ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

FINLAND - Slutrundedebutanterne vil ikke bare gå i glemmebogen

Af Philip Dar

Historien om finsk landsholdsfodbold er også historien om et overset landshold, som har formået at gøre sig selv relevant og placere sig i centrum for hele nationens kærlighed og opmærksomhed.

Article image
Ritzau-Scanpix

Sport og Finland er oftest lig med vintersport, hvor finnerne oftest er at finde blandt den absolutte verdenselite. Landet mod nord placerer sig som nummer 11 på listen over nationer med flest medaljer ved vinter-OL, men 2021 bliver året hvor den sportsinteresserede del af landets 5.5 millioner indbyggere, skal samle sig om en sportsbegivenhed om sommeren fremfor om vinteren.

Finland er nemlig debutanter ved sommerens EM-slutrunde og det er noget der kan samle befolkningen … man får næsten deja-vu til 2016, hvor Island var med til deres første EM-slutrunde og de islandske fans gik verden rundt for deres store dedikation. Man kan håbe på lignende billeder af de finske fans til sommer.

Kvalifikationen til Finlands første EM-slutrunde blev sikret via en andenplads i gruppe J, hvor Italien nappede førstepladsen og de øvrige hold var Grækenland, Bosnien & Hercegovina, Armenien og Lichtenstein. Netop Lichtenstein blev sendt hjem fra Helsinki med 3-0 i kvalifikationens næstsidste spillerunde og Finland sikrede sig dermed kvalifikationen.

Inden den succesfulde kvalifikation til EM, vandt Finland sin Nations League-gruppe. Alt dette kommer efter udnævnelsen af Markku Kanerva som ny landstræner i slutningen af 2016.
Kanerva forsøgte sig med en basal omgang fodbold, hvor opstillingen hed 4-4-2 og hver enkelt spiller fik helt konkrete opgaver at forholde sig til. Denne tilgang har været succesfuld selvom det tog et stykke tid før resultaterne indtraf men her fem år efter, står Kanerva og Finland foran landets første EM-slutrunde og har som sagt vundet sin Nations League-gruppe og derved sikret sig oprykning.

De seneste kampe har Kanerva forsøgt sig med et mere offensivt udtryk, hvor man forsøger at erobre bolden højt oppe på modstanderens banehalvdel, dog forventes det at finnerne vil stille sig lidt længere tilbage på banen, når man står overfor de større hold som f.eks. Belgien og Danmark som, sammen med Rusland, udgøre Finland EM-gruppe. Det forventes altså, at Finland kommer til at stille op med et fem-mandsforsvar og med to angribere, da det har vist sig at holdets stjerneangriber Teemu Pukki spiller bedre med en angrebsmakker end alene i front. Kendetegnene ved det finske landshold er et robust og sammentømret mandskab med en stærk midtbane, som oftest udgøres af anfører Tim Sparv og Rangers-spilleren Glen Kamara, og ikke mindst af den konstante trussel fra Pukki i front.

Profilen
Der har været flere gode præstationer gennem kvalifikationen på det finske landshold, bl.a. den førnævnte midterakse med Sparv og Kamara som selvfølgelig er blandt de mere profilerede spillere på det finske mandskab. Dog har Finland kun en enkelt spiller kontinuerligt repræsenteret i en af top-fem ligaerne. Det drejer sig om målmand Lukas Hradecky som til dagligt tørner ud for Bayer Leverkusen i den tyske Bundesliga hvor han ovenikøbet har markeret sig som en af ligaens bedste målmænd de senere år. Det er dog tvivlsomt hvor mange finner der ville nævne ovenstående spillere hvis man spurgte dem til hvem de ser som holdets største stjerne. En stor del af dem ville nemlig nævne Norwich-angriberen Teemu Pukki som står noteret for 10 mål og 1 assists i EM-kvalifikationen. Derudover har han scoret 26 mål i 41 kampe i denne sæson for sin Championship-klub Norwich. Finland lader altså til at være afhængige af en Teemu Pukki i topform, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at indfri nationens forhåbninger om en finsk EM-eventyr.


Finland møder Danmark i sin første EM-kamp. Kampen fløjtes op den 12. juni kl 18 og spilles i Parken i København.

Forventet startopstilling 5-3-2:
Lukas Hradecky
Jere Uronen - Daniel O´Shaughnessy - Paulus Arajuuri - Joona Tolvio - Nikolai Alho
Joni Kauko - Tim Sparv - Glen Kamara
Robin Lod - Teemu Pukki.

Truppen:

Målmænd:
Jesse Joronen (Brescia)
Lukas Hradecky (Leverkusen)
Anssi Jaakkola (Bristol Rovers).

Forsvarer:
Juhani Ojala (Vejle)
Leo Väisänen (Elfsborg)
Sauli Väisänent (Chievo)
Paulus Arajuuri (Pafos)
Albin Granlund (Stal Mielec)
Daniel O'Shaughnessy (HJK)
Jere Uronen (Genk)
Nikolai Alho (MTK)
Niko Hamalainen (Queens Park Rangers)
Robert Ivanov (Warta Poznan).

Midtbanespillere:
Tim Sparv (AEL)
Rasmus Schuller (Djurgarden)
Thomas Lam (Zwolle)
Fredrik Jensen (Augsburg)
Pyry Soiri (Esbjerg)
Glen Kamara (Rangers)
Joni Kauko (Esbjerg)
Onni Valakari (Pafos).

Angribere:
Teemu Pukki (Norwich City)
Joel Pohjanpalo (Union Berlin)
Lassi Lappalainen (Montréal)
Marcus Forss (Brentford)
Jasin Assehnoun (Lahti).


Mere om Finland

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik