede Flemming Toft i 1992, da Kim Vilfort med scoringen til 2-0 på spektakulær - nærmest magisk - vis sikrede Danmark EM-trofæet med en finalesejr over Tyskland. Historien kender vi efterhånden alle sammen - men den bliver aldrig dårlig! Efter ikke at have kvalificeret sig til slutrunden i Sverige i 1992, kom Danmark med på et afbud og endte med at tage fusen på alt og alle for til sidst at stå som europamestre. En historie, som end ikke H.C. Andersen kunne have skrevet bedre. Og det er netop denne eventyrfortælling, som landstræner Kasper Hjulmand og hans udvalgte tropper vil forsøge at skrive et nyt kapitel i til sommer.

Det føles som en evighed siden, at Danmark med et uafgjort resultat mod Irland i sidste kvalifikationskamp sikrede sig en plads til EM-slutrunden. Danmark formåede at gå ubesejret gennem puljen, hvor de vandt fire og stod lige så mange uafgjort. Dengang var det norske Åge Hareide, der stod i spidsen for landsholdet, sikrede Danmark billet til vores anden store slutrunde i streg. En kæmpe del af æren tilfalder derfor Hareide for hans arbejde. Nu er det som sagt Hjulmand, der står ved roret og skal lede det danske landshold til EM-sensation - endda på hjemmebane.

Defensiven er og bliver nøglen for det danske landshold, hvor specielt midterforsvaret er godt besat med flere profiler. Anfører Simon Kjær er selvskrevet og derefter er Andreas Christensen landstræner Hjulmands foretrukne sidemakker til Milan-profilen. Men bag i køen står specielt Jannik Vestergaard og Joachim Andersen med gode sæsoner i bagagen klar til at give alt i de minutter, der bliver tilgængelige. I målet vogter Danmarks ubestridte bedste målmand, Kasper Schmeichel - landsholdets egen Holger Danske. Schmeichel viste ved VM-slutrunden i 2018, at han er pålidelig i selv de mest pressede situationer - specielt i straffesparkskonkurrencen mod Kroatien.

På de offensive pladser bliver specielt det nye unge kuld spændende at følge. Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen og Jonas Wind bidrager med noget nyt og spændende til landsholdet, som der har manglet i nogle år. Skarpheden og kynismen foran mål har Christian Eriksen selv skulle stå for, men nu ser det ud til, at der kan komme flere om buddet.

Hjulmand trak ikke mange kaniner op af hatten, da han udtog de 26 spillere, der skal repræsentere Danmark til sommer. Det betyder også, at det er et erfarent, rutineret og sammentømret hold, som har spillet med hinanden længe, der træder ind i slutrunden. Spillerne kender og har en forståelse for hinanden, og det bliver utrolig vigtig i kampen om at nå så langt som muligt til EM. Lægger man kemien mellem spillerne, en solid defensiv, nye ofensive kræfter sammen med en EM-slutrunde på hjemmebane får man opskriften på dansk landshold, der her 29 år senere igen kan tage fusen på fodbold-Europa.

Intet bringer den danske befolkning tættere sammen end Danmark til en fodbold-slutrunde. I år spilles Danmarks tre gruppekampe på hjemmebane i Parken, København, hvilket kun skruer op for forventningerne om en fantastisk sommer med et land, der tør håbe og drømme om at skrive endnu et kapitel i eventyret.

Profilen
Man kan ikke sige Danmark uden at sige Christian Eriksen. Den teknisk stærke fynbo med det drøn-hårde skud har rundet 100 landskampe men er stadig godt kørende og vigtigste mand på landsholdet. Efter en sløj sæsonstart med en masse kampe på bænken blev Eriksen fast mand på det Inter-mandskab, der sikrede sig det italienske mesterskab. De mål, som Eriksen ikke altid bidrager med på klubplan, scorer midtbanespilleren på landsholdet. Han er Danmarks topscorer ved de seneste to kvalifikationer samt det seneste UEFA Nations League - 36 landsholds-scoringer er han oppe på. Al dansk opbyggende spil kører gennem ham, og kan han finde det niveau frem, som man ved, han formår på landsholdet, kan han blive utrolig farlig ved enten at skyde selv eller spille en medspiller fri.

Træneren
Kasper Hjulmand er længe blevet set som en af de mest taktisk stærke trænere vi har i Danmark. Han har været træner ad to omgange i FC Nordsjælland, hvor han har store aktier i klubbens fortsat fornemme arbejde med akademispillere samt det offensive fodbold, klubben er blevet kendt for. Hjulmand overtog landsholdet fra Åge Hareide, der, hvis ikke slutrunden var blevet rykket et år, skulle have trænet Danmark ved det kommende EM. Hjulmand bruger den samme stamme af spillere, som Hareide gjorde i sin tid, men forsøger at bringe mere boldbesiddelse og offensive takter ind i det danske spil - som han har været kendt for siden FC Nordsjælland-tiden. I Kasper Hjulmand har Danmark en taktisk stærk landstræner, der har en klar vision for landsholdet, som forhåbentlig ender ud med et positivt resultat til EM.

Forventet startopstilling
K. Schmeichel
D. Wass - S. Kjær - A. Christensen - J. Mæhle
T. Delaney - P. Højbjerg - C. Eriksen
A. Skov Olsen - Jonas Wind - Y. Poulsen

Trup
Målmænd:
Kasper Schmeichel (Leicester)
Frederik Rønnow (Schalke)
Jonas Lössl (FC Midtjylland)

Forsvar:
Simon Kjær (AC Milan)
Andreas Christensen (Chelsea)
Jannik Vestergaard (Southampton)
Joakim Mæhle (Atalanta)
Jens Stryger Larsen (Udinese)
Joachim Andersen (Fulham)
Daniel Wass (Valencia)
Mathias 'Zanka' Jørgensen (FCK)
Nicolai Boilesen (FCK)

Midtbane:
Christian Eriksen (Inter)
Thomas Delaney (Dortmund)
Pierre Emile Højbjerg (Tottenham)
Christian Nørgaard (Brentford)
Mathias Jensen (Brentford)
Anders Christiansen (Malmö)

Angreb:
Martin Braithwaite (Barcelona)
Yussuf Poulsen (Leipzig)
Jonas Wind (FCK)
Kasper Dolberg (Nice)
Andreas Cornelius (Parma)
Andreas Skov Olsen (Bologna)
Mikkel Damsgaard (Sampdoria)

Mere om Danmark

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik