Torsten Brix

Wayne Rooney – “Go’dag” til manager

En ny verden åbner sig for den meget pressedækkede Rooney, der nu er havnet i ”Røven af anden division”…
Den 24. oktober 1985 – altså for lidt over 35 år siden – blev der i Liverpool-bydelen Croteth født en lille dreng, som sidenhen skulle vise sig at blive en international fodboldspiller, som alle drengene drømte om i disse fattige gader, men kun ganske få opnår. Det har Wayne Mark Rooney gjort, og den engelske angriber har været meget igennem i det relative korte liv – for at opnå denne succes – og som nu skal forsøge sig som manager.

Rooney blev kendt i hele England, da han i en alder af blot 16 år scorede et fantastisk sejrsmål for Everton mod Arsenal. Den unge vidunderdreng var dengang den yngste spiller, som havde scoret i Premier League. Rekorden blev senere slået, men ingen i England var i det øjeblik et sekund i tvivl om, at den unge knægt ville gå en stor fremtid i møde.

Den daværende Everton-spiller fortsatte sin unikke udvikling, og den unge angriber vandt blandt andet BBC's pris som årets yngste sportspersonlighed. Kort tid efter blev Evertons guldfugl hentet af Manchester United foran snuden på Newcastle United. En dengang 18-årig Rooney blev hentet for et rekordbeløb, som lød på 300 mio. kroner.

Selvom det var et vanvittigt beløb for en så ung spiller, så betalte manden af irsk afstamning tilbage med flotte præstationer i Manchester United-trøjen. Debutsæsonen for Manchester United var mere end godkendt. I sin debutkamp lavede det unge stjernefrø hattrick og lagde op til et mål mod Fenerbahçe i Champions League. Den kompetente angriber scorede 17 mål i 43 optrædener i sin første sæson og blev kåret til årets yngste spiller i Premier League.


Overskrifter om rødt kort, lukrativ kontrakt, ludere og hårtransplantation
Rooney har næsten vundet alt, hvad der er værd at vinde på klubplan. Blandt andet har han vundet Premier League fem gange, Champions League, verdensmesterskaberne for klubhold, Carling Cuppen og Community Shield. Derudover vil han i United blive husket for et unikt saksesparksmål imod rivalerne fra City og for at slå Sir Bobby Charltons målrekord, men der har også været skyggesider...

Den iltre englænder blev blandt andet udvist i VM-kvartfinalen mod Portugal efter stemplingen på Ricardo Carvalho. Den daværende portugisiske klubkammerat, Cristiano Ronaldo, var stærkt medvirkende til at påvirke dommeren efter hændelsen, men begge spillere var på talefod igen efter VM. Disse to spillere var nemlig sidenhen arkitekterne bag Manchester Uniteds tre efterfølgende mesterskaber, men efter Ronaldos skifte til Real Madrid havde Rooney – og Manchester United ikke helt været på samme niveau – og angriberen var ofte i overskrifterne af alt for mange andre grunde.

Engelske medier opdagede, at Rooney var sin kone utro med en luder og efterfølgende ønskede den 1,78 m høje englænder at forlade Old Trafford pga. manglende ambitioner og indkøb. Sidstnævnte gjorde, at han endte med at underskrive en lukrativ femårig aftale med United, som gjorde ham til Premier Leagues daværende næstbedst betalte spiller - kun overgået af Manchester Citys midtbanespiller Yaya Touré.

Historier som disse har de engelske aviser elsket, og Rooney har til tider været jagtet bytte for sladderaviserne, som da de gik meget op i, at han havde fået lavet en hårtransplantation, da han ellers ikke ville have meget hår på toppen – hvilket ikke passede til de store reklame-aftaler.


Bedre end Shearer og Henry
Præstationerne på banen gjorde de sidste år af karrieren heller ikke det lettere for Rooneys markedsføringsafdeling, men han spillede også mange forskellige positioner, hvilket eksempelvis også påvirkede antallet af mål, som Rooney lavede. I United gik antallet af mål fra at lave 17 til 12 og 8 til 5 mål og hans scoringsprocenter faldt fra 21 til 12 % og 144 minutter pr. mål til 308.

Omvendt så viste statistikkerne da Rooney blev 30 år, at ingen tidligere havde lavet flere mål i Premier Leagues historie end Rooney indtil de var blevet 30 år – hverken Alan Shearer eller Thierry Henry. Derudover slog Rooney som tidligere nævnt Sir Bobby Charltons rekord, da han blev den mest scorende spiller på det engelske landshold – men ikke nok med det. Han slog jo også Charltons klubrekord på 250 United-mål. At opnå 250 kampe for United er en stor bedrift, men at lave 250 mål står nærmest ikke til at slå.

I 2010 var Rooney millimeter fra at skifte til rivalerne fra City, hvilket mange af Manchester Uniteds største fans aldrig tilgav ham, så var det lettere for dem at acceptere, at angriberen skiftede til Everton. Ikke mindst fordi Rooney på det tidspunkt havde spillet sig ud af Jose Mourinhos idealopstilling på Old Trafford, hvorved valget på Everton måske ikke er så underligt.


Everton-pyjamas som kaptajn for Manchester United
Ved præsentationen i Everton overraskende Rooney nemlig den engelske presse, da han hudløst ærligt fortalte om sin livslange kærlighed for Everton og blandt andet om, hvordan han som Manchester United-anfører havde sovet i en Everton-pyjamas. Rooney valgte sin nye klub med hjertet og afviste dermed de gigantiske løntilbud, der skulle have været fra flere kinesiske klubber efter de 13 år i Manchester United. Første gang Rooney var i Everton blev det til 17 mål i 77 kampe, og efter et af disse mål viste han i jubelscenen den legendariske undertrøje med skriften ”Once a blue – always a blue”.

Evertons bestyrelsesformand Bill Kenwright var vild med ideen om at hente Rooney tilbage til klubben og fik ifølge bulletinerne også overtalt den daværende manager - Ronald Koeman. 31 kampe og 10 mål senere var Rooney i MLS-klubben D.C. United, hvor han fra starten imponerede meget, men Rooney vil blive husket for de 599 United-kampe, og for at vende tilbage til Everton, for klubhjertet har aldrig fejler ikke noget. Rooneys søn – Kai – og hans far er gigantiske Everton-fans, for jah… ”Once a blue – always a blue”…

Samme Kai var – sammen med brødrene Klay, Cass, Kit, FA-formanden Greg Clarke og Harry Kane - også med på banen efter venskabskampen mod USA. Den engelske landstræner Gareth Southgate havde givet Rooney en sidste landskamp, og en meget påvirket og følelsesladet Rooney fik sagt:

- Det var stort at være tilbage på Wembley foran hjemmebanetilskuerne, som gav mig en unik modtagelse. Det er meget stort øjeblik, som jeg vil huske og nyde. Først og fremmest har det været dejligt at være sammen med de andre spillere i de seneste dage, men denne aften har været dejlig. Det var en god måde at afslutte min landsholdskarriere på. Jeg synes, gutterne spillede fantastisk. Desværre fik jeg ikke selv scoret, men det her er alligevel noget, jeg vil huske i lang tid.

15 år og ni måneder forinden havde Rooney spillet sin første landskamp for ”Three Lions”, som han havde været talisman for i ti år. En rigtig holdspiller stoppede og han fik den store ære, som han havde fortjent, så han kunne viske…. Goodbye Wembley!

Farvel til Wembley, men ”Go’dag” til manager-karrieren efter en flot aktiv karriere med fem engelske mesterskaber, en Champions League-titel, 253 mål for Manchester United og 53 for det engelske landshold. Karrierens aktive efterår sluttede som spillende træner for Derby, som også blev starten på manageren-karrieren. Da klubben fyrede Phillip Cocu, blev Rooney forfremmet, hvilket frembragte denne reaktion fra hovedpersonen:

- Jeg kan love alle i klubben og alle dens fans, at min stab og jeg vil vende alle sten for at få forløst det potentiale, som jeg har oplevet i denne historiske klub.

Der er ingen tvivl om, at Rooney er en indædt fighter. Han er udlært af Sir Alex Ferguson, som også var kendt for at arbejde meget og stenhårdt. Det skal Rooney også gøre i sit nye job som manager for bundholdet i Premiership. I ”Røven af anden division” er ingen kære mor, og Rooney gigantiske bedrifter som spiller kan ikke bruges til noget som helst. Hvor meget erfaringen som spiller kan bruges – det må fremtiden vise for den nye træner.

MEST LÆSTE - SPORTSNYHEDER

SENESTE SPORTSNYHEDER