ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

TYSKLAND - Alles ist vorbei for Joachim Löws rutinespillere

Af Philip Sinkbæk Jensen

’Die Mannschaft’ skal vise, at det nye hold er mandskabet, der kan smøre den tyske maskine og afværge endnu en katastrofal slutrunde ovenpå skuffelsen ved VM2018. Tyskland kan have et komplet nyt udtryk ved denne slutrunde i en sand dødsgruppe.

Article image
Ritzau-Scanpix

I 2018 var forventningerne til Joachim Löws ’Die Mannschaft’ tårnhøje, men tyskerne fik ørerne i sin egen maskine og blev ekspederet ud af verdensmesterskabet for første gang i fodboldhistorien med blot tre point efter tre kampe mod Mexico, Sverige og Sydkorea. Allerværst så det ud, da Sydkorea scorer to gange dybt inde i overtiden og definitivt slår en symbolsk mavepuster ind på hele Tyskland.

Mareridtet skulle vise sig at være symptomatisk for Tysklands fremtid, der stadigvæk løber ind i det ene mareridt efter det andet. Senest blev det til et 1-2-nederlag til Nordmakedonien på hjemmebane i VM-kvalifikationen i kølvandet på et historisk stort 0-6-nederlag i Nations League til Spanien. Dette fik hele fodbold-Tyskland til at kræve Löws afgang efter choknederlagene, men alligevel får Löw chancen for at sikre sit eftermæle, når han står i spidsen for die Nationalelf på 16. og sidste år.

Löw må erkende, at bundniveauet for Bundes-drengene er faldet drastisk eftersom mange landsholdslegender har takket af, som har efterladt store fodboldsko at udfylde for Timo Werner, Kai Havertz og Jamal Musiala, der skal løfte De Forenede Bundeslande op fra bunden. Tyskerne har styrtdykket i rang på FIFAs verdensrangliste efter at have siddet tungt på førstepladsen i 2017, og må nu forholde sig til rang 12 efter lande som Danmark, Mexico og England. Derfor er tiltroen til det nye landshold minimal, hvor en finaleplads er langt fra realistisk. Slutrunden virker på mange måder som en terminsprøve frem mod eksamen til EM2024 på hjemmebane.

Det er blevet til et gensyn med Thomas Müller og Mats Hummels, der har fået genvalg af Löw, som nu skal indgå på holdet igen blandt flere tyske mesterskabsspillere og Champions League-finalister. Holdet har ikke været taktisk fleksible, og lukker for mange modstandere ind i kampene. Dette skyldes til dels Joachim Löws tidligere favoritformation, 3-4-3, hvor det oftest er endt i et gudsforladt fem-mandsforsvar med for defensive wing-backs, der langt fra definerer det risikofyldte angrebsfodbold, som Löw tidligere har haft succes med.

Derfor ser meget ud til, at Löw kommer til at sværge til en 4-3-3-formation med hurtige omstillinger, hvor Müller og Hummels indgår som rutinespillere på ny. Holdet er blevet kritiseret for ikke at have en taktisk Plan B, at ingen påtager sig lederroller, mangel på generel kommunikation, sløset forsvarsspil, dårlig attitude og generelt mangel på sammenhold, hvilket alle er prædikater, som ikke bør associeres med Tyskland.

Derfor er genvalget til Müller og Hummels ideelle for at genskabe vinderkulturen hos Die Mannschaft. Specielt Müller har bevist, at rutinetyskeren kan sætte Bayern-holdkammeraterne, Gnabry og Sané, op i denne sæson med 18 assists i Bundesligaen. Dette er derfor et genvalg, der kan hjælpe Löw og Tyskland ud af krisen og ind i de tyske hjerter på ny frem mod EURO2024.

Tyskland træder ind i turneringen i Gruppe F sammen med verdensmestrene fra Frankrig, de forsvarende Europamestre fra Portugal og formstærke Ungarn, som kan vise sig som turneringens dødsgruppe – specielt for Tyskland. Gruppen kan blive enormt tæt, hvor tyskerne i sidste ende skal håbe, at holdet kan gå videre som den bedste tre’er, hvis ikke at favoritterne fra Frankrig og Portugal snubler. Det er op til tyskerne at få minimum uafgjort i disse to kampe, hvor en potentielt matchbold kan opstå i den sidste kamp mod Ungarn.

Tyskland har deltaget ved alle EM-slutrunder siden debuten i 1972 i Belgien, hvor vesttyskerne rev guldet hjem for første gang af tre gange. De seneste tre EM-slutrunder er det blevet til podieplaceringer, men ingen Coupe Henri Delaunay efter en tabt finale i 2008 efterfulgt af to bronzeplaceringer i 2012 og 2016.

Disse statistikker taler for en flot, afsluttende slutrunde for Joachim Löw, der håber på, at de mange successpillere fortsat er topmotiverede til EM efter triumfer i både Champions League og hjemlige ligaer:

- Vi er ankommet til landsholdssamlingen med stor glæde og motivation. Turneringen starter praktisk talt med den første træningssession. Det handler om at finpudse visse ting. Det er yderligere vigtigt, at holdet får fundet og opbygget en vindermentalitet.

Vindermentaliteten er til at spore hos anføreren, Manuel Neuer, der forsikrer om, at tyskerne skal rejse sig fra katastrofen i Rusland og tro på konceptet, der kan føre dem langt i turneringen:

- Vi har muligheden for at opnå meget med dette hold. Vi vil derfor bestræbe os for at yde det bedste for vores land. Vi vil kompensere og godtgøre for det, der skete i 2018. Derudover sætter vi os høje mål og ønsker at tage EM-pokallen.


Træneren

Joachim Löw har været omkring landsholdet siden 2006, og kører nu på 16. og sidste år, hvor tyskeren har lugtet til store triumfer, lugtet til sine fingre og nu lugter røg i køkkenet eftersom at ’Die Mannschaft’ har løbet med panden mod muren i sine seneste kampe med voldsomme nederlag. Dette er til trods for, at Löw har ført Tyskland til flere store resultater.

I 2014 kunne Löw løfte verdensmesterskabspokalen i Brasilien ved at have slået værterne fra Brasilien hele 7-1 i semifinalen efter at have sat maskinen på pause af ren høflighed ovenpå at have været foran 5-0 i pausen. Derudover er det blevet til bronzemedaljer i VM2006 på hjemmebane og i 2010 i Sydafrika. I 2017 fik Löws mandskab den bedst tænkelige start frem mod VM2018, hvor de vandt Confederations Cup i 2017, men måtte se sig slået ud allerede efter det indledende gruppespil ved VM2018.

Om Löw og Tyskland går hele vejen ved denne EM-slutrunde for så at snuble frem mod VM2022, tør ikke siges. Eftermælet for den lange periode som tysk landstræner er i virkeligheden det, der er på spil for Löw. Slutrunden markerer nemlig Löws afslutning som tysk landstræner, der stopper efter finalekampen og giver dirigentstokken videre til Hansi Flick. For nu handler det også for tyskerne om at få genereret et udtryk, der er Tyskland værdigt, hvilket Hansi Flick efterfølgende har relativt kort tid til at opbygge frem mod VM2022.


Profilen

Der kan fremhæves et væld af profiler på det tyske landshold. Viceanføreren, Ilkay Gündogan, har haft en fortryllende sæson i Manchester City efter at den tyrkisk-fødte midtbanespiller kom længere frem på banen, der afkastede 13 mål fra sig, som han tog videre med på landsholdet.

Holdet bugner ydermere af Bayern München-spillere, hvor Manuel Neuer, Joshua Kimmich, Thomas Müller, Leon Goretzka, Leroy Sané, Serge Gnabry, Niklas Süle og Jamal Musiala alle har præsteret på absolutte topniveau denne sæson. Derudover vandt Kai Havertz, Antonio Rüdiger og Timo Werner Champions League med Chelsea og forventer også at få nøgleroller i en lang turnering.

Den største stjerne på holdet er dog Joshua Kimmich, der har udviklet sig til at være en talisman for Bayern München, og dermed anses som en bærende kraft på landsholdet. Den 26-årige alsidige spiller har tidligere begået sig på højre back, hvor han som sikkerheden selv imiterede Philipp Lahm i Bayern München, men senere blev omskolet til den defensive midtbane af verdens bedste træner, Pep Guardiola.

Kimmich har senere bygget mere til sit spil, hvor han ofte er at finde i straffesparksfeltet ved omstillinger. Han kreerer også mål og assists på kontinuerlig vis. Som blot 26-årig og med stor konkurrence på pladserne i Bayern og på landsholdet, er det ikke tilfældigt, at Kimmich allerede har 52 kampe for Die Mannschaft og 261 kampe for Bayern på samvittigheden, da den unge tysker besidder de lederegenskaber, som Löw og Tyskland eftersøger.

Der kan stadigvæk herske tvivl om, hvilken rolle Kimmich kommer til at indtage ved denne slutrunde. Löw har svoret til at anvende den hurtige tysker på midten, ligesom i Bayern ved siden af Goretzka, men noget tyder på, at Kimmich også skal være klar på at få pladsen som højre back, hvis Toni Kroos skal have en rolle på midtbanen. Dog skuffede Kroos slemt til det seneste VM, men viste i momenter lederegenskaber og scorede på et frispark dybt i overtiden mod Sverige, der sikrede Tyskland de eneste point i Rusland. Om Löw fortsat vil anvende en Bayern-inspireret skabelon, som han har gjort under kvalifikationen, skal vi ind i turneringen for at få svar på. Det forvnetes dog, at Kimmich starter inde uanset, om Kroos starter eller ej.


Forventet startopstilling 4-3-3
Manuel Neuer
Markus Halstenberg – Antonio Rüdiger – Mats Hummels – Matthias Ginter
Leon Goretzka – Joshua Kimmich – Ilkay Gündogan
Serge Gnabry – Thomas Müller – Leroy Sané

Truppen
Målmand
Manuel Neuer – Bayern München
Bernd Leno - Arsenal
Kevin Trapp – Eintracht Frankfurt

Forsvar
Antonio Rüdiger – Chelsea
Marcel Halstenberger – RB Leipzig
Matthias Ginter – Borussia Mönchengladbach
Mats Hummels – Borussia Dortmund
Niklas Süle – Bayern München
Lukas Klostermann – RB Leipzig
Robin Gosens – Atalanta
Robin Koch – Leeds United
Christian Günter – Freiburg

Midtbane
Joshua Kimmich – Bayern München
Toni Kroos – Real Madrid
Florian Neuhaus – Borussia Mönchengladbach
Ilkay Gündogan – Manchester City
Emre Can – Borussia Dortmund

Angreb
Kai Havertz – Chelsea
Kevin Volland – AS Monaco
Serge Gnabry – Bayern München
Timo Werner – Chelsea
Jonas Hofmann – Borussia Mönchengladbach
Jamal Musiala – Bayern München
Leroy Sané – Bayern München
Thomas Müller – Bayern München


Mere om Tyskland

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag C. Ronaldo 2
Flag P. Schick 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag M. Gregoritsch 1
Flag B. Embolo 1
Flag D. Dumfries 1
Flag M. Arnautović 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag G. Wijnaldum 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag C. Immobile 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1
Flag J. Uronen 1
Flag R. Tolói 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik