ALT om EM 2021

Fodbold nyheder

Selv tak – Åge

Af Torsten Brix

En guttermand med unikke resultater stopper på den mest brutale måde, og danskerne må virkelig føle med den stakkels… Åge Hareide.

Article image
Ritzau-Scanpix

- Tak min ven…

Sådan sagde den danske landstræner Åge Hareide – på krykker – da undertegnet så ham sidst, og det var passende at ønske den norske landstræner en god bedring, efter han havde fået foretaget en lidt kompliceret knæoperation.

MEN… måske var det mere passende, at den danske befolkning takkede den populære landstræner, som med EM-flytningen lige pludselig havde været landstræner for Danmark for sidste gang, og dermed slet ikke fik det eftermæle, som var så berettiget. De planlagte testkampe mod Norge og Sverige i juni bliver næppe spillet og dermed stopper den populære nordmand – lige pludselig.

De 42 kampe med Åge som dansk landstræner gav kun tre nederlag og ikke nogen i de sidste 34 kampe. Helt vanvittig statistik, hvilket var årsagen til, at mange tog sig til hovedet, da det kom frem, at Hareide ikke ville få forlænget sin kontrakt efter den kommende EM-slutrunde, da Peter Møller og resten af DBU-ledelsen hellere så Kasper Hjulmand som landstræner i fremtiden. Trods den bitre exit for Hareide viste han nok engang et stort hjerte, da han skulle forholde sig til EM-flytningen og dermed exitet fra jobbet.

- Der er ikke så meget at tænke på lige nu. Min kontrakt løber ud, og sådan er det. I den her tid er der andre, som er i en meget sværere situation end mig. Folk er syge, folk mister deres arbejdspladser og kan risikere, at deres livsværk ender i gruset. I den sammenhæng er jeg blot ærgerlig, men der er ikke noget, jeg kan gøre ved det, sagde Hareide til Ritzau.


Norsk overraskelse efter to kvalifikationer
Den manglende kontraktforlængelse med Hareide skabte – som tidligere nævnt undren – hos mange blandt andet i hjemlandet Norge, hvor de godt kunne forstå, at Hareide kom med flere voldsomme reaktioner til DBU’s beslutning om ikke at forlænge med den sejrsrige træner.

- Jeg er ikke overrasket over, at Hareide reagerer kraftigt. Han er en emotionel fyr og har altid vært kendt for sit temperament. Det er så også en vigtig grund til, at han har en succesrig trænerkarriere bag sig, mindst lige så meget som hans taktiske færdigheder. Han er en 'man-manager', og så er karisma vigtig. På den måde har han knyttet spillerne nærmere til sig, men temperamentet fører også til, at han kan skyde folk fra sig, i dette tilfælde Peter Møller og DBU. Hvis han føler sig uretfærdigt behandlet, viser han ingen nåde, sagde Trond Johannesen fra Verdens Gang, mens den norske fodboldlegende Erik Thorstvedt slog fast:

- Det har været et eventyr at se det job, han de seneste år har udført først for Malmø FF og så for Danmark. Den stime af kampe som ubesejret er jo fantastisk. Det er ret specielt, at sådan en bedrift ikke bliver belønnet, så han kan fortsætte. Det var da en stor overraskelse. Åge er ærekær og stolt. Jeg tror, det forløb med DBU er gået ham meget nær, og at han føler sig uretfærdigt behandlet.

Med de føromtalte mange sejre kvalificerede Danmarks sig med Hareide til to ud af to mulige slutrunder - VM 2018 og EM 2020, som så bliver EM 2021 og… uden Hareide.

Ingen havde drømt om dette efter sejren over Gibraltar i Parken den 15. november og 1-1-opgøret i Dublin tre dage senere. Alle var lykkelige over kvalifikationen, men nu ser det hele meget anderledes ud. Især for den sportsligt ansvarlige, som virkelig har imponeret som dansk landstræner.


En ændret profil – men manglende rød tråd
Personligt har det været tydeligt for mig, at Hareide har været med til at forandre holdets talisman Christian Eriksen, som ikke virkede til at trives under den diktatoriske Morten Olsen, men i særdeleshed har forandret sig under de lidt mere trygge rammer hos Hareide. Denne bedrift har tydeligvis forbedret Eriksens præstationer på landsholdet, men end ikke dette og de to kvalifikationer fik Peter Møller til at ønske den aldrende Hareide, da det virkede til, at DBU ønskede en ny ”rød tråd” i DBU, som Kasper Hjulmand skulle skabe – helt nede fra ungdomslandsholdene.

Om Åge Hareide kunne lave denne ”røde tråd”, finder vi aldrig ud af, men de danske ungdomslandshold har aldrig haft den helt store interesse for nordmanden, så det er klart, at hans styrke ikke findes heri. Den findes til gengæld i en stor empati til spillerne og de mange omkring landsholdet samt en faglig stolthed, ærgerrighed og stor iver, som da han verbalt tæskede en irsk journalist efter 5-1-sejren i Dublin i 2017, hvor journalisten spurgte, om det danske landshold havde noget at gøre ved VM, når det spillede så dårligt. Spørgsmålet blev stillet flere dage forinden, men dette havde Hareide ikke glemt. Han ville skåne sit hold og i den grad hans spillere.

Samme ærgerrighed viste han for rullende kameraer, da DBU’s kommunikationschef Jakob Høyer forsøgte at lægge et rødt og hvidt halstørklæde om halsen på ham efter den flotte 1-0-sejr over Schweiz. Reaktionen var ikke til at tage fejl af… Hareide ønskede ikke at blive forbundet med DBU efter deres behandling af ham, og den stolthed beholdt han.

Glem nu ikke at Hareide kvalificerede Danmark til to slutrunder i træk – VM 2018 og EM2021 - efter både VM i 2014 og EM i 2016 var uden dansk deltagelse. Han havde forandret holdet, men i den grad også forandret nationens indstilling til herrelandsholdet. Alligevel blev han kasseret, og der er tale om et brutalt brud – og efter EM-flytningen blev dette også til et meget pludseligt stop, og der er ingen vej tilbage, slår Hareide fast:

- Jeg har ikke haft nogen dialog med DBU, om jeg kan fortsætte. DBU har orienteret mig om UEFA's beslutning om at udskyde EM til næste år. Min kontrakt udløber til 31. juli, så jeg forventer, at jeg stopper som planlagt.

Selvom Hareide - som tidligere nævnt - ville holde fokus på alle dem, som var virus-ramt og som havde det langt hårdere end ham, så kan man næsten læse skuffelsen ud af udtalelsen til Ritzau. Et meget trist punktum for Hareide – en ven…

Mere om Danmark

EM 2021

Gruppe-spil
EM Topscorer
Flag P. Schick 3
Flag C. Ronaldo 2
Flag A. Yarmolenko 2
Flag R. Yaremchuk 2
Flag R. Lukaku 2
Flag M. Locatelli 2
Flag C. Immobile 2
Flag D. Dumfries 2
Flag Y. Poulsen 1
Flag E. Forsberg 1
Flag M. Depay 1
Flag E. Alioski 1
Flest assists
Flag R. Silva 2
Flag G. Bale 2
Flag P. Højbjerg 1
Flag M. Hamšík 1
Flag A. Dzyuba 1
Flag K. De Bruyne 1
Flag V. Coufal 1
Flag D. Berardi 1
Flag N. Barella 1
Flag A. Yarmolenko 1
Flag N. Aké 1
Flag R. Yaremchuk 1

Optakt

Fodbold nyheder

Magasin-artikler

Profiler

Ledere

Statistik