ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

SVERIGE - Intet nyt giver store forhåbninger

Af Christian Bang Jensen

Soliditet og kontinuitet er nøgleordene, som er behæftet på et svensk landshold, der træder ind til EM-slutrunden med store forhåbninger og forventninger.

Article image
Ritzau-Scanpix

Hvor flere af de deltagende lande ved EM-slutrunden står med en ny træner, et nyt spilkoncept, en ny trup efter et generationsskifte eller andre usikkerhedsmomenter, så går Sverige ind til turneringen uden spørgsmålstegn, eller usikkerheder. Samme træner som ved seneste slutrunde i 2018, samme helt klassiske spillesystem i den organiserede og britiskinspirerede 4-4-2 og flere af de samme spillere krydret med få nye unge stjerne, der står overfor det endelig gennembrud. Det er opskriften, der skal gøre denne sommer til en af de helt vilde i svensk fodboldhistorie, og for første gang i lang tid tør de blå-gule fra den anden side af sundet at drømme store drømme.

Svenskerne har været med ved de seneste fem EM-slutrunder, men kun i 2004 lykkedes det at komme videre fra gruppen. Dengang spillede man 2-2 med Danmark i sidste gruppekamp, hvilket sendte Italien ud af turneringen, der blev spillet i Portugal. Især 2016 var en svensk skuffelse, og faktisk var skuffelsen så stor, at Zlatan Ibrahimovic lagde landsholdsdragten på hylden, og Erik Hamrén blev afløst af Janne Andersson. Netop 58-årige Janne Andersson har fået sat skik på tropperne som feltmarskal Magnus Stenbock gjorde det i 1600-tallet, og med ham i spids gik svenskerne gennem kvalifikationen med kun ét enkelt nederlag i de 10 kampe. Det faldt til Spanien, som man også møder i den første gruppekamp på Estadio de La Cartuja i Sevilla. I Nations League blev man kanonføde i den svære pulje med Frankrig, Portugal og Kroatien, hvilket resulterede i en nedrykning fra A-gruppen, men i VM-kvalifikationen er man kommet fra land med fire sejr og nul mål indkasseret.

Sverige befinder sig i laget lige under de allerbedste, og derfor er det ikke uden grund, at forventningerne er store. Man kan spille lige op med alle de andre hold i gruppen, og kommer man først videre til knockout-kampene er troen der på, at alt kan ske.


Træneren
Janne Andersson overtog det svenske landhold efter et skidt EM i 2016, og ved VM i 2018 brød han alle forventninger, da Sverige var tæt på at spille sig i semifinalen. England og kvartfinalen blev dog endestationen, men svenskerne ledet af den 58-årige træner havde med en egenhændig og solid organisation slået både Tyskland, Mexico og Schweiz ud af verdensmesterskaberne i Rusland. Den soliditet er der blevet bygget videre på i kvalifikationen, hvortil unge offensive kræfter som Alexander Isak og Dejan Kulusevski også har budt sig godt til i den gule dragt. Derfor står Janne Andersson med en trup og en startellever uden de store overraskelser, men som står stærkere end i mange år.

Taktikken bliver den helt klassiske svenske 4-4-2, der især beror sig på et disciplineret pressystem, hvor alle 11 har en defineret defensiv rolle. På den måde er det måske held i uheld, at den største, men aldrende og ikke specielt presstærke svenske stjerne, Zlatan Ibrahimovic, ikke kan være med. Offensivt bliver det de lange bolde til hurtige kantspillere, indlæg og dødbolde, der kommer til at tegne det svenske spil, men det er roller og opgaver, alle på holdet er helt indforstået med og inkorporeret i.


Profilen
Alexander Isak har haft en forrygende sæson i spanske Real Sociedad, og den form skal arvetageren for Zlatan Ibrahimovic tage med ind i turneringen, hvis Sverige skal gøre krav på pladserne langt inde i turneringen. Den rutinerede, stærke, kollektive defensiv, der henkaster tankerne til skjoldmøerne i vikingetiden, skal nok lukke helt ned for både de spanske kombinationer og en livsfarlig Robert Lewandowski, men videre i turneringen skal den 21-årige svensk-eritreiske løfte arven fra både den knæskadede Zlatan Ibrahimovic, der ellers gjorde comeback på landsholdet samt Marcus Berg, der skal i gang med sin femte slutrunde med ”Blågult”. I denne sæson blev det til 17 scoringer for Alexander Isak i La Liga, hvilket var en forbedring af den svenske rekord for flest La Liga mål på en sæson.


Forventet startopstilling 4-4-2
Robin Olsen
Mikael Lustig - Victor Lindelöf - Filip Helander - Ludwig Augustinsson
Dejan Kulusevski - Albin Ekdal - Kristoffer Olsson - Emil Forsberg
Alexander Isak - Marcus Berg


Truppen
Målmand
Robin Olsen – Everton
Karl-Johan Johnsson – FC København
Kristoffer Nordfeldt – Genclerbirligi

Forsvar
Mikael Lustig – AIK
Victor Lindelöf – Manchester United
Andreas Granqvist – Helsingborg
Martin Olsson – Häcken
Ludwig Augustinsson – Werder Bremen
Filip Helander – Rangers
Emil Krafth – Newcastle
Pontus Jansson – Brentford
Marcus Danielson – Dalian

Midtbane
Sebastian Larsson – AIK
Albin Ekdal – Sampdoria
Emil Forsberg – RB Leipzig
Gustav Svensson – Guangzhou City
Ken Sema – Watford
Viktor Claesson – Krasnodar
Mattias Svanberg – Bologna
Kristoffer Olsson – Krasnodar
Dejan Kulusevski – Juventus
Jens Cajuste – FC Midtjylland

Angreb
Marcus Berg – Krasnodar
Alexander Isak – Real Sociedad
Robin Quaison – Mainz 05
Jordan Larsson – Spartak Moskva

Mere om Sverige

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag C. Ronaldo 2
Flag P. Schick 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag M. Gregoritsch 1
Flag B. Embolo 1
Flag D. Dumfries 1
Flag M. Arnautović 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag G. Wijnaldum 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag C. Immobile 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag J. Uronen 1
Flag R. Tolói 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik