ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

RUSLAND - Kan mastodonten mod øst fortsætte momentum fra VM18?

Af Konrad Cornelius Rasmussen

Godt nok er der ikke så mange af de russiske spillere, der er velkendte herhjemme, men man skal ikke tage fejl af det store land fra øst – i særdeleshed offensiven har vist kvalitet på den internationale scene.

Article image
Ritzau-Scanpix

Aleksei Miranchuk, Artem Dzyuba og Aleksandr Golovin. Nok ikke de navne, der får den brede danske befolkning til at ryste i bukserne, men man skal ikke tage fejl af de spillere som Rusland har præsenteret i deres foreløbige EM-trup.

Rusland kvalificerede sig til EM som to’er i en pulje, der udover Belgien, talte Skotland, Cypern, Kasakhstan og San Marino. Det var derfor ikke den sværeste vej til EM for det store land, der håber på at fortsætte momentum fra VM i 18, hvor man nåede til kvartfinalen. Her tabte man, efter straffespark, til de kommende mestre fra Kroatien. I kvalifikationen, der viste den nyudnævnte kaptajn, Artem Dzyuba, sig som en farlig mand. Han scorede ni mål i løbet af kvalifikationen og endte som den 6. mest scorende spiller, foran spillere som Romelu Lukaku, Robert Lewandowski og Memphis Depay.

Russerne er til sommerens slutrunde endt i gruppe B, der udover Rusland også tæller Belgien, Danmark og Finland. Ifølge mange eksperter, så er Belgien favorit til gruppen, hvorimod Danmark og Rusland formentlig skal kæmpe om andenpladsen. Ruslands træner Stanislav Cherchesov har tidligere udtalt sig kryptisk omkring russernes målsætning og chancer for at gå videre fra gruppen.

- Vores vigtigste opgave er at forberede os så godt som muligt. Den første udfordring bliver gruppespillet, og derefter kommer sub-udfordringerne, der er Belgien, Finland og Danmark. Det er sådan jeg vil svare på filosofisk vis, siger den russiske landstræner.

Der er heller ikke meget mere end en kryptisk hentydning at hente, når man spørger Cherchesov ind til den overordnede målsætning for turneringen.

- Vi vil vinde ligesom alle andre hold. Vi var ikke favoritter i 2018, og vi er ikke favoritter i dag, siger Stanislav Cherchesov.


Træner
Efter en meget skuffende EM-slutrunde i 16, hvor Rusland endte uden at vinde en kamp, valgte det russiske fodboldforbund at fyre den legendariske træner Leonid Slutsky. Ind kom Stanislav Cherchesov, der sæsonen forinden havde vundet ”the double” med Legia Warzawa, i Polen. Cherchesov startede sin trænerkarriere i Østrigsk fodbold, og senere har Cherchesov været rundt i mange forskellige russiske klubber, der inkluderer Spartak Moskva og Dynamo Moskva.

Som spiller har Cherchesov vundet fire sovjettiske/russiske mesterskaber. Han har derudover vundet prisen som sovjets bedste målmand tre gange i karrieren.

Formationsmæssigt så skal man nok regne med at se Rusland i en 4-2-3-1 med Artem Dzyuba på toppen. Her er planen, at den store 9’er skal holde på bolden, hvor Miranchuk og Golovin skal løbe rundt omkring kaptajnen. Hvis han er klar, så kan Cheryshev også blive et farligt våben. Dog skal man ikke være alt for overrasket, hvis man ser Rusland i en formation med fem spillere i bagkæden.Profil
Zenit st. Petersborg-spilleren Artem Dzyuba bliver uden tvivl den spiller, der skal bære det russiske kollektiv videre fra gruppen. Den 196 cm høje centre-forward er et monster på grønsværen, hvor hans primære opgave er at holde på bolden, så de vævre teknikere kan løbe omkring ham. Samtidig, så er han qua sin størrelse, en mundfuld for de fleste stoppere i Europa. I 20/21-sæsonen, hvor Zenit, i overlegen stil, vandt det russiske mesterskab, kvitterede Dzyuba med 20 mål og 6 oplæg. Henholdsvis som nr. 1 på topscorerlisten, og nr. 2 på assistlisten i den russiske liga. Simon Kjær og Andreas Christensen glæder sig helt sikkert ikke til at møde den enorme russer.

Derudover, så skal man holde øje med Aleksandr Golovin, der trods en svær sæson i Monaco, har vist, at han besidder et yderst højt teknisk niveau.

Forventet startopstilling (4-2-3-1)
Anton Shunin
Mario Fernandes – Georgi Dzhikiya – Igor Diveev – Yuri Zhirkov
Magomed Ozdoyev – Aleksei Miranchuk
Aleksandr Golovin – Artem Dzyuba – Daler Kuzyayev


Foreløbig trup:
Målmænd:
Anton Shunin (Dynamo Moskva)
Andrey Lunyov (Zenit St. Petersborg)
Matvei Safonov (Krasnodar)

Forsvarsspillere:
Yuri Shirkov (Zenit St. Petersborg)
Fyodor Kudryashov (Antalyaspor)
Georgi Dzhikiya (Spartak Moskva)
Mario Fernandes (CSKA Moskva)
Andrei Semyonov (Akhmat Grozny)
Vyacheslav Karavayev (Zenit St. Petersborg)
Igor Diveev (CSKA Moskva)
Roman Yevgenyev (Dynamo Moskva)
Ilya Samoshinkov (Rubin Kazan)

Midtbanespillere:
Dmitri Barinov (Lokomotiv Moskva)
Rifat Zhemaletdinov (Lokomotiv Moskva)
Maksim Mukhin (Lokomotiv Moskva)
Aleksandr Golovin (AS Monaco)
Arsen Zakharyan (Dynamo Moskva)
Daniil Formin (Dynamo Moskva)
Roman Zobnin (Spartak Moskva)
Alexei Ionov (Krasnodar)
Daler Kuzyayev (Zenit St. Petersborg)
Andrei Mostovoy (Zenit St. Petersborg)
Magomed Ozdoev (Zenit St. Petersborg)
Denis Makarov (Rubin Kazan)
Aleksei Miranchuk (Atalanta)
Denis Cheryshev (Valencia)

Angribere:
Artem Dzyuba © (Zenit St. Petersborg)
Anton Zabolotny (Sochi)
Aleksandr Sobolev (Spartak Moskva)

Mere om Rusland

Relaterede artikler

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik