Flamengo - Fluminense

Brasilien: Carioca 1 - Stage 1 - Taça Guanabara
Flamengo Vitinho (90)
Fuld tid1-0
Fluminense
Lineup

Slaget om Rio de Janeiro

Af Torsten Brix

Selveste Maracana lagde i nat græs til opgøret imellem Flamengo og Fluminense, der har en lang og forhadt historie…

Article image
Ritzau-Scanpix

I nat – dansk tid - stod store dele af Brasilien helt stille, for der blev opgøret mellem de to Rio de Janeiro-rivaler Flamengo og Fluminense spillet. Det er et opgør, som i hjemlandet hedder ”Classico das Multidoes” eller blot ”Fla-Flu”, og som har en lang tradition.

Fluminese blev grundlagt i 1902 af den rige del af Rio de Janeiro, men godt ti år senere forlod det meste af holdet klubben efter en uenighed med bestyrelsen for at starte Flamengo – siden har der været en benhård rivalisering.

Siden har Flamengo og Fluminese vundet masser af brasilianske trofæer, så de har i den grad været med til at påvirke brasiliansk fodbold. Flamengo har ikke bare vundet flest mesterskaber – de betragtes også af mange som den største af hovedstadsklubberne. De er f.eks. aldrig rykket ud af den bedste brasilianske fodboldrække, hvilket blot fire andre hold har præsteret. Fluminese var i 1999 helt nede i den tredjebedste række.


Romario, Diego og Paqueta
Kigger man i historiebøgerne, har der været nogle gigantiske møder imellem de to rivaler. Som i 1941 hvor kampen blev omdøbt til ”Fla-Flu da Lagoa” med klar henvisning til Fluminense-spillernes behov for at sparke bolden væk – jah helt ned til den nærmeste Lagoa (som kan oversættet med sø), efter deres målmand havde brækket kravebenet og de ikke havde en erstatning med. De sidste seks spilleminutter af kampen skulle have taget over 30 minutter, og derefter blev ”Flu” kronet som mestre.

Det mest kendte opgør er dog opgøret lige før julen i 1963, hvor hele 194.603 tilskuere var til kampen på det legendariske stadion – Maracana. Ældre læsere kan måske også huske kampen i 1986, hvor Zico scorede fire mål i 4-1-sejren til Flamengo, eller da ”Flu” blev mestre i 1995, efter de var nede med 0-2 til netop Flamengo, inden Renato Gaucho lukkede med et sent mål 3-2, der sikrede Fluminese mesterskabet. Netop Gaucho er en af få store spillere, der har spillet for begge klubber i nyere tid. Af andre kan man nævne Mario Zagallo, Edinho, Carlos Alberto og selveste Romario.

På det nuværende hold har Flamengo blandt andet den tidligere Valencia-keeper Diego Alves, Diego med fortid i Juventus og Werder Bremen samt Rafinha, der har spillet otte sæsoner i Bayern München og Filipe Luis med en lang historie hos Atletico Madrid. Hos Fluminese er der lidt længere imellem de genkendelige ”europæiske” navne.

Både Alves, Diego, Rafinha og Felipe var med i nat, da Vitinho med en scoring i overtiden - og med en fortid i CSKA Moskva - lavede kampens eneste mål, da hans afrettede forsøg sejlede i mål. Det gav en samlet sejr på 3-1 i finalen af Campeonato Carioca, som er det lokale mesterskab i Rio de Janeiro. En turnering som Flamengo nu har vundet 37 gange. Herefter kunne festen starte på Maracana og i den ene del af Rio de Janeiro…

Flamengo
Diego Alves
Rafinha ↩87
Filipe Luis ↩51
Rodrigo Caio
Léo Pereira
Éverton Ribeiro
Willian Arão
Giorgian De Arrascaeta ↩61
Gerson Santos da Silva ↩87
Bruno Henrique
Pedro ↩87
Bænk
César
Lincoln
Michael Richard Delgado de Oliveira
Pedro Rocha
Vitinho ↪87
Gustavo Henrique ↪87
Matheus França Silva
Renê ↪51
Diego Ribas da Cunha ↪87
Thiago Maia
Fluminense
Muriel
Egídio
Matheus Ferraz
Gilberto ↩62
Nino
Nenê
Húdson
Yago Felipe ↩73
Dodi ↩85
Evanilson ↩73
Marcos Paulo ↩62
Bænk
Marcos Felipe
Michel Araújo ↪62
Felippe Cardoso
Fernando Pacheco ↪62
Miguel Silveira
Digão
Edilson Borba De Aquino
Paulo Henrique Chagas de Lima ↪73
Caio Paulista
Yuri

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik

Champions League - Atalanta - Villarreal