Fodbold nyheder

Flop Guns - Granit Cracks

Af Torsten Brix

Arsenal oplevede et mareridt lige før jul, da de endte som ”Flop Guns”… Indkast.dk har gravet i Arsenals historisk store krise!

Article image
Ritzau-Scanpix

- Burnleys første sejr over Arsenal siden 1974.
- Sejren var den blot anden sejr for Burnley i 12 kampe.
- Inden opgøret havde Arsenal hentet 13 point efter 11 kampe – det var den ringeste start siden 1981/82-sæsonen.
- Burnley-manager Sean Dyche havde inden kampen spillet 10 kampe imod Arsenal og fået ét point.
- Arsenal tabte for første gang siden 1959 fire hjemmekampe i træk.
- 6 røde kort… dobbelt så mange som den klub med næstflest røde kort siden december 2019.
- Arsenal har tabt syv af de sidste 12 Premier League-kampe.

Dette er nogle af de statistikker, der er omkring Arsenal efter deres triste nederlag på hjemmebane i bundkampen mod Burnley. Men hvordan kunne det gå så galt? Indkast.dk har gravet i hullet omkring krisen i Arsenal… og især et navn dukker bare op - nemlig klubejer Stan Kroenke!

Kroenke har været i Arsenal i 14 år og kom til klubben kort tid efter, at de havde spillet lige op med Barcelona i Champions League-finalen, trods Jens Lehmanns tidlige udvisning, hvilket skal sættes op imod, at Arsenal nu har udviklet sig til et ”Europa League-hold” – og måske end ikke kommer med i den turnering i næste sæson. I disse linjer har vi tidligere skrevet, at pengene og dermed indkøbene i Arsenal ikke kunne sammenlignes med de største hold i Premier League. Så slet ikke så underligt, at Arsenal ikke længere er med i Champions League.

Her er de bedste og dyreste spillere – som ”The Gunners” ikke har mange af! I et tidligere transfervindue fik den daværende manager Unai Emery at vide, at det kun var muligt at hente spillere på låneaftaler – prøv at forestille dig, at manageren i Liverpool, Chelsea, Manchester City eller United fik samme udmelding.

De manglende indkøb kommer samtidigt med, at spillere som Alex Oxlade-Chamberlain, Alexis Sanchez, Theo Walcott, Olivier Giroud, Francis Coquelin, Gabriel, Kieran Gibbs og Wojciech Szczesny alene i 2017/18-sæsonen forlod Arsenal, og sidenhen er spillere som Emiliano Martinez, Alex Iwobi, David Ospina og Henrikh Mkhitaryan smuttet.

Netop Gibbs og Oxlade-Chamberlain var tidligere en del af et legendarisk Arsenal-billede, da den daværende manager Arsene Wenger stod i bestyrelseslokalet bag ved fem nye ”engelske” spillere – udover to førnævnte også Carl Jenkinson, Aaron Ramsey og Jack Wilshere. Alle fem sad med kontrakter foran sig, som de var klar til at underskrive, og Wenger kunne stolt berette om, hvordan han ville skabe en britisk linje på det ellers multietniske hold fra den meget sammensatte engelske hovedstad. Alle er nu væk, og den løntunge Ramsey spiller for Champions League-holdet Juventus i øvrigt sammen med føromtalte Szczesny.


Handler det om Kroenke eller Arteta?
For et år siden blev Mikel Arteta ansat i Arsenal på en kontrakt med udløb til 2023. Måske bliver den kontrakt ikke udfyldt, da han for tiden er fyringstruet, men er det rimeligt? For den spanske manager forandrede faktisk Arsenal til at spille bedre end længere set i starten af 2020, vandt FA Cuppen og fik faktisk også en god start på sæsonen 2020/21, men siden er det gået voldsomt ned af bakke… er det Artetas skyld? For han står med en meget uhomogen og presset trup.

Manageren har fået mere styr på defensiven, men det har i den grad kostet i offensiven. Her har Arteta fejlet, da han slet ikke har kunnet iscenesætte den offensive trio med to målfattige Lacazette og Aubemeyang samt den kasserede Mesut Özil, som tidligere har lagt op til så mange mål. Man kan slet ikke udelukke, at Özils fokus har været et helt andet sted end på Arsenal, efter han blandt andet har ”sendt” masser af kærlighed imod Tyrkiet. Aubemeyang har fået den forgyldte kontrakt, som han længe har kæmpet for. Afrikaneren er Arsenals anfører og har ført flot an, men måske har de mange penge bare gjort, at han er blev ”metaltræt” efter et langt løb imod en målstreg, som han nu har krydset.

Netop penge er et problem for Arsenal, for Europa League-deltagelsen giver langt færre af dem, og dermed kan Arsenal næsten ende i en ond spiral – hvis de ikke allerede er kommet til et dårligere sted end det onde?

Arsenal Football Club har eksisteret i over 130 år, men nu står de overfor en af de største skilleveje i klubbens historie. For er de en Europa League eller Champions League-klub? Det korte svar er Europa League, hvilket er de hårde facts, som rammer Arsenal-fansene. Det bliver helt grotesk, når man nok engang kigger på en af Arsenals rivaler, for imens Chelseas havde transferkarantæne, hentede de Mateo Kocavic og Christian Pulisic til truppen, hvilket var rimeligt nok, da spillerne jo ikke skal straffes for noget, som klubben havde gjort forkert, og de havde begge ”aftaler” med Chelsea, som var underskrevet, inden straffen kom. De to spillere koster omkring 1.000.000.000 kroner, så Chelsea endte med at bruge mere end det dobbelte af, hvad Arsenal havde til rådighed i det transfervindue, selvom de var i karantæne...

Det kan vel ikke være mere rammende for, hvad Arsenal er oppe imod og hvor håbløst det kan være at komme ud af krisen. For endnu mere grotest bliver det, når man kigger nærmere på Arsenals idealopstilling. Her er der i øjeblikket to kasserede Chelsea-spillere nemlig David Luiz og Willian – så hvordan skulle Arsenal kunne konkurrere imod en Chelsea-trup, hvorfra Arsenal skal bruge de spillere, som Chelsea ikke kan bruge? Her peger alle de kritiske pile på klubejer Stan Kroenke, som overtog Arsenal stort set samtidig, som Roman Abramovich overtog Chelsea, og for tiden er der tale om to forskellige klubber… for Arsenal er ikke længere et Champions League-hold.


Mere om Granit Xhaka

Mere om Arsenal

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Atalanta - Villarreal