ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

TYRKIET - Den sovende kæmpe er vågnet!

Af Daniel Fisker

Den tyrkiske kæmpe har været i dvale i godt og vel 10 år. Noget kunne dog tyde på, at den vågner op til dåd, når sommerens EM-slutrunde sparkes i gang.

Article image

Der er store forventninger til Tyrkiet, inden sommerens forsinkede EM-slutrunde sparkes i gang. Netop corona-forsinkelsen har gjort forventningerne endnu større, fordi landsholdsprofilerne Merih Demiral, Ozan Kabak og Yusuf Yazici i mellemtiden er kommet over de skader, som ville have forhindret dem i at deltage i EM-slutrunden i 2020.

Forventningerne til Tyrkiet var i forvejen store, fordi den hidtil sovende kæmpe havde leveret en række fantastiske præstationer i løbet af EM-kvalifikation. Tyrkiet måtte ganske vist nøjes med andenpladsen i Kvalifikationsgruppe H bag Frankrig på førstepladsen, men tyrkerne formåede at besejre verdensmestrene, mens det velfungerende tyrkiske forsvar præsterede at holde buret rent i otte af de 10 kvalifikationskampe.

Det stod klart i EM-kvalifikationen, at forsvarskæden – og særligt midterstopperne – udgør Tyrkiets største chance for at få succes i sommerens EM-slutrunde. Leicester-forsvareren Çağlar Söyüncü og Juventus-forsvareren Merih Demiral kommer sandsynligvis til at spille alle kampe, men selv hvis den stærke duo bliver skadet, sidder den afgående Liverpool-lejesvend Ozan Kabak og Sassuolo-forsvareren Kaan Ayhan klar på bænken.

Hvis forsvaret er tyrkernes største styrke, så er angrebet tyrkernes akilleshæl. Det gode defensive fundament kan blive truet af en for stor angrebsiver og manglen på en decideret topangriber. Angrebsveteranen Burek Yilmaz har ganske vist lige vundet Ligue 1, hvor han præsterede 16 sæsontræffere, men tyrkerne præsterede kun en middelmådig målhøst i EM-kvalifikationen.

Den tyrkiske kæmpe havde sin storhedstid i 00’erne, hvor den både tilkæmpede sig en VM-bronzemedalje, en plads i en EM-kvartfinale og en EM-bronzemedalje. I de seneste 10 år har den tyrkiske kæmpe været i dvale, men noget kunne tyde på, at den tyrkiske kæmpe er ved at vågne, men måske får kæmpen det forkerte ben ud af sengen.

Tyrkiet er i EM-gruppe A med Italien, Schweiz og Wales. Alle tre er på papiret overlegne modstandere, så derfor er det ikke urealistisk, at Tyrkiet ender som bundprop i Gruppe A. Det er på den anden side heller ikke urealistisk, at Tyrkiet formår at gå videre fra gruppespillet – til ottendedelsfinalen eller måske endda til kvartfinalen.

Den tyrkiske landstræner Senol Günes har til World Soccer udtalt, at han ser EM-slutrunden som en test, og at det på længere sigt er VM-slutrunden i 2022, den tyrkiske kæmpe er interesseret i. Hvis det tyrkiske forsvar kan modstå de offensive kræfter fra Italien, Schweiz og Wales, og angrebsspillerne – ført an af Burek Yilmaz – formår at finde vej til netmaskerne, kan generalprøven vise sig at blive meget vellykket.

Profil

Forsvarsspillet – og særligt midterforsvaret – er altafgørende for Tyrkiets chancer for succes ved sommerens EM-slutrunde. Tyrkernes forsvarsgeneral er Leicester City-forsvareren Caglar Söyüncü, selvom den to år yngre Merih Demiral står i lære hos Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci. Det er dog Söyüncü, som i den netop overståede sæson hjalp Leicester til femtepladsen, der er den helt store profil på det tyrkiske landshold.

Söyüncü fik sin debut for det tyrkiske landshold i marts 2016, da han var 19 år gammel. Det bliver dog den nu 25-årige forsvarsklippes ilddåb i en slutrunde. Hans landsholdserfaring udgøres i øjeblikke af 16 venskabskampe, otte VM-kvalifikationskampe, fire EM-kvalifikationskampe og seks kampe i Nations League. De hidtil 82 kampe i Leicester-trøjen vidner dog om, at Söyüncü er parat til at påtage sig det tunge, tyrkiske slutrundeansvar.

Træner

Senol Günes har nærmest kultstatus i Tyrkiet. Den nu 68-årige fik sin debut som cheftræner i Trabzonspor i 1988. Han har siden – med undtagelse af knap tre år i Sydkorea – tilbragt hele sin trænerkarriere i Tyrkiet. Fra 2000 til 2004 var han tilmed landstræner for ”Ay-Yıldızlıla”, hvorfor VM-bronzemedaljen fra 2002 skal tilskrives Günes, som nu er tilbage på landstrænerposten.

Den seneste EM-slutrunde endte langtfra optimalt for Tyrkiet, som endte på tredjepladsen i Gruppe D, hvor Kroatien og Spanien gik videre til ottendedelsfinalen på tyrkernes bekostning. Den daværende landstræner Fatih Terim fik sparket i 2017, hvorefter man prøvede lykken med rumænske Mircea Lucescu, inden Günes i 2019 gjorde comeback som tyrkisk landstræner.

Günes og det tyrkiske landshold leverede som sagt en fænomenal indsats i EM-kvalifikationen, hvor landstrænerens foretrukne 4-2-3-1-formation harmonerede helt perfekt med tyrkernes store defensive potentiale. Günes for dog – på trods af den velsmurte forsvarskæde – sin sag for, hvis han endnu en gang skal føre Tyrkiets landshold til internationale medaljer.

Forventet startopstilling

Günok
Celik, Demiral, Söyüncü, Meras
Tufan, Yokuslu
Ünder, Çalhanoğlu, Yazici
Yilmaz

Trup

Målmænd:

Mert Günok (İstanbul Başakşehir)
Uğurcan Çakır (Trabzonspor)
Altay Bayındır (Fenerbahçe)
Gökhan Akkan (Rizespor)

Forsvarsspillere:

Zeki Çelik (LOSC Lille)
Mert Müldür (Sassuolo)
Merih Demiral (Juventus)
Ozan Kabak (Liverpool)
Çağlar Söyüncü (Leicester City)
Kaan Ayhan (Sassuolo)
Umut Meraş (Le Havre)
Rıdvan Yılmaz (Beşiktaş)

Midtbanespillere:

Abdülkadir Ömür (Trabzonspor)
Cengiz Ünder (Leicester City)
Efecan Karaca (Alanyaspor)
Halil Akbunar (Göztepe)
Dorukhan Toköz (Beşiktaş)
İrfan Can Kahveci (Fenerbahçe)
Mahmut Tekdemir (İstanbul Başakşehir)
Okay Yokuşlu (West Bromwich)
Orkun Kökçü (Feyenoord)
Ozan Tufan (Fenerbahçe)
Taylan Antalyalı (Galatasaray)
Hakan Çalhanoğlu (AC Milan)
Yusuf Yazıcı (LOSC Lille)

Angribere:

Burak Yılmaz (LOSC Lille)
Enes Ünal (Getafe)
Halil İbrahim Dervişoğlu (Galatasaray)
Kenan Karaman (Fortuna Düsseldorf)
Kerem Aktürkoğlu (Galatasaray)

Mere om Tyrkiet

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik